Vesna Milek: Dva v enem, vsi med dvema

  • 12.06.2008

»Vedno sem si želela zapeljati duhovnika,« mi je rekla zadnjič, ko sva sedeli na promenadi ob Ljubljanici in mežikali v sonce. »Ali geja. Nekoga pač, ki je nedosegljiv. Prepovedan.« Mimo naju ženska, moška telesa, razgaljena v prvih sončnih žarkih, kot bi se ne mogla načakati poletja, da bi pokazala vse najboljše, kar ponujajo.

(Foto: Playboy)

Saj. Nedosegljivost je tista, ki zvezdne okruške spreminja v zvezde, moške v usodne ljubimce, privlačne ženske v femmes fatales. Tudi bog, očitno dobro seznanjen z naturo svoje lastne kreacije, je najprej prepovedal. To razumem, prepovedani sadovi najlepše dišijo, zgodba, stara tisočletja.

»Toda zakaj med vsemi arhetipi ženskih vlažnih fantazij od Ljubimcev, Gozdarjev, Donjuanov pa do revivala Gladiatorjev in Doktorjev v belih haljah prav duhovnik?« vprašam in jo pogledam v oči, zlato rumene od sonca. Posebna je in lepa. Predstavnica mtv-generacije, brez tabujev in prepovedi, odraščala je ob velikem striptizu mode in depiliranih moških prsi in seveda tudi ob »cosmo« priročnikih, ki poleg banalnih zapeljevalnih receptov ponujajo sodobno verzijo ženske »bitch«, fast food feminizem v stilu »do it baby, vzemi stvari v svoje roke ...«.

»Zapeljevanje kar tako, dolgčas, ne?« se zagonetno nasmehne. »Zapeljati nekoga, strastno predanega bogu in škrlatnemu plašču, mu zamešati kompas, preusmeriti vso strast vase. Vsi naključni dotiki, ukradeni, pekoči poljubi takrat, ko je poželenje tako neznosno, da lomi vse moralne in družbene norme, in tvega izobčenje ...« govori s svetlečimi očmi, razvajenka. Seveda, vse je isto.

Zanjo je Joaquim Phoenix v Škandaloznem peresu tako neznansko seksi, v talarju z belim ovratnikom, nemočen v krotenju svojega poželenja po kipečem belem mesu perice Kate Winslet. Za naše mame kardinal Ralph, ki jim je v socializmu burkal domišljijo in šepetal mazohistično verzijo ljubezni Ptic trnovk, zadnji spev, na najostrejšem in najdaljšem trnu, do konca.

Podnevi moški v ozkih jahalnih hlačah in razpeti beli srajci prepoten jezdi po avstralskih prerijah, zvečer v talarju, zapet do vratu, odmaknjen, zamaknjen, šepeta odpustke v temačni spovednici, ki diši po grehih. In potem pride, ah, ona, in telo pod talarjem zadrgeta od poželenja in strasti, do bolečine. Perverzno in seksi, pravi ona. »A ni dovolj,« sem rekla. »Še.« Mimo mize kot nalašč trio mladih, lepih dečkov, bolj kot v radovedne poglede mladih damic, ki so švigali izza temnih očal, zaverovani sami vase ali, bolje rečeno, drug v drugega.

»To sem hotela reči,« pravi in namigne proti odhajajočim mladcem. »Tudi oni. Iz čistega dolgčasa. Iz želje po prepovedanem. Ni več prave napetosti med spoloma, zato jo ustvariš sam, v svoji domišljiji ...« Pedro Almodovar je vedel. Transvestit na visokih petah, preoblečen v žensko, ki se ljubi po moško, ja, transvestit, ki ljubi ženske. Dvojna prevara. Duhovnik, moški, preoblečen v žensko, ki ljubi moškega boga, čeprav hrepeni po ženski. Dvojna prevara. Dvojni izziv.

»In če zapelješ geja, tekmuješ z drugim moškim,« reče nenadoma. »Precej neobičajno. Če zapelješ duhovnika, tekmuješ z bogom. Mar ni to najbolj nedoumljiv, najbolj nevaren tekmec, ki si ga lahko zamisliš?« »In ker je Bog običajno moškega spola, je oboje eno in isto,« pristavim. »Ne, ne more biti samo to. Samo kaprica razvajene domišljije, izziv, trofeja, tako 'po moško'?« se zabavam, ko opazujem, kako razmišljajoče guba čelo.

Izziv, da pripadnika institucije, ki že dva tisoč let živi v strahu pred žensko, pred skušnjavo, pred kačo, pripraviš do tega, da se brezumno zaljubi prav vanjo. Da ji šepeta latinske besede, namenjene njemu, da se razdvojen med duhom in telesom vda ne le telesu, temveč obojemu. Ne, ni kar tako. »Saj ... to je tisto, kar zares vznemirja,« nenadoma reče, kakor da bi slišala moje misli. »Ni dovolj zapeljati. Zapeljati telo, nič lažjega. Zasužnjiti dušo in čute? Sprožiti brezumno, uničujočo strast, se natakniti na najdaljši trn in umreti ...«

TEKST: Vesna Milek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri