Fenomenalni Samo Vidic

  • 30.08.2013

Zmagovalci največjega svetovnega fotografskega natečaja na temo akcijskih in pustolovskih športov, Red Bull Illume 2013, razkriti v Hong Kongu. Samo Vidic zmagovalec kategorije Wings (Krila)! 

(Foto: Samo Vidic/Red Bull Illume)

12 fotografij v galeriji

Skupni zmagovalec natečaja Red Bull Illume 2013, zmagovalci 10 kategorij in 50 finalistov je bilo razkritih na spektakularni ceremoniji, ki je 29. avgusta potekala v Hong Kongu. Nemški fotograf Lorenz Holder je bil okronan za skupnega zmagovalca z izjemnim posnetkom deskarja na snegu ob velikanskem satelitskem krožniku. Kot skupni zmagovalec je Holder prejel fotoaparat Leica S, broncolorjev novi zunanji akumulator Move in nosilni trak za fotoaparat podjetja Sun-Sniper — nagrado v skupni višini več kot 30.000 EUR. Zmagal je tudi v kategoriji Experimental (Eksperimentalno).

Zmagovalna fotografija Lorenza Holderja

"Kakovost posnetkov najboljših 50 je bila osupljiva, zato si štejem v veliko čast, da sem bil imenovan za zmagovalca. Neverjetno je. Nekaj dni bo trajalo, preden bom vse skupaj dojel," je dejal Lorenz Holder, skupni zmagovalec 2013.

Lorenz Holder

Lorenz Holder

"So talentirani fotografi in so nadarjeni fotografi," je dejal Jym Wilson, višji urednik fotografije pri USA Today in eden od 50 sodnikov natečaja Red Bull Illume. "Videl sem veliko talenta, a tudi nekaj izjemno nadarjenih fotografov. Ne gre le za fotografe akcijskih posnetkov, temveč za ljudi z odličnimi tehničnimi in umetniškimi veščinami."

Med zmagovalci posameznih kategorij naj še posebej izpostavimo Sama Vidica, ki je s fotografijo s tekmovanja Red Bull Cliff Diving v Grčiji zmagal v kategoriji Wings (Krila):

Samo Vidic

Preostali zmagovalci kategorij so: 
Scott Serfas (Illumination):

Scott Serfas


Daniel Vojtěch (New Creativity):

Daniel Vojtech

Romina Amato (Energy):

Romina Amato

Chris Burkard (Spirit):

Chris Burkard

Morgan Maassen (Lifestyle by Leica):

Morgan Maassen

Jeroen Nieuwhuis (Close Up):

Jeroen Nieuwhuis

Zakary Noyle (Sequence):

Zakary Noyle

Lorenz Holder (Experimental):

Lorenz Holder

Zmagovalci kategorij so prejeli fotoaparat Leica X2, broncolorjev Para 88 P Kit in zbirko opreme Sun-Sniper. Nagrada Athlete's choice (Izbira športnikov), za katero so glasovali Red Bullovi športniki, je šla Morganu Maassnu za podvodni posnetek deskarjev na vodi med pogovorom, obkroženih z valovi.

Ceremonija podelitve nagrad je bila prava proslava fotografije s področja akcijskih in pustolovskih športov, ki se je je udeležilo na stotine vodilnih fotografov in urednikov. Vrhunci večera so vključevali nastop BMX flatland športnikov Vikija Gomeza in Matthiasa Dandoisa ter osvetljen zmajski ples.

Nato je bilo razkritih 50 najboljših posnetkov na osvetljenih stojalih velikosti 2 m x 2 m vzdolž hongkonške znamenite Avenije zvezd, kjer bodo stale naslednje tri tedne v okviru brezplačne javne razstave. Kot se spodobi za mesto, ki je poznano po veličastni nočni razsvetljavi, bo osvetljena razstava odprta samo ponoči, in sicer med 20. in 23. uro od 30. avgusta do 15. septembra. Razstava Red Bull Illume bo nato gostovala v ZDA, preden se poda na dvoletno pot po svetovnih prestolnicah v obliki edinstvene nočne razstave.

Vseh 50 najboljših posnetkov si lahko ogledate tukaj: galerija.

Samo Vidic
Samo Vidic, Playboy Slovenija ti iskreno čestita!


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri