Avatar

  • 18.12.2009

Leta 1990 je James Cameron ustavil produkcijo filma Avatar, ker ni bilo tehnologije, ki bi lahko podprla njegovo vizijo.

(Foto: PR)

Epska fantastika je sedaj končana – in ljudje smo še vedno najslabše, kar se lahko zgodi vesolju.
Avatar je enciklopedija človeške ksenofobije. James Cameron ustvari koncept, po katerem človek v svoji ekspanziji naleti na inertno popolnoma prijazne vesoljčke.

A so mu, človeku namreč, seveda v napoto, ker so previsoki (tri metre, oj!), prehitri, preveč modri, in pa predvsem zato, ker imajo svoje arhaične kolibe parkirane neposredno na viru dragocene rude. Seveda, v Avatarju je karambol naše in njihove kulture reinterpretacija večne zemeljske tesnobe med surovin lačnim Zahodom in s surovinami bogatim Bližnjih vzhodom.

Modrokožni Na'viji v Avatarju sedijo na dragoceni rudi, nekakšni simbolični replikaciji nafte, nakar jim na vrata potrka postavni beli Američan in jih lepo prosi, naj se sistematično eliminirajo s teh koordinat, da lahko homo sapiensi začnejo barbarsko posiljevati njihov domači planet Pandoro. Ker si Na'vjii za premislek vzamejo preveč časa, beli človek takoj preklopi na vojaško operacijo in začne lokalne domorodce spreminjati v trupla.

Čas je denar! In pri tem pohlepno zemeljsko raso ne ustavi niti božansko lepa narava planeta Pandora niti elegantno izklesana modra telesa skrivnostno lepih Na'vijev. Ker je to Hollywood, jih seveda lahko ustavi le ljubezen.

Več o filmu si preberite v aktualni reviji številke Playboy! Oglejte si tudi uradno stran: Avatar. Film se je na redni kinospored uvrstil 17. decembra.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri