Bosanski rokerji prihajajo v Ljubljano

  • 04.08.2011

Ena od najbolj zanimivih in pomembnih bosanskih rok skupin zadnjega desetletja, Dubioza Kolektiv, bo v kratkem nastopila v Sloveniji. Ker že jeseni izide album za ameriški in evropski trg, se skupini kmalu obeta velik preboj, ki pa – glede na to, kako resno jemljejo člani zasedbe svoje poslanstvo – sploh ni presenetljiv.

Bliža se vaš nastop na Schengenfestu. Kako ste zadovoljni s slovenskim občinstvom?

V Sloveniji se resnično počutimo domače, saj že nekaj let veliko nastopamo pri vas. Včeraj smo potovali v Nemčijo, na meji pa so nam dali promocijske turistične mape Slovenije, s pomočjo katerih smo v kombiju organizirali mali kviz. Naš novi član, saksofonist Mario, je kazal na vsa mogoča mesta in vasi, mi pa smo ugotavljali, ali smo tam že nastopili ali ne. Na koncu smo videli, da je Ptuj edino mesto, v katerem še nismo bili!

Ali radi nastopate na festivalih? Se ob takih priložnostih družite s kolegi?

Nastopi na festivalih so za nas zelo zanimivi, saj v nasprotju s solističnimi koncerti na festivalih pridobimo nove oboževalce, ljudi, ki nas še nikoli niso videli niti poslušali. Na Schengenfestu se bomo po letu dni spet srečali z Gino in ekipo iz Kultur Shocka, s katerimi smo zelo dobri kolegi. Prav to je prednost festivalov – srečaš prijatelje iz drugih zasedb in slišiš, kaj novega so naredili.

Kako ste zadovoljni z uspehom zadnjega albuma?

Album 5 do 12 je v prvem mesecu dosegel 100 tisoč ‘downloadov’, številka pa še kar raste z istim tempom. Najbolj nam je všeč možnost neposredne komunikacije z ljudmi, ki poslušajo našo glasbo in se takoj oglasijo s komentarji na MySpaceu in Facebooku. To je nekaj, česar nobena založba ne more narediti.

Nameravate tudi v prihodnje vse skladbe brezplačno dati na splet za poslušalce?

V tem trenutku si želimo vse albume, ki jih objavljamo na področju nekdanje Jugoslavije, dati brezplačno na splet, saj želimo ta medij izkoristiti predvsem za promocijo in komunikacijo.

Kaj novega pripravljate?

Nov album z naslovom Wild Wild East, ki je v angleškem jeziku, bo izšel septembra pri ameriški založbi Koolarrow records in bo na prodaj po Ameriki in Evropi. Novo ploščo v bosanskem jeziku pa bi radi izdali do konca naslednjega leta.

Kaj vas navdihuje?

Trudimo se, da iz aktualnih dogodkov v družbi izvlečemo teme, ki jih potem preoblikujemo v pesmi.

Kaj vam pomeni glasba v primerjavi z drugimi vrstami umetnosti?

Glasba je medij, ki ga uporabljamo mi, drugi umetniki pa iščejo najboljše kanale za svoje ideje. V samem bistvu ne delamo razlik med glasbo in drugim medijem. Za umetnost je najpomembnejše, da ni vse zaman oziroma da ni v dekorativni funkciji. Dokler umetnost govori o pomembnih temah za družbo, izpolnjuje svoje poslanstvo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri