Max Modic: Slovenija, od kod golote tvoje?

  • 14.05.2010

Kaj je kateremu bolj v breme: erotične fotografije slavi ali slava erotičnim fotografijam?

(Foto: Fotomontaža: Goya)

2 fotografiji v galeriji

Ni bila fotomontaža. Ni bila dvojnica. Punca, ki se je hotno pretegovala na rdečih rjuhah, slonela na robu bazena in zapeljivo koketirala z očesom kamere, je bila res Marilyn Monroe. Vlažni sen moških in prva zvezda Hollywooda, ki je tistega leta blestela v dveh filmih s pomenljivima naslovoma: Moški imajo raje plavolaske in Kako poročiti milijonarja.

Punca, ki ji je piš iz prezračevalnega jaška dvigal krilo, je decembra 1953 v prvi številki Playboya krilo odvrgla. Hlačke tudi. Tisti, ki so se spraševali, zakaj bi gospodje imeli raje blondinke, so zdaj vedeli. Tiste, ki so se spraševale, kako poročiti milijonarja, tudi. Marilyn je nato ulovila celo predsednika ZDA. Žal s poroko ni bilo nič.

Nekateri se Marilyn Monroe spominjajo po filmih. Drugi se je spominjajo, ker je bila po njihovem v resnici nadarjena. Tretji se je spominjajo zato, ker je bila po njihovem v resnici seksapilna. Jaz se je spominjam po golih fotkah v Playboyu in po usodnem flirtu z JFK-jem. Roberta Mitchuma, ki je leta 1954 z najbolj zaželeno žensko na svetu zaigral v Premingerjevem filmu Reka brez povratka, so obletavale trume novinarjev in vse je zanimala le Marilyn Monroe. Toda Robert Mitchum ni bil pravi naslov za novinarska vprašanja.

»Ko so napadli Pearl Harbor, sem delal v Lockheedovi tovarni letal in s pnevmatično prešo oblikoval pločevino,« je povedal Mitchum. »Z mano je delal neki Jim Dougherty, poročen z dekletom po imenu Norma Jean Baker. Poznam jo že od njenega šestnajstega leta. Nikoli ni bila seksi. Nikoli ni bila privlačna. Vedno je imela ogromno težav. Res. In vedno je bila zelo sramežljiva.« Stari dobri Mitch.

Romantik. Oženil se je v kuhinji, bodočo soprogo, ženo Dorothy, pa osvojil s stavkom, da bo prdela skozi svilo, če se bo poročila z njim. Hotel je reči, da ko slečeš Marilyn Monroe, dobiš pač golo žensko. Robert Mitchum se je požvižgal na glamur, čvek, opravljanje, novinarje, družabno kroniko in celo film. Kul tip pač.

Playboy je nato slekel še Jayne Mans­field, Anito Ekberg, Catherine Deneuve, Elke Sommer, Raquel Welch, Bo Derek, Brigitte Nielsen, Lindo Evans, La Toyo Jackson, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Farrah Fawcett, Deborah Harry, Nancy Sinatra, Kim Basinger, Pamelo Anderson, Madonno, Melanie Griffith in še mali milijon drugih nič manj razvpitih ikon popularne kulture. In Slovenke? Kje so znane Slovenke, se verjetno sprašujete. Jaz tudi.

Z Borutom sva zadnjič ugotavljala, da je do zdaj po 'padli' Ines Juranovič le ena slovenska plejmejtka prestopila prag Playboyevega dvorca, pa še ta je napol Danka. »Jaz, da bi se slekla? Ljubček, noben studio v tej deželi nima toliko denarja,« je nekoč prhnila Bette Midler, ko so ji v scenariju namenili nekaj razgaljenih prizorov. V tem grmu torej tiči zajec.

Slavne Slovenke mislijo, da so Bette Midler. Povečini tiste slavne Slovenke, ki bušnejo iz vsake družabne kronike in zapravijo naravnost bizarne vsote za kozmetične eksperte in dizajnersko poglobljene dekolteje, da bi bile nato na fotkah videti lepe, mladostne, napete, erotično nabite in kratko malo seksi.

Tudi Severina se je nekoč imenovala Bette Midler in serijsko zavračala dvorjenje hrvaškega Playboya, ki je naposled vendarle objavil njeno fotko v nič kaj senzualnih bikinkah, ob njej pa še tekst z naslovom Uzalud vam trud, svirači. V njem je mična Severina v prvi osebi navalila skladovnico politično korektnih bučk o zvestobi, zasebnosti, morali in osebnih prepričanjih, iz katerih naj bi raja izluščila, zakaj se erotični fotografi zaman smukajo okoli njenih oblin in da ga ni denarja, da bi zapozirala brez tekstila.

Kaj se je zgodilo potem, najbrž vemo vsi. Jasno in nazorno je postalo, da se pod zglancano piarovsko podobo senzualne estradnice tudi v resnici skriva izjemno lepa in seksapilna ženska, ki za povrh fuka bolje od marsikatere profesionalke, ki je za kaj takega mastno plačana. Skratka, 'svirači' so popolnoma brezplačno dobili več, kot so si kdajkoli upali vprašati. Ali kot bi rekel Srečko Katanec: »Bog je, Bog vse vidi.«

Vrnimo se k prej omenjenim dekletom in ženam, ki so v vsej svoji naravni lepoti zapozirale za Hefov Playboy. Kaj imajo skupnega? Drži, mnoge so se slekle, ko so bile že slavne. Po tem se ločijo od Slovenk. Slovenke se ponavadi slečejo, da bi postale slavne. Slavne popevkarice, denimo. Ali slavne spremljevalke španskih poslovnežev. Ko Slovenke postanejo slavne, o erotičnem poziranju naenkrat nočejo več nič slišati. Kdo hudiča bi vedel, zakaj. Menda ja ne mislijo, da s slavo mineta lepota in ženskost ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri