Objava fotografij ni sporna!

  • 15.04.2008

Konec prejšnjega tedna je po slovenskih medijih zakrožila novica o navidezno sporni objavi fotografij fotomodelov Sanje Grohar in Nine Osenar v reviji Playboy, ki je na police prodajaln prispela v petek, 11. aprila. Prejeli smo tudi pismi njunega odvetnika, prek katerega nam sporočata, da ne soglašata z objavo njunih fotografij v naši reviji in celo grozita s tožbo.

Glede na to, da smo v mnogih novicah, ki se navezujejo na objavo fotografij, zasledili precej zavajajočih informacij, se nam zdi primerno, da opozorimo na netočne izjave obeh modelov in njunega zastopnika ter slovenski javnosti predstavimo nekaj konkretnih dejstev.

Sanja in Nina sta pred snemanjem, ki je potekalo v našem studiu v Ljubljani, podpisali pogodbi z ameriškim Playboyem, s katero sta vse pravice do uporabe fotografij enkrat za vselej in za vse primere, kot sledi iz pogodb, prenesli na nosilca licenc Playboy in Playboy.com.

Le-ta si je s pogodbama tudi zagotovil pravico do prodaje teh fotografij kateremukoli mediju, vključno s svojimi licenčnimi izdajami, kar vključuje tudi Playboy Slovenija. Enako kot s fotomodeloma ima Playboy urejen odkup pravic tudi z avtorjem fotografij, ameriškim fotografom Jarmom Pohjaniemijem, ki je posebej s tem namenom tudi pripotoval v Slovenijo.

Nina in Sanja sta tudi v celoti prejeli honorar, za katerega sta se dogovorili s svojim pogodbenim partnerjem, na katerega višino pa slovenski Playboy ni imel vpliva, saj sta se fotomodela in Playboy pogajala neodvisno od nas.

Urednica revije Playboy Barbara Bizjak še dodaja: »Te fotografije lahko v tem trenutku objavi tudi hrvaški, grški ali japonski Playboy. Pa ne samo zdaj, tudi kadarkoli v prihodnosti.«

Na AM Ljubljana smo, iskreno povedano, začudeni nad odzivom obeh modelov, ki sta očitno v zelo kratkem času temeljito spremenili svoj pogled na svet in njune življenjske prioritete.

Svoje dodaja tudi odvetnik Andrej Rauter, ki dogodek takole komentira: »Praviloma poseg v zasebnost v smislu objave fotografij ni dovoljen brez soglasja fotografiranega. V konkretnem primeru AM Ljubljana, d. o. o., razpolaga z ustrezno nepreklicno izjavo ga. Osenar in ga. Grohar, s katero takšno objavo dovoljujeta, zaradi česar o nedopustnem posegu v zasebnost ni mogoče govoriti. V primeru okrnitve poslovnega ugleda družbe AM Ljubljana, d. o. o., nastale zaradi neutemeljenih navedb, ima ta na razpolago pravna sredstva za uveljavljanje odškodnine.«

Glede na to, da je naš odnos z vsemi dekleti – tudi z Nino in Sanjo, s katerima smo v preteklosti že večkrat sodelovali – vedno profesionalen in korekten ter pravno v celoti urejen, razmišljamo o tem, da bi na neutemeljene očitke in zavajanje javnosti, ki škoduje ugledu blagovne znamke Playboy, tudi mi odgovorili z ustreznimi pravnimi sredstvi.

V nadaljevanju vam posredujemo natančen prevod prvega člena pogodbe med gospema Osenar in Grohar ter družbo Playboy, ki v celoti pojasnjuje pravni odnos med modeloma in založnikom.

Prevod prvega člena pogodbe Playboy Model Release:

»Nosilcu licence Playboy, Playboy.com. Inc. (»Playboy«), 680 North Lake Shore Drive, Chicago, Illinois in njegovim pravnim naslednikom, pogodbenim partnerjem, licencojemalcem ali katerikoli drugi pravni ali fizični osebi s soglasjem nosilca licence, nepreklicno dovoljujem poseg v osebnostne pravice in na navedene subjekte prenašam vse pravice do uporabe, objave in oglaševanja ter pravice lastninske in avtorske narave v zvezi z naslednjimi materiali, ki vsebujejo:

  • kakršnokoli mojo podobo v obliki fotografij, slik, filma, videa, v kakršnemkoli mediju, tudi če v sedanjosti še ni znan oz. ne obstaja,
  • kakršnokoli mojo podobo, lahko tudi reproducirano v kakršnokoli obliko,
  • moje ime ali psevdonim, moj glas, moj podpis, moj nastop, mojo podobo, moje biografske podatke.
Osebe iz prejšnjega odstavka imajo neomejeno pravico in moje dovoljenje za uporabo, ponovne uporabe, objavo, ponovne objave, razstave, tiskanje, ponovna tiskanja, distribucijo in razmnoževanje vseh mojih materialov, lahko tudi v delu mojih materialov, brez kakršnihkoli omejitev v zvezi s spremembami oz. transformacijo materialov.

Materiale lahko navedene osebe uporabijo za namene uredniške politike, oglaševanja, umetniškega ustvarjanja, promocije, gospodarskih ali drugih pridobitnih poslov oz. dejavnosti v kakršnihkoli medijih, edicijah, na kakršnemkoli nosilcu, vključujoč digitalne oz. elektronske medije, tudi če v sedanjosti še niso znani oz. ne obstajajo. Celotno soglasje se nanaša brez kakršnihkoli omejitev na vse obsegajoče mednarodno področje.«

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri