Max Modic: Greva punca v južne kraje

  • 15.05.2012

Najbrž se bo začelo z erekcijo. Brez panike. Obrneš se na trebuh ali pa dlje ostaneš v vodi.

Spokajte. Zdaj je pravi čas. Dvignite sidro. V prenesenem pomenu. V izogib nesporazumu, da morate biti za kaj takega nujno lastnik plovila, ki 11 mesecev na leto nabira alge v ekološko oporečnih vodah prenatrpane marine.

Pokličite svojega najljubšega skiperja, če ga imate, da ga pravočasno prebudite iz zimskega spanja. Ali pa se preprosto vkrcajte v poljubno prevozno sredstvo. Samo pojdite že. Potem bo gneča. Turistične migracije narodov. Sproščanje simfoničnega vzdušja vsevprek, kjer se prepletata domače žganje in domača pesem. Čuvaji javne morale vsepovsod ...

Zdaj je priložnost. Na opusteli plaži odvrzite tekstil in se vrnite v morje kot svoboden človek, ne pa kot politično korektni davkoplačevalski produkt samooklicane civilizacije. Na lastni koži boste občutili, kako začenja ta smešna beseda 'kopalke' pospešeno bledeti v vašem slovarju sprostitvenega jezika.

Na Hrvaško med turističnim eksodusom vsako leto odroma približno milijon Slovencev in Slovenk. In, hej, med vsemi turisti, ki na leto obiščejo Hrvaško, je ravno toliko takih, se pravi skoraj milijon, ki se v kakem skrivnem zalivu goli zapodijo v morje.

Pri naših južnih sosedih, ki so v objemu nekdanje skupne domovine veljali za globalni epicenter golote pod soncem, je ostalo samo 11 uradnih, v celoti naturističnih kampov, še pet pa je takih, ki imajo del svojih plaž rezerviran za nage kopalce. Čeprav uradne statistike o številu nudistov na Hrvaškem ni, poznavalci ocenjujejo, da njihovo število ne upada, prej stagnira.

Nudizmu privrženi turisti se pač vse manj odločajo za počitnikovanje v kampih, ki so resnici na ljubo nadpovprečno urejeni in temu primerno nadpovprečno dragi. Raje izberejo nastanitev pri zasebnikih ali v lastni režiji, običajno v bližini divjih nudističnih plaž, ki jih mrgoli na edinstveni jadranski obali. Nudističnih ali naturističnih? Po definiciji je vsak naturist tudi nudist, medtem ko vsak nudist še ni naturist.

Naturizem je način življenja v čim tesnejšem sožitju z naravo, njegovi privrženci pa prakticirajo skupinsko goloto, krepijo spoštovanje do samega sebe ter spodbujajo spoštovanje do drugih ter spoštovanje do okolja. Medtem ko je nudizem zgolj sončenje, kopanje in sproščanje brez kopalk in drugega nadležno premočenega tekstila.

Naturizem oziroma Freikörperkultur (z znamenito kratico FKK), gibanje za osvobajanje telesa, naj bi nastal okoli leta 1909 v Nemčiji kot odziv na nerodne kopalne kostime, v katerih so po angleških plažah skakljala dekleta in žene.

Eden prvih naturističnih taborov je bil leta 1934 organiziran na Rabu, tam pa se je dve leti pozneje povsem gol namakal tudi Edvard VIII., kralj Združenega kraljestva. Za Edvardom VIII. je prišel Adolf Hitler. Ne sicer na Rab, ampak na oblast. Hitlerju namreč še na misel ni prišlo, da bi se v javnosti kopal gol, saj ga je lastno telo strahovito frustriralo. Trpel je zaradi anomalije, ki ni ravno pogosta. Imel je namreč en sam testis.

S prihodom na oblast je Hitler nemudoma zaprl vse FKK-tabore in v kali zatrl naturistično gibanje, ki je v drugi polovici tridesetih samo v Nemčiji štelo že več kot 60 tisoč privržencev. Hitler, usekan na red, disciplino in hierarhijo, je bil podobno kot vrhovni predstavniki moralnih avtoritet v okviru Cerkve trdno prepričan, da je naturistično gibanje le kulisa za množični razvrat, vsesplošno dekadenco in spodbujanje homoseksualnosti, ki šibijo duha reicha in posvečene arijske rase. Svoboda, telesna pa še najmanj, se nikakor ni vklapljala v Hitlerjev veliki plan. Kako tipično, mar ne.

Dejansko stanje je bilo kakopak drugačno. Organizirane naturistične skupine so skrajno samodisciplinirano sledile pravilom obnašanja. Naključni opazovalec bi celo utegnil pomisliti, da se družijo zato, ker seks sovražijo in želijo iz spomina izgnati sleherno misel nanj. Čeprav so pionirji naturizma propagirali pomen lepega in zdravega telesa, se na estetske norme niso ozirali.

Lepota v tekmovalnem, tržnem ali ekshibicionističnem smislu jim je bila povsem tuja. Na provokativno obarvana retorična vprašanja, kot je 'le zakaj bi si nekdo, ki je pri zdravi pameti, želel naokoli sprehajati gol', pa so odgovarjali z 'le zakaj bi se kdorkoli moral naokoli sprehajati oblečen tam, kjer za to ni niti najmanjše potrebe'. Da, zakaj le?

No, ste spakirali? Kaj še čakate? Zdaj je pravi čas.

Tekst: Makx Modic / Mladina, fotomontaža: Goya

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri