Bizarni performans: porod v živo

  • 11.10.2011

V brooklynski galeriji si lahko obiskovalci ogledajo nenavaden performans, katerega vrhunec bo rojstvo otroka pred njihovimi očmi.

(Foto: Shutterstock)

Resda je rojstvo otroka vedno nekaj posebnega, a ameriška umetnica Marni Kotak se je odločila, da bo njen porod v posebnosti in nenavadnosti prekašal vse.

Otroka bo rodila kar pred očmi občinstva

Marni Kotak se je odločila, da svojega prvega otroka ne bo rodila v porodnišnici, temveč kar v umetniški galeriji, in to pred očmi naključnega občinstva. Za svojo “porodno sobo” si je izbrala galerijo Microscope Gallery v Brooklynu, kjer bo od zdaj naprej preživela vsak dan do poroda, ki naj bi se zgodil v roku petih tednov.

Ker ni mogoče natančno predvideti, kdaj se bo novorojenček s svojim prihodom odločil za vrhunec performansa, se prav lahko zgodi, da domačini ali turisti, ki se na svojih počitnicah v Brooklynu odločijo za obisk galerije, postanejo priče poroda v živo. Da bi preprečili neprijetna presenečenja, zato zaposleni vsakega obiskovalca ob vstopu opozorijo na to možnost. Med čakanjem na veliki dogodek pa so v galeriji na ogled tudi druga dela, videoposnetki in projekcije, povezane z nosečnostjo umetnice.

Umetnica je že večkrat šokirala

S projektom, ki so ga poimenovali »Rojstvo otroka X«, Marni Kotak ni prvič šokirala javnosti. Poznana je po svojih nenavadnih predstavah, v katerih je med drugim pred očmi gledalcev uprizorila svoje rojstvo, pogreb svojega očeta in celo izgubo svoje nedolžnosti na sedežu avtomobila. S porodom v galeriji pa želi ljudi prepričati, da je človeško življenje najbolj dragocena umetnina, porod pa zato najvišja oblika umetnosti. Pravi, da se poroda pred očmi občinstva ne boji nič bolj, kot bi se bala poroda v porodnišnici. Vprašanje pa je, koliko obiskovalcev se bo opogumilo za ogled takšne predstave.

Če rad odkrivaš takšne in drugačne zanimivosti v različnih krajih sveta, si najugodnejšo ponudbo za počitnice ali potovanje poišči s pomočjo iskalnika Gohq.com, ki namesto tebe preišče ponudbe vseh pomembnejših turističnih agencij, organizatorjev potovanj in ponudnikov namestitev ter ti jih na enem mestu ponudi v primerjavo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri