»Oči in ušesa boga - Video nadzor Sudana«

  • 01.03.2012

Dokumentarni film "Oči in ušesa boga - Video nadzor Sudana" je pričevanje publicista in aktivista Toma Križnarja o skritem iztrebljenju afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. Posebna projekcija filma bo v petek 2.marca ob 10.00 zjutraj v Kinu Dvor. Udeležil se ga bo tudi predsednik RS dr. Danilo Turk, predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, delegacija z ameriške ambasade in več drugih veleposlaništev.

"Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana"

Film je dokumentarno pričevanje publicista in aktivista Toma Križnarja iz let 1979–2012 o skritem iztrebljenju afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu: v Nubskih gorah, Darfurju, Abjeiu in ob Modrem Nilu.

To je oseben zapis, kaj lahko naredi posameznik s somišljeniki in prijatelji, ki še verjamejo v moč aktivnega angažmaja in se ne vdajo komformizmu.

Film je pričevanje o moči kamer, ki so lahko močnejše orožje od kalašnikovk, in o posnetkih, ki služijo tožilstvu na Mednarodnem sodišču v Haagu kot dokaz o genocidu nad ljudstvi v Sudanu.

Film pripoveduje, kako trpinčeni Sudanci s pomočjo kamer, računalnikov in satelitskih modemov ščitijo svoja življenja in sami postanejo pričevalci svojega gorja. Ko pozabljeni od svetovne politike, medijev, humanitarnih organizacij s pomočjo posnetkov prosijo za pomoč naš »civilizirani« svet.

Dokumentarec "Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana" je tudi pričevanje o rojstvu neodvisnosti Južnega Sudana, ki je z odcepitvijo od Sudana povzročilo nove vojne med strateškimi interesi svetovnih velesil in obeh Sudanov.

Okrogla miza

Na okrogli mizi, takoj po projekciji, ob 11.30 bodo sodelovali: Eva Tomič (MZZ), Marjana Vončina (Dnevnik), Branko Soban (Delo), Boštjan Videmšek (Delo), Stane Kerin (Misionsko središče), Klemen Mihelič (Hope) in midva z Majo Weiss. Pogovor bo vodila Katja Gonz (OZN).

Vabljeni k ogledu 1. minutnega napovednika:

Projekcija za širšo javnost:

  • Kino Šiška, torek 6.marca ob 19.00.
  • Kristalna dvorana, Sokolski dom, Škofja Loka, torek 6.marca ob 19.30.
  • Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana, sreda 7.marca ob 18.00 in 20.00.
  • Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana, četrtek 8.marca ob 18.00.

Več na www.TomoKriznar.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri