Obiskali smo Maxijevo kavarno in slaščičarno

  • 08.12.2011

Naj ste iz Ljubljane, Kopra, Bovca, Jesenic, Kranja, Celja, Ptuja, Maribora, Murske Sobote, Novega mesta, Brežic, Črnomlja ali celo iz Starega trga ob Kolpi in starejši od osamosvojitve, potem gotovo trznete na tole: »Dobimo se v Maxiju!«

(Foto: Urška Košir)

4 fotografije v galeriji

Že 40 let je družabno stičišče tako Ljub­ljančanov kot številnih drugih iz vse Slovenije, ki si ob klepetu radi privoščimo kavo, čaj, vrhunske slaščice pa še kaj rujnega ali tudi konkretnejšega.

Osnovni črni napitek je Illyjev, lahko pa srknete še turškega, kraljevega, vaniljevega, irskega … vse do takšnega za zaljubljence, caffe latte amore. Pač odvisno od tega, koliko kofe­ina, sladkorja ali kakšne druge bodrilne sestavine potrebujeta vaše telo in duh.

Tudi izbira čajev je velika, a mi nismo poskusili nobenega, ker smo poprej že vse kave. Pri slaščicah ste lahko svetovljansko v koraku s časom z novejšo »sodobno patiserijo«, kot pravi alfa in omega Maxijevega gostinstva Andrej Kuhar, ali pa snedete kaj, kar sta že vaša ata in mama.

Maxijevci se radi pohvalijo, da so pred 40 leti »zasloveli z lahkim in temnim gozdič­kom, drugače pripravljenima tortama, kot so jih bili sladokusci do takrat vajeni: lahek penast biskvit, obložen z vaniljevo ali čokoladno smetano in sadjem«.

Pa z orehovo rezino, ki je pri njih doma od leta 1971 po zaslugi slaščičarskega mojstra Avgusta Plestenjaka.

  • Reportažo objavljamo v novem Playboyu od 9. decembra 2011, na spletni strani pa kratek video, ki smo ga posneli med našim uživanjem v Maxiju.

Maxi slaščičarna

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri