Največja vrtljiva božična zvezda

  • 07.12.2009

Siemens je na prvo adventno nedeljo skupaj z umetnikom Michaelom Pendreyjem razsvetlil največjo vrtljivo božično zvezdo na svetu, ki za svoje delovanje porabi le toliko elektrike kot kotliček za vodo.

(Foto: PR)

2 fotografiji v galeriji

»Siemens Superstar« je pionirski tehnološki projekt, ki simbolizira obnovljive vire energije in njeno učinkovito rabo, in bo na na severni münchenski vpadnici vidna skozi ves december, vse od prvega mraka dalje.

Svetlobna instalacija je sestavljena iz 9000 Siemens Osramovih svetlobnih diod (LED), ki so tako svetle kot približno 20.000 božičnih sveč! Toda celotna instalacija porabi le toliko elektrike kot sušilec za lase ali kotliček za vodo.

Premer največje vrtljive božične zvezde na svetu je skoraj 70 metrov, toliko, kot je široko nogometno igrišče, v lepem vremenu pa jo je mogoče videti z razdalje 30 kilometrov. Skoraj 400 metrov kablov je bilo treba položiti zanjo – to pa je dolžina, s katero bi dosegli vrh Eiffelovega stolpa!

Svetlobna instalacija doda vsaki lopatici propelerja 100 kilogramov. Svetlobne diode so nanje pritrjene s superlepilom, kakršnega uporabljajo v vesolju, saj so pri vetrovnih pogojih izpostavljene tudi silam do 20 G, kar je več kot trikrat več od sile, ki pri vzletu rakete deluje na astronavta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri