Novo jutro za Tiësta

  • 26.08.2010

Vrhunski trance didžej si je tudi letošnje poletje spremenil v delovno turnejo, še zadnjo pred velikim preobratom. Kar osebno nam je zaupal, kaj mu ta preobrat pomeni.

(Foto: Promocijski material)

Potem ko je Tiësto v začetku leta z dvema razprodanima nastopoma v Ljubljani popolnoma prevzel tudi slovensko občinstvo, je postalo še toliko bolj smiselno razmišljati o vnovičnem razcvetu elektronske glasbe.

Tiësto je sicer deček trance glasbe, a raziskuje prav vse odtenke plesnega valovanja, od pospešenih klubskih utripov do bolj sončnih, poletnih ritmov. Od Elements of Life, albuma, na katerem je čudovito remik­sal tematski komad filma Pirati s Karibov v sedemminutni poklon gusarski epopeji, do elegantne sage In Search of Sunrise, ki v do zdaj sedmih albumih povzema njegovo glasbeno popotovanje od Paname in Los Angelesa do Azije in seveda Ibize.

Razlog za medijske žaromete, usmerjene proti nizozemskemu didžeju in producentu, pa je v tem času tudi njegov prehod pod okrilje last­ne založbe Musical Freedom in s tem nenaden konec zgodbe, ki jo je Tiësto ustvarjal v večletnem sodelovanju z Black Hole Recordings. Prerojen in osvobojen vneto pripravlja nekaj revolucionarnega in osvežujočega, nekaj, kar se trenutno skriva pod imenom A New Dawn.

Enainštiridesetletnega Tiësta smo pred prihodom v klub Papaya na Pagu, kjer bo v sklopu svetovne turneje Kaleidoscope nastopil 18. avgusta, za kratek pogovor ujeli na njemu ljubi Ibizi. Velik ljubitelj nogometa je ob srebrni Nizozemski prisegel, da bo slavje navkljub porazu proti Španiji tudi v elektroniki odmevalo še vse poletje.

Kakšno je življenje človeka z nominacijo za gremija in večkratnim, celo zaporednim izborom za najboljšega didžeja na svetu?

Takšni dosežki so mi v izjemno čast. Nikoli ničesar ne sprejemam kot samoumevnega in vedno trdo delam naprej in se poskušam umetniško nadgrajevati z vsakim novim ustvarjalnim letom.

Te uspeh, ki si ga dosegel v preteklem desetletju, preseneča ali si vedno vedel, da je pot, ki si jo izbral, prava?

Nikoli nisem pričakoval, da me bo pot, ki jo bom izbral, peljala okoli sveta in mi dovoljevala, da nastopam na izjemnih prireditvah, kot denimo takrat, ko sem vrtel na odprtju olimpijskih iger (leta 2004 na poletnih OI v Grčiji, op. a.). Imam možnost, da delam nekaj, kar ljubim, in ko vidim, koliko užitkov to prinese ljudem na mojih nastopih, vem, da je pot, ki sem jo izbral, zagotovo prava.

Zdaj, ko si vrtel že na vseh najboljših svetovnih lokacijah, lahko izbereš tisto, kjer je po tvojem mnenju množica najbolj divja, ki te najbolj sili, da prebijaš meje svoje kreative?

Zagotovo Ibiza. Privilege je največji klub na svetu in mi dovoli, da ustvarim največjo mož­no produkcijo in izvedem res unikaten šov.

Kateri svoj set bi najverjetneje izbral, če bi vrtel glasbo na Playboyevi zabavi?

Kateregakoli izmed trenutnih setov iz kluba Privilege na Ibizi. Ibiza ima vedno tako zelo vroče ritme.

Nam lahko zaupaš, kako se razvija tvoj naslednji projekt A New Dawn, ki je tudi sicer zate nekak­šna nova zora ustvarjanja?

A New Dawn pomeni prav to: zame novo in razburljivo obdobje, tako glasbeno kot profesionalno. Pri tem veliko pozornosti namenjam svoji založbi Musical Freedom. Čutil sem, da moram ustvariti dom za svoj razvijajoči se zvok in obenem podpreti glasbo ustvarjalcev, ki so mi pomembni. V prihod­njih nekaj mesecih bomo poleg moje glasbe izdali še albume Dada Lifa, Henrika B & Christiana Alvestama in drugih.

Ti je glasba pustila dovolj prostega časa, da si lahko užival v svetovnem nogometnem prvenstvu?

Sem izredno zagret nogometni navijač in svetovno prvenstvo je bilo neverjetno! Imam srečo, da lahko na svojih potovanjih spoznam ogromno igralcev iz različnih moštev in dobim tisti pravi občutek, kaj takšni veliki dogodki pomenijo za vse sodelujoče. Seveda sem upal, da bo Nizozemska zmagala, a žal ...

Kaj je naslednje na sporedu za Tiësta – kam te bo zdaj odpeljala glasba?

Trenutno je vsa moja pozornost namenjena projektu A New Dawn za leto 2011 in grajenje založbe Musical Freedom v spoštovanja vredno in uspešno tržno znamko. Vsekakor je to zame zelo razburljivo obdobje.

 

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri