Michael Schumacher: Vse njegove zmage in porazi

  • 27.08.2015

Izšel je prevod biografije o rekorderju v številu naslovov prvaka formule 1 Michaelu Schumacherju, kariero katerega smo skoraj enako strastno kot Nemci spremljali tudi Slovenci, še posebno po Schumijevem prestopu k Ferrariju, s katerim smo tudi geografsko povezani.

Za to, da so Michaela Schumacherja poznali vsi, ljubitelji in neljubitelji formule 1, je zagotovo zaslužna tudi njegova izjemno močna osebnost z vsemi plusi in minusi vred. Brezkompromisne vožnje na dirkah formule 1 je Schumi preživel skoraj brez praske, med družinskim izletom v švicarskih Alpah pa se je hudo poškodoval.

Sedemkratni svetovni prvak, ki je kot dirkač in človek v očeh vzbujal mešane občutke, je nekoč sam dejal: »Ne morem se odpovedati stvarem, ki jih rad počnem, samo zato, ker se mi pri tem lahko kaj zgodi. Če bo nekega dne do tega prišlo, potem je to usoda.«

Karin Sturm, legendarna nemška novinarka, spremlja formulo 1 že od leta 1982 in od takrat ni manjkala na skoraj nobeni dirki. Ni le poročevalka o formuli 1, ampak njen integralni del, v paddocku pa velja za eno največjih poznavalk tega športa.

Proslavila se je z biografijo o Ayrtonu Senni, ki ga še vedno označuje kot najbolj karizmatično osebnost v tem kraljevskem športu, napisala je več letnih pregledov, tik pred knjigo, ki vam jo svetujemo v branje, pa je izšla njena biografija o Sebastianu Vettlu.

Predstavitev knjige v LjubljaniKarin je bila na predstavitvi v Ljubljani, kjer se je pogovarjala z Miranom Ališičem tako o Schumacherju kot o prihodnosti formule 1. Je formula 1 sploh še šport? Je naše romantično gledanje na formulo 1 nekoč produkt naše nostalgije ali je bilo dejansko tako zelo drugače?

Bi mlade, ki množično obračajo hrbet formuli 1, lahko začela zanimati formula E? Na nobeno od teh vprašanj ni natančnega odgovora, je pa dejstvo, da je današnja tehnologija povozila osebnosti dirkačev, da so jo stroga pravila zadušila in da je ne nazadnje formula 1 postala prelahek šport, zaradi česar si dirkači vsaj občasno odpirajo ventile z relijem in drugimi oblikami manj korektnega dirkanja.

Schumi ni nikoli skrival svoje brezkompromisne želje po zmagovanju, a če so nekateri šampioni njegovega kova znali oziroma znajo z visoko dvignjeno glavo tudi izgubljati, on preprosto ni bil med njimi. Naj mu dejstvo, da je bil vsaj na stezi izjemno 'bad looser', zdaj pomaga do ozdravitve. (T. T.)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri