Koliko denarja porabiš za kokain?

  • 10.09.2010

Pri Združenju DrogArt opravljajo raziskavo o uporabi kokaina v nočnem življenju. Vse uporabnike (nekdanje in sedanje) prosijo za pomoč pri raziskovanju značilnosti uporabe kokaina pri nas in razvoju boljših preventivnih programov.

Kratek vprašalnik in zanimive podatke v zvezi z uporabo kokaina najdete na spletnem naslovu http://www.kokain.si.

Nova spoznanja o kokainu

Kokainu, ki se pojavlja na črnem trgu po svetu in tudi pri nas, je že več let pogosto dodano zdravilo levamisol. Približno 20 odstotkov kokaina, ki je bil zasežen v Sloveniji leta 2008, je vsebovalo levamisol v koncentracijah od 0,1 do 9 %.

Pri nekaterih uporabnikih kokaina so že zasledili stranske učinke zaradi levamisola, ki se lahko kažejo tudi kot smrtno nevarna odpoved imunskega sistema. Do tega zapleta lahko pride tudi pri uporabnikih, ki kokain samo (občasno) snifajo.

V reviji Annals of Internal Medicine (Junij 2010) pa raziskovalci iz Združenih držav poročajo o novem stranskem učinku levamisola. Opisujejo primer ženske, pri kateri je prišlo do odmrtja kože (nekroza) na obrazu in ušesih zaradi uporabe kokaina v katerem je bil prisoten levamisol.

Stranski učinek je sicer že znan iz časov, ko se je levamisol uporabljal v zdravstu, a ga do sedaj še niso zasledili pri uporabnikih kokaina. Znake nekroze je možno zdraviti in ob prenehanju uporabe kokaina, ki je kontaminiran z levamisolom, se nadaljnje odmiranje kože zaustavi.

Vir: www.kokain.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri