Drzno in odločno v smeri prihodnosti – slavnostno odprtje nove kleti Medot

  • 15.06.2019

Na Domačiji Medot, kjer je družina Simčič že več kot dve stoletji tesno povezana z briško zemljo, so slavnostno odprli prenovljeno vinsko klet.

(Foto: Medot Press)

15 fotografij v galeriji

Gostitelja Simon in Igor Simčič sta novo klet posvetila očetu in “nonotu” Zvonimirju Simčiču, dogodka pa so se med drugimi zbranimi gosti iz gospodarstva, diplomacije, akademske in enološke stroke ter najboljših vinarjev z obeh strani meje, udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, generalni konzul Republike Slovenije v Trstu, veleposlaniki, evropski poslanci in ter župana občin Brda in Krmin.

Spoštovanje tradicije in ljubezen do trte, posebej avtohtone rebule, je v družini Simčič s svojim vztrajnim delovanjem najbolj izrazito začrtal že Zvonimir Simčič, ki so mu zaradi njegovih uspešnih prizadevanj za ohranitev te sorte v časih, ko je bil edini, ki je videl njen potencial, pripisali zaslužno ime oče rebule na obeh straneh meje. Njegova prizadevanja še danes predstavljajo svetilnik v razvoju in ustvarjanju vin v regiji. Bil je vizionar, ki je postavil nove smernice v vinskem svetu in temelje svojemu domačemu Medotu, predvsem pa je svoje prepričanje, da ni pomemben le cilj temveč celotno življenjsko potovanje, prenesel na svoje sokrajane in na svoje potomce.

Prav zaradi njegovih prizadevanj, ki odmevajo še danes, se je svečanega odprtja nove kleti Medot udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je ravno tu, na domačiji Medot, v rojstni hiši očeta rebule, v začetku maja na prvem skupnem srečanju s predsednikom regije Furlanije Julijske Krajine Massimilianom Fedriga položila prvi temeljni kamen edinstvenega evropskega projekta, ki povezuje dve vinorodni regiji in eno sorto – rebulo. Tako je nastala iniciativa Brda-Collio, ki s ciljem enotnega čezmejnega zaščitenja geografskega porekla rebule lahko postane edinstven evropski projekt.

“Na zveznem ministrstvu v Rimu sem zaključke našega sestanka že predstavila državni sekretarki, ki je povedala, da bodo z njihove strani to odločitev popolnoma avtonomno prepustili deželni ravni, kar je za nas dobra novica. Pričakujem, da se bova s predsednikom regije sedaj dogovorila za srečanje na političnem nivoju še pred počitnicami, kjer bomo že lahko sprejeli odločitev o postopkih in časovnici, ki pa bo temeljila na interesih proizvajalcev,” je o napredku pri projektu povedala ministrica Pivec.

Rastava Trilogija

Ker je vino pri Medotu umetnina, je novo klet obogatila razstava del nastalih v okviru natečaja za najboljšo fotografijo penin Trilogija – fotografski izziv penine Medot in VIST – razglašen pa je tudi zmagovalec natečaja: Yeremie Pierre Noir.

”Vinarjem je, kot fotografom, pomembna osnova – trta in zemlja sta kot fotoaparat in objekt fotografiranja. Skrb za vinograd skozi proces prispodoba fotografskega seta, pridne roke na trgatvi pa kot ekipa na fotografskem setu. Na koncu je še postprodukcija, ki zahteva znanje, vztrajnost, ustvarjalnost in stremljenje k popolnosti. V obeh poklicih ustvarjalci predajo dušo svojemu delu, ga ljubijo in negujejo kot notranjega otroka, ki predstavlja njih, njihov ponos, njihov karakter. Ob združitvi vsega tega dobimo vrhunsko, cenjeno vino in fotografijo,” je povedal avtor zmagovalnih fotografij.

fotografija

Za upodobitev penin Brut Cuvée, Brut Rosé, Brut Millésime 2010 je fotografiral tri moške modele, ki kot trije vinarji - dedek, oče in sin - ustvarjajo zgodbo o Medotu. Osredotočal se je na izraz modela, ki lahko zre neposredno v gledalca, odločno, samozavestno in brezkompromisno, ali zre v določeno smer, ki ima simbolni pomen. Elementi, kot so korenine, predstavljajo korenine rebule, ki rastejo več metrov globoko v zemljo, korenine na glavi pa predstavljajo krono. V ozadju je opeka, zemlja, kjer korenine rastejo in črpajo vodo, ali zvezde na nebu, ki predstavljajo nežne mehurčke, ali sonce, ki vse leto sije na vinograde in grozdje razvija do točke preloma, ko jih je potrebno obdelati. Žar na fotografiji je tisto, kar vinar s to penino ujame v vino, šele ob odprtju steklenice pa vzplameni, prebudi čute vonja in okusa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri