Jaguar F-Type: Divja mačka

  • 23.07.2013

Uradno predstavitev je Jaguar F-Type doživel lansko jesen na pariškem avtomobilskem salonu, toda našo pozornost si zasluži prav sredi poletja. Z njim so se pri Jaguarju vrnili v čase največjih uspehov in slave, ko so bili jaguarji sinonim za dvosedežne kabriolete in so navduševali z močjo, voznimi lastnostmi ter odlično lego na cesti.

(Foto: Tovarna)

4 fotografije v galeriji

Jaguar F-typeZdaj so kupcem spet ponudili čistokrvnega atletskega športnika. Nezamenljiva oblika, nežne, a jasne linije krasijo enega lepših kabrioletov zadnjega časa. Nos avtomobila je dolg, zajetna prednja maska deluje agresivno, a ne odbijajoče; z imitacijo morskega psa so pri Jaguarju želeli, da bi bil avto na cesti takoj prepoznaven, predvsem pri voznikih pred njim, ko ga bodo ugledali v vzvratnem ogledalu. Velika kolesa se zajedajo globoko v karoserijo in tako na najboljši možni način dopolnjujejo čudovito celoto. Enako velja za zadek; ob enostavnih in elegantnih linijah dajo zajetne izpušne cevi tudi nepoznavalcu takoj jasno vedeti, da se je zagledal v čistokrvni športni avtomobil. Pokrov prt­ljažnika je skoraj povsem raven, karoserijski rob pa daje nekakšno streho tankim, mačjim očesom oziroma zadnjim lučem.Jaguar F-type

Novi jaguar F-Type je na voljo v treh raz­ličicah: F-Type, F-Type S in F-Type V8 S. Že same oznake povedo skoraj vse, a ne bodimo dopustniško leni, saj je kaj napisati: osnovni F-Type poganja trilitrski šestvaljnik, ki pri 6500 motornih vrtljajih ponuja 340 nemirnih 'konj'. Ti komaj dob­ro tono in pol težko vozilo z mesta do 100 kilometrov na uro spravijo v vsega 5,3 sekunde, pospeševanje pa se ustavi pri elektronsko omejenih 260 kilometrov na uro. V različici S je pod prednjim pokrovom enako velik motor, le da se ima 40 'konj' več.

Jaguar F-type

Pospešek je sunkovitejši, od 0 do 100 kilometrov na uro  je potrebnih le še 4,9 sekunde, največja hitrost je spet elektronsko omejena, a tokrat na 275 kilometrov na uro. Češnja na vrhu torte je V8 S. Njegov petlitrski osemvaljnik in štiri izpušne cevi predvajaj pravo simfonijo. Ob takšnem zvoku je še tako dober avdiosistem povsem odveč, z dodajanjem plina pa se premosorazmerno ježi koža in povečuje utrip srca. Ah, saj res, še številke: 495 'konj' izstreli F-Type V8 S z mesta do 100 km/h v vsega 4,3 sekunde, največja hitrost pa je omejena na, ne boste verjeli, okroglih 300 kilometrov na uro. Tale jaguar zna biti res hiter, ob tem pa se ceste res drži kot prava mačka.Jaguar F-type

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri