Grafiti, peticije, shodi in sojenje

  • 04.06.2013

Po ljudskih vstajah, ki so zaznamovale letošnjo zimo, občasno brbotanje pod na videz mirnejšo gladino družbene klime v deželi pod Alpami ne jenja, naslovnice aktualnejših spletnih medijev tedensko gostijo novice o posameznih manjših protestih, politično navdahnjenih grafitih in pozivi k številnim peticijam, ki si vsaka po svoje želi na boljše spreminjati naš skupni jutri.

(Foto: Goran Antley)

37 fotografij v galeriji

Vse to družbeno 'vrenje', za katerega bi lahko rekli, da gre skorajda za globalno gibanje, je mogoče ta trenutek še najbolj neposredno izkusiti predvsem na socialnih omrežjih: še posebno na facebooku in twitterju.

Še posebno slednji se je v zadnjih nekaj dneh izkazal za posebno koristno orodje obveščanja in komunikacije v rokah turških protestnikov, ki so jim 'mainstream' mediji v državi popolnoma odrekli vsakršen prostor v svoji agendi.

Takole so medijski mrk v Turčiji na twitterju ovekovečili @AnonOpsLegion:

turčija

Proteste v Turčiji, ki jih zaradi srditih spopadov s policijo te dni z zaskrbljenostjo spremlja cel svet, se medtem nadaljujejo v več turških mestih. Žal ne brez smrtnih žrtev. Po zadnjih znanih podatkih naj bi v južnem mestu Antakya umrl 22-letni Abdulah Comert, kar je že druga potrjena smrtna žrtev protestov. Pred tem je namreč v Carigradu umrl 20-letni Mehmet Ayvalitas, ki ga je med protesti povozil avtomobil.

Mala brbotanja tudi pri nas

Ker se je pred stavbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, v kateri se je zaključila glavna obravnava v zadevi Patria, mudil tudi naš hišni fotograf Goran Antley, na tem mestu objavljamo fotografije z manjšega shoda v podporo Janezu Janši, med katere se je pomešalo tudi nekaj deset nasprotnikov Janše. S pročelja sodišča je v dopoldanskih urah to popoldansko vročico napovedoval tudi grafit, ki je nastal tekom minule noči.

Dogajanje, ki so ga spremljale okrepljene policijske enote, je minilo mirno ... več brbotanja pa najverjetneje lahko pričakujemo ponovno jutri, ko bo v razvpiti zadevi Patria sodnica dejansko tudi razsodila.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri