Film: Za vedno

  • 09.01.2009

Slovenski filmski nabor je že v začetku leta bogatejši za še eno socialno dramo z zelo aktualno tematiko.

Nasilje v družini, kot ga predstavlja Damjan Kozole, sicer že uveljavljen režiser socialnih dram na domačih tleh (Stereotip, Rezervni deli, Delo osvobaja), tokrat predstavlja disfunkcionalen par, ki za Slovenijo nikakor ni nevsakdanji pojav.

Zgodba o Tanji in Maretu je zgodba o odnosu, ki je že zdavnaj doživela svoj konec, ta se mora le še materializirati. Na tej točki vstopimo mi, gledalci, ki opazujemo zaključek nečesa zelo poznanega. Odnos dveh plati, nasilje, bodisi verbalno bodisi fizično, kot temna stran in ljubezen kot tista svetla. 'Za vedno' je slovenska različica Krožne ceste (Revolutionary road) – ameriška disfunkcionalnost ima pobeg v tuje okolje, ima prešuštništvo in morda droge. Slovenska različica je nasilnejša, agresivnejša, temačnejša, ljubosumnejša.

Dialogi so zgodbi primerni – on kot ljubosumen fant se ne odreče svojemu prepričanju in uničuje njene vrednote. Ko mu ona pove, da ni srečna, ji argumentira, da vsi pač ne morejo biti srečni. Kozoletu je uspelo ujeti morečo slovensko logiko in v enem šusu razkriti dve resnici – da je v Sloveniji preveč nesrečnih parov in da je v Sloveniji preveč družinskega nasilja.

Film je režiral Damjan Kozole, igrajo pa Marjuta Slamič, Dejan Spasić, Peter Musevski, Mojca Partljič, Primož Petkovšek, Aljoša Kovačič, Matija Kozamernik, Blaž Valič. Na rednem kinosporedu od 8. januarja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri