Janis Varufakis o globalnem minotavru, ki je spravil svet na kolena!

  • 28.03.2016

Globalni minotaver je knjiga Janisa Varufakisa, ki ga bolje poznamo kot tistega nekonvencionalnega in karizmatičnega grškega finančnega ministra v vladi Aleksisa Ciprasa, ki se je spopadel z utrjenimi interesi evropskih političnih in kapitalskih elit. Na tem mestu nam verjetno ni potrebno razlagati, kako se je njegov boj končal.

(Foto: profimedia)

2 fotografiji v galeriji

Zato pa je njegova knjiga, ki je prvič izšla leta 2011, pred dnevi pa je luč sveta ugledala tudi v slovenskem prevodu, toliko bolj učinkovita. Ne le, da je po svetu že naletela na odličen odziv bralcev, temveč je tudi na dobri poti, da postane velika knjižna uspešnica. Nič čudnega, ko pa nas nje tematika vse po vrsti še kako zadeva. Danes bi zaradi posledic, ki jih čutimo prav vsi, le težko še našli koga, ki bi ga ne zanimalo, zakaj se je zgodila zadnja finančna in ekonomska kriza in kako se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo.

»Nič ne naredi iz nas ljudi bolj kot aporija – tisto stanje silne zbeganosti, v katerem se znajdemo, kadar vsa naša gotovost razpade na koščke; ko nenadoma obtičimo v slepi ulici in ne znamo razložiti tega, kar lahko vidijo naše oči, česar se lahko dotaknejo naši prsti, kar lahko slišijo naša ušesa. V teh redkih trenutkih, ko si naš razum junaško prizadeva razbrati, kaj nam sporočajo čuti, vzbudi aporija v nas ponižnost in pripravi prepariran um na prej neznosne resnice. In ko vrže aporija svojo mrežo daleč naokrog, da bi ujela v svoje zanke celoto človeštva, potem vemo, da smo priča zelo posebnemu trenutku v zgodovini. September leta 2008 je bil natanko tak trenutek.«

Več o tem si lahko preberete na spletni povezavi Globalni minotaver- o Ameriki, Evropi, letu 2008 in prihodnosti svetovnega gospodarstva!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri