Najlepše palače sveta

  • 08.07.2011

Oglejte si nekaj najbolj veličastnih palač, v katerih so si nekoč kraljeve in plemiške glave ustvarile svoj košček raja na zemlji.

(Foto: flickr.com)

5 fotografij v galeriji

Alhambra, Španija

Alhambra je z rajskimi vrtovi obdana palača mavrskih vladarjev, ki so jo v 14. stoletju zgradili na planoti tik nad špansko Granado. Danes predstavlja enega najlepših biserov arabske arhitekture in eno največjih kulturnih in turističnih znamenitosti Španije. Če se odpravite na potovanje v Španijo in obiščete živahno Granado, si Alhambro preprosto morate ogledati in si privoščiti sprehod po njenih čudovitih vrtovih.

Potala, Tibet

Mistična palača Potala, ki je še v prejšnjem stoletju služila kot rezidenca Dalai Lame, kraljuje na vzpetini nad Lhaso, glavnim mestom Tibeta. Sestavljena je iz dveh glavnih delov, Rdeče in Bele palače. Danes je v delu veličastne stavbe, ki šteje več kot tisoč sob, narodni muzej. Na tem mestu je bila že v 7. stoletju zgrajena palača, ki je takratnemu vladarju služila kot zatočišče za meditacijo, a palača Potala v sedanji podobi je nastala šele v 17.stoletju.

Versailles, Francija

Versajska palača ne slovi zgolj kot osupljiva arhitekturna mojstrovina, temveč tudi kot simbol in spomenik absolutistične vladavine slovitega Sončnega kralja, Ludvika XIV, ki je iz prvotnega lovskega dvorca naredil eno najveličastnejših palač na svetu. Četudi niste ljubitelji bogatih stavb, se vam na počitnicah v Parizu splača obiskati bližnji Versailles, že zaradi ogromnih simetričnih vrtov okoli palače, ki slovijo kot eni izmed najlepših na svetu.

Prepovedano mesto, Kitajska

Palača v Beijingu, ki je bila zgrajena v 15. stoletju, se lahko pohvali z nazivom največjega kompleksa palač na svetu, saj se razprostira na 720.000 kvadratnih metrih površine in sestoji iz 980 še stoječih zgradb z več kot 8000 sobami. Stoletja je palača služila kot domovanje različnih vladarskih dinastij, danes pa je v njej zanimiv zgodovinski muzej. Četudi niste ljubitelji zgodovine, se vam na potovanju po Kitajski splača, vsaj od zunaj, ogledati ogromni kompleks Prepovedanega mesta.

Chateau de Chambord, Francija

Chateau de Chambord je največja palača v francoski Dolini Loare, ki je sicer posejana s številnimi svetovno znanimi gradovi, dvorci in palačami, in zato za mnoge ena najbolj priljubljenih destinacij na potovanju po Franciji. Zaradi svoje izjemne arhitekture Chateau de Chambord slovi kot eden najbolj prepoznavnih dvorcev na svetu in je navdihnil tudi podobo palače v Disneyevi risanki Lepotica in Zver. Veličastna stavba je bila zgrajena v imenu ljubezni, saj jo je v 16. stoletju dal zgraditi kralj Francois I z namenom, da bi bil čim bliže svoji ljubimki.

Če tudi vi načrtujete potovanje s spoznavanjem največjih znamenitosti različnih dežel, sanjske počitnice ali le krajši oddih, pobrskajte po turističnem iskalniku www.gohq.com, ki na enem mestu združuje različne ponudnike in vam jih ponudi v primerjavo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri