Ob 60. rojstnem dnevu Cockte vzpostavljen 3D virtualni muzej o njeni zgodovini in razvoju

  • 18.04.2013

Pred natanko 60 leti je bila javnosti prvič predstavljena Cockta, pijača, sestavljena iz mešanice enajstih različnih zelišč. Ob njenem 60. rojstnem dnevu so v Atlantic Grupi na družbenem omrežju Facebook zasnovali 3D virtualni muzej, v katerem so predstavljene vse pomembne zgodovinske fotografije in podobe, ki so zaznamovale Cocktino zgodbo skozi čas. 

4 fotografije v galeriji

3D virtualni muzej je za obiskovalce odprt na družbenem omrežju Facebook (www.facebook.com/Cockta). Skoraj 60 legendarnih podob je razvrščenih v štiri tematske sklope: Rojstvo Cockte, Prve promocijske aktivnosti, Embalaža in Razcvet tržišča. V muzeju so med drugim predstavljene številne retro in novodobne stekleničke ter etikete, ki so spremljale razvoj Cockte, veliki in drobni predmeti (od tovornjaka do vžigaličnih škatlic), pa številni oglasi, skozi katere nas je Cockta nagovarjala od njenega rojstva do danes.

Cockta obiskovalce vabi h komentiranju, deljenju predstavljenih eksponatov in objavljanju svojih osebnih in posebnih spominov na Cockto.

Slovenci smo Cockto prvič lahko okusili 8. marca 1953 v Planici, ko je pozornost obiskovalcev tekme v smučarskih poletih prevzela simpatična podoba deklice, ki srka Cockto. Danes že legendarno podobo Cockte je ustvaril Uroš Vagaja.

Kratka zgodovina razvoja Cockte

Recepturo za Cockto je v podjetju Slovenijavino razvil kemik Emerik Zelinka. Vse od njene prve javne predstavitve, 8. marca 1953 v Planici, je osvajala Jugoslavijo in osvojila prav vse generacije. Do danes se je Cockta močno zasidrala v življenja generacij, ki jih je spremljala. Čeprav je bila ustvarjena drugačna, je danes po 60 letih še vedno ista.

V prvem letu, le nekaj mesecev po uspešni predstavitvi v Planici, je bilo prodanih kar štiri milijone steklenic Cockte, štirinajst let kasneje pa so v takratni Jugoslaviji letno napolnili že prek 75 milijonov steklenic »pijače vaše in naše mladosti«

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri