Dominical, Kostarika - Pure Vida!

  • 15.03.2012

Prijazni ljudje, pristen 'pura vida' življenjski stil, čudovit tropski deževni gozd, navdušujoča pokrajina, dih jemajoči razgledi, neskončne peščene plaže, osupljivi sončni zahodi in popolni valovi.

(Foto: Pure Vida!)

7 fotografij v galeriji

To je Kostarika, dobrodošli v raju! Pura Vida!

Kostarika (Costa Rica - v španščini pomeni 'bogata obala') je majhna očarljiva država v Srednji Ameriki, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na zahodu jo obdaja Pacifiški ocean, na vzhodu pa Karibsko morje.

Država leži blizu ekvatorja in se nahaja v tropskem podnebnem pasu.

Kostarika slovi po svojem prizadevanju za ohranjanje narave in živalskega sveta, visoki stopnji ekološke ozaveščenosti in najbolj razvitem eko turizmu na svetu. Ponaša se z izredno bogatim in raznovrstnim rastlinstvom ter živalstvom, velikim številom zaščitenih nacionalnih parkov in neverjetno raznoliko pokrajino. Tako lahko raziskujete deževni gozd, obiščete še delujoči vulkan in surfate v oceanu - vse le v nekaj dneh. Država ponuja nešteto možnosti za aktivne počitnice; od trekinga, opazovanja in raziskovanja divjine, adrenalinskega spuščanja po jeklenih žicah visoko nad deževnim gozdom ('Flying fox'), do uživanja v naravnih vročih vrelcih, sproščanja na plaži, ter wave in tudi wind surfanja.

Kostarika, ki velja za najbolj varno izmed Srednjeameriških držav, je dežela prijaznih, spročenih in nasmejanih ljudi, ki uživajo življenje in ga znajo ceniti kot takega. Za Kostaričane je najbolj prepoznavna in značilna fraza 'Pura Vida', ki izraža njihov način življenja in pomeni 'življenje je dobro'. Ljudje frazo pogosto uporabljajo namesto pozdrava, slovesa, če jih kdo vpraša kako so, da izrazijo svoje zadovoljstvo ali celo namesto 'hvala' in 'z veseljem'.

Dominical

Če iščete kraj, kjer je toplo čez vse leto, neokrnjena tropska narava, odlična hrana, prijazni domačini, sproščena zabava ter popolni in konstantni valovi – ima Dominical vse to. In še več.

Idilična vasica Dominical leži ob Pacifiškem oceanu, obdajajo jo tropski pragozd, slapovi in naravni topli vrelci. Veliki in konstantni dominikalski valovi svetovnega razreda so dobro poznani med najboljšimi surfarji po celem svetu. V vasici je dobro poskrbljeno za varnost, saj imajo svojo policijsko postajo in reševalce iz vode v stalni pripravljenosti, kar za ostale surf lokacije po Srednji Ameriki ni značilno. V simpatični vasici polni barčkov, odličnih restavracij in različnih možnosti zabave, ki za razliko od večine surfarskih krajev v Kostariki še ni »preveč razvita«, ne boste našli ogromnih nakupovalnih centrov ali fast food restavracij. Lahko pa tukaj in v okolici vidite ter izkusite skoraj  vse kar ponuja in skriva Kostarika. Tako se poleg surfanja lahko na primer odpravitena raziskovanje skrivnostnega deževnega gozda, plavanje v sveži kristalni vodi pod slapom, na adrenalinski spust po žici nad džunglo, opazovanje kitov, večerjo v odlični restavraciji na »skrivnem mestu« z nepozabnim razgledom in sončnim zahodom.

Glede na naravne pogoje je Dominical edinstven.

Ima vse, kar bi si na popolni surf destinaciji lahko zaželeli. Morje je toplo skozi vse leto, tako da neopren lahko pustimodoma in se brezskrbno prepustimovalovom. Obenem v morju ni nevarnih ali strupenih živali, niti ni nevarnosti, da bi si podrgnili kolena ob korale, saj dno prekriva mehka mivka. V Dominicalu in okolici je možno surfati na spotih z 'beach'- in 'point break'-om ter na več različnih plažah, ki se odlično dopolnjujejo glede na zahtevnost in velikost valov. Tako je na voljo spot z manjšimi valovi, šibkim tokom in idealnimi pogoji za začetnike; spot z večjimi in zahtevnejšimi valovi za že nekoliko boljše in samostojne surfarje; ter spot za izkušene oz. pro surfarje z velikimi in agresivnimi valovi, ki ob pravih razmerah tvorijo popoln tunel ('pipe').

Vas je zamikalo surfanje v Dominicalu na Kostariki?

Od sedaj naprej lahko tudi Slovenci tam surfamo v slovenski šoli (www.surfschoolpuravida.com).

Pura Vida!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri