Facebook je priljubljeno orodje božičnih goljufov, ki ponujajo Playstation 4

  • 24.12.2013

Dandanes je navada, da ljudje voščijo dobre želje za božič kar preko Facebook-a ali Twitter-ja. Zatorej se lahko pripravite na naval božično obarvanih statusov. Obenem pa v Kaspersky Lab opozarjajo še na en naval, to je prevar na družbenih omrežjih v prazničnem času.

(Foto: sony)

V tem prazničnem obdobju so v Kaspersky Lab opazili, da želijo goljufi pritegniti pozornost Facebook-ovih uporabnikov s stranmi, kjer so predstavljene ponudbe za Playstation 4 ali nove iPhone in iPade. Zabeleželili so tudi strani, ki oglašujejo še neobstoječi iPhone 8. Kljub temu da so ti oglasi vidno prevare, mnogi še vedno kliknejo na povezavo in si ogledajo ponudbo. Ena izmed prevarantskih ponudb, ki je oglaševala Playstation 4 je pridobila kar 776 delitev.

Medtem ko so uporabniki osebnih računalnikov v splošnem bolj ogroženi, so vedno bolj ogroženi oziroma ciljani tudi uporabniki mobilnih naprav, ki v tem prazničnem času pošiljajo velike količine sporočil. Glede na veliko število novih telefonov in tabličnih računalnikov, ki so na voljo kot del nove ponudbe, (iPad Air, posodobljen Google Nexus idr.) so se kiberkriminalci usmerili predvsem v izkoriščanje na novo povezanih uporabnikov s svojimi Facebook in Twitter računi na novih napravah.

Če želite ohraniti vaše podatke in družbeni profil in varne v božičnem času, je spodaj nekaj nasvetov:

  1. Na delite preveč. V božičnem času je lepo deliti dogajanje preko družbenih omrežij, vendar ne deliti preveč osebnih podatkov. V primeru, da pridobi upravljanje nad vašim družbenim profilom heker v roke, lahko izgubite veliko več kot samo zasebnost in sporočila. Hekerji lahko prek enega družbenega profila dostopajo tudi do drugih profilov ali podatkov s katerimi lahko dostopajo do vašega spletnega bančnega računa. Iz tega sledi, da ne dajajte preveč dejanskih informacij o sebi, kot je vaš naslov ali bančni podatki, saj drugače ne bodo več dolgo zasebni.
  2. Ne klikajte na povezav, ki jim ne zaupate. Prevaranti uporabljajo številna orodja in tehnike, da bi pridobili od uporabnikov njihova Facebook uporabniška imena in geslo. S klikom na povezavo v elektronskem sporočilu, naslovljeno "Facebook božične akcije", lahko odprete lažni Facebook vmesnik v katerega boste primorani vnesti svoje uporabniške podatke. Ker vmesnik po videzu deluje enak kot resničen, se uporabniki niti ne zavedo kaj se dogaja. S tem, ko se bodo uporabniki prijavili v lažen vmesnik, bodo hekerji pridobili njihovo uporabniško ime in geslo za dostop. Ker večina ljudi običajno uporablja enako geslo tako za družbena kot druga omrežja (eBay, Amazon ipd.), lahko s tem sprožijo verižno reakcijo vdora. Zatorej, nikoli ne kliknite na povezavo, ki ne prihaja od zaupanja vredne osebe. Čeprav objavljena povezava prihaja od prijatelja, bodite še vedno previdni, saj je lahko ponarejeno sporočilo.
  3. Uporabljajte dvostopenjsko preverjanje pristnosti. Facebook in Twitter postajata vedno bolj varnostno osveščena. Tako sta oba uvedla možnost dvostopenjskega preverjanja pristnosti. To pomeni, da mora uporabnik poleg gesla navesti ali vnesti še en podatek, kot je edinstvena številka, ki jo dobi prek sporočila na mobilni telefon in druge metode. V tem primeru ste popolnoma zaščiteni, saj četudi pridobi heker vaše uporabniško ime in geslo, potrebuje še vedno drugo stopnjo preverjanje pristnosti oziroma poverilnico.
  4. Zagotovite pravo varnost. Različne vrste zlonamernih programov pogosto preverjajo vaš sistem z namenom pridobitve gesla za družbena omrežja, četudi imajo nedolžno zveneča imena kot zlonamerni program »Pony«. Drugi, kot Kelihos so razširjeni preko Facebok-a in poskušajo ukrasti druge osebne podatke kot so naslov, hobiji in drugo. Četudi ne kliknete na povezave v sporočilih, je še vedno potreba po dobrem antivirusnem programu, ki je posodobljen z najnovejšimi in najbolj pogostimi grožnjami. Pravilno nastavljen požarni zid mora biti nuja in ne izbira.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri