Najlepši pogled na Copacabano

  • 16.02.2010

Vemo, vemo, vaše misli so uprte v Južno Afriko, ne pa v leto 2016, ko bodo poletne olimpijske igre v Braziliji. Toda nemara se boste tja zatekli nabrat novih moči še letos ali prihodnjo zimo … Med sprehodom po znamenitem pločniku, ki ponazarja valove Atlantika in se vije ob plaži z enakim imenom, je hotel Copacabana Palace – nujen postanek med spoznavanjem urbanega Ria de Janeira. Sodi namreč v tisto kategorijo hotelov, ki so znamenitost že sami po sebi. Kot na primer Carlton v Cannesu ali Negresco v Nici.

(Foto: Copacabana Palace)

Hotel slovi po boemskosti, političnih in seksualnih spletkah, pestrem družabnem življenju in šovbiznisu. Copacabano Palace je leta 1922 zgradil francoski arhitekt Joseph Gire in v njegovo fasado vtisnil glamur norih dvajsetih let. Hotel ima 12 tisoč kvadratnih metrov površine. Poleg glavne šestnadstrop­ne zgradbe obsega še dodatno stavbo z 11 nadstropji, 25-metrskim bazenom in dvema restavracijama, Cipriani in Pérgula. Najrazkošnejši apartmaji so v petem in šestem nadstropju, od koder je izjemen razgled na Copacabano.

Copa je bil in je oboževano zbirališče visoke družbe kariok in mednarodne družabne smetane: kraljev, kraljic, princev in princes, politikov in predsednikov, pisateljev, znanstvenikov in zvezd zabavnega programa. Zlata knjiga gostov se zato bere kot kdo je kdo 20. in 21. stoletja. Od Marlene Dietrich do Nelsona Mandele prek Alberta Einsteina, Billa Clintona, Orsona Wellesa, Roberta De Nira, Brigitte Bardot, lady Di in Maria Vargasa Llose. Ni pa bilo med njimi španskega kralja Juana Carlosa in kraljice Sofije.

Leta 1982 mu je namreč vodstvo Cope odpovedalo gostoljubje, ker je špansko veleposlaništvo zahtevalo popolno izpraznitev šestega nadstropja. To je brazilsko vlado sicer spravilo v veliko zadrego, toda šefom hotela se je zahteva zdela nesprejemljiva in rezervacijo španske kraljeve družine so preprosto odpovedali. No, podpisi in zahvale omenjenih in neomenjenih znanih gostov se vijejo v neskončnost.

Prav ti gostje so s svojo navzočnostjo, svojimi zgodbami, izpadi in ekstravaganco pomagali hotelu zgraditi avro. Ta sije še močneje zaradi svojega sproščenega vzdušja in prijazne odprtosti uslužbencev, ki so živi dokaz, da luksuzni hotel ni nujno uraden, tog in zaspan ob deveti uri zvečer. Navsezadnje smo v Riu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri