Tadej Golob: Zdaj si v najlepših letih

  • 21.12.2007

Pa ja ...

(Foto: Sašo Jankovič Potočnik)

Pred kratkim je kolega praznoval rojstni dan in za take priložnosti se dobimo v gostilni in potem malo pijemo. Recimo enkrat potem, ko otroci doma zaspijo, pa se lahko splazimo iz bajte, kar je za ene okrog osmih, za druge ob devetih, da pa bo bolj ziher, se dogovorimo ob desetih.

Prvi pride ob pol enajstih, in to ni slavljenec. Nekaj časa se zabava sam, prebirajoč dnevni tisk in razmišljajoč, kaj naj naroči. Izbere kavo, ker ne bi bilo dobro, če bi pivo, saj bo imel, ko bodo prišli drugi, že foro in bo sranje. Ne more verjeti, koliko zanimivih stvari se je dogodilo čez dan na planetu Slovenskih novic, Žurnala in drugih gostilniških dnevnikov, koliko sproščujočih tegob se je pripetilo drugim. Po desetih minutah prebiranja se pojavi drugi. Zanimivo, ugotovi in zavzdihne (tisti prvi), škoda, tišina in mir sta kar nekako blagodejno vplivala nanjga, zdaj bo pa treba govoriti.

Naročita pivo. Za trenutek je neodločen, cincajoč med velikim in malim, a je kelner že odšel in naj kar sam izbere. Izbere veliko. Počasi srka in se trudi, da ne bi prepogosto nosil k ustom, kar je težko, ker prej se mu pa kakih 20 let ni zdelo vredno bremzati. Opazuje gladino kolegovega pira, in če je ta nižje, je kao okej.

Počasi prikapljajo drugi. Tretji in četrti, nazadnje celo slavljenec. Z nečloveškimi napori je še vedno pri prvem piru, že zelo pri dnu sicer, a vendarle. Slavljenec naroči rundo, ker ga je vendarle malo sram enourne zamude ...

... pa prav danes ni hotel zaspati, kot da bi me zanalašč ...

Sklene, da si lahko privošči drugi pir. Za trenutek okleva, ali ne bi mogoče malega, ker mora vendarle pripeljati domov in bi to znalo biti hitro preveč, a sekunda zamujena ne vrne se nobena – kelnar že prikolovrati s petimi ta velikimi. Kaj češ ...

Zdaj je, kar je, in treba ga bo spiti. Razmišlja, da bo moral nekaj pojesti, ker za to čez dan ni bilo časa, pa da ne bi bilo mačka drugi dan, ki bo sigurno, magari po samo dveh, potem pa še, kako se je moglo to zgoditi, kako je prišlo do tega. Še včeraj je po košarki spil štiri na prazno, vstal – hvala, ne bi več, mam delo – zdaj pa tole. Dva boga, bogcena pirčka, in fuč drugi dan. Naroči karkoli že pač tam imajo, neke slaščice. Bolje kot nič.

Beseda teče o literaturi. Zakaj Feri Lainšček od svojega rojstva ni zamenjal imidža pa od kod nagnjenost Prekmurcev k nošnji klobukov. Nobenega pravega odgovora, zgolj ugibanja.

Žensk v bližini ni. Še natakar je natakar. Dve mizi naprej sicer sedijo ene, ampak so k sreči bolj podpovprečne, se pravi, da bo, kar se tega tiče, mirno in spokojno. Včasih bi zamenjali lokal.

Tokrat zamenjajo temo. Šport. Eden govori o vzdržljivostnem treningu, drugi o mazanju smuči, tretji o dopingu pri nas in po svetu, četrti o tem, kako se je kot mladinec trudil na vse pretege, ampak če ne gre, pač ne gre. V kotu gostilne, pod stropom, je televizor in na njem se ravnokar začenjajo eni od forenzikov. Brez tona, samo s podpisi, a je vseeno begajoče. Malo gleda gor in malo posluša.

... zajebano je namazat, če je sneg južen, moker ...

Tam se ona rdečelasa koka od CSI sklanja nad truplom v lastnem soku ...

... ali pa, če je zelo suh, kristalast ...

Naslednji kader: Grissom v laboratoriju s skuliranim pogledom umirja mladostnega ... onega pač s takimi bolj fri frizurami, laboratorijskega tehnika ali kaj je že.

Opazi, da je v tej zmedi nevede prehitro dvigoval kozarec in da je v vodstvu. Jezno ga odloži in porine nekoliko stran od sebe.

»V službi gre?« vpraša eden.

»Gre,« reče, »za silo. Saj veš ...«

In se spomni, da ga je urednica prosila, naj napiše kaj o seksu, sploh zdaj, ko je Pika G obupala. Kaj pa naj?

CSI-jev črnec z vatko na palčki pobira nekakšen prašek s tal, neke vzorce ...

... če je sneg uležan in zbit, je še najmanj problemov ...

O seksu s črnko? Je o tem že kdaj? Ne da bi se spomnil. Z velikim belim kurcem nad temno globočino? Se o tem sploh sme pisati? Je to že rasizem (vulgarno, ja, ja, to itak)? Kako naj napiše, da bo v redu in da bo politično korektno?

... maš pa potem tudi proge, na katerih je vse mogoče, od mokrega do pršiča ...

CSI-jev črnec in rdečelasa koka, nekdanja striptizeta, šmirata. Eye contacts in to. Vidiš, onadva nimata teh problemov. Res pa je, da tudi fukala ne bosta, to pa kot izkušen gledalec ameriških teve nadaljevank že ve. Čeprav tudi o tem človek ne more biti več čisto prepričan. Zadnjič sta se lepa in lepi pri Sharku dala dol, in to so celo pokazali, pod rjuhami sicer, tako kot to počnejo v Ameriki, pa vendar.

Drugo pivo je pri kraju in eden, ki stanuje blizu in mu je vseeno, kliče okrepitve. Sila je z njim in reče, kavo.

V študentu je stanoval s cimrom, ki je trdil, da črnci nam smrdijo, mi pa njim, ker imamo drugačne telesne vonje. Bilo je nekaj študentk iz Afrike, a nobena ni bila taka, da bi padel na rit od nje lepote. Je pa videl nekaj črnskih porničev, tako da bi šlo, če bi se lahko otresel butastega stavka: z velikim belim ...

... sneg je sneg, eden ni enak drugemu ...

Tadej Golob, ilustracija: Sašo Jankovič Potočnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri