Lahko Bill Gates ustavi orkane?

  • 03.09.2009

Bill Gates je finančno podprl projekt, s katerim bodo poskušali vplivati na vremenske pojave.

Tehnologija očitno res ne pozna meja, a znanstveniki na zadnji projekt, ki ga finančno podpira tudi Microsoftov veljak Bill Gates, gledajo zelo skeptično. Namen novega projekta je vplivati na vremenske razmere in s tem zatreti orkane, preden se ti sploh pojavijo.

Zadeva – z malce laično izpovedjo – je videti nekako takole: sredi oceana bi na poti prihajajoče nevihte postavili ogromne naprave s tuljavami. Vsaka tuljava bi imela dva prevodnika in bi bila dolga okoli 300 metrov. Prvi prevodnik bi proti dnu potiskal toplo površinsko vodo, drugi pa bi iz globin črpal hladno vodo, kar bi obrnilo sestavo vode, ki je sicer potrebna za oblikovanje neviht.

Znanstveniki na vse skupaj gledajo z dobršno mero dvoma. Mnogi trdijo, da se nevihte zgodijo preveč hitro, da bi lahko pravočasno pripravili takšno gigantsko napravo. Nevihto lahko napovedo največ tri dni prej, v tem času pa preprosto ne bi bilo mogoče prečrpati in obrniti dovolj vode, da bi to imelo kakšen resen učinek.

In potem še ekonomsko vprašanje – kaj če izvedeš vse potrebne priprave, prečrpaš vodo, potem pa se nevihta sploh ne zgodi? Le kdo bo plačal nepotrebno opravljeno delo?

Videonovico je objavil CNN.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri