Marko Bauer: Sredi nečesa, sredi ničesar

  • 11.06.2008

V Slovenijo sta zabredla dva tipa, stereotipa. Prvi je tisti o Američanih, še posebej južnjakarskih, konfederacijskih. Drugi je tisti o Rusih oziroma Sovjetih.

(Foto: Borut Krajnc)

Prvi je dumb & dumber, govedar, takšen, ki zmore izreči: »Otroka naučiš brati in on ali nje bosta opravila izpit iz pismenosti.« To, da mislimo, da je »kratek« in zatorej nenevaren, je njegova prednost in še bolj prednost tistih, ki mislijo namesto njega. Pozdravljen, George W. Bush.

Drugi je Stalinov pionirček. Ni sicer znano, ali je ovajal sorodnike, jo je pa že pri petnajstih mahnil do lokalnega sedeža KGB in rotil, naj ga včlanijo. Besedo diktatura danes izgovarja s sladkostjo v ustih, kot bi bila karamela. Kot bi bila zmaličen Čečen. Pozdravljen, Vladimir Putin.

Oba sta iznenadna zgodba o uspehu, s tako rekoč ničimer izjemnim pred tem. Prvi je bil dokaj klavrn teksaški biznismen, nato je prasnil v guvernerja. Od tam do prezidenta. Drugi je bil še en špijon v Vzhodni Nemčiji, nato je bušnil v šefa FSB, naslednice KGB. Od tam do predsednika.

Glede obeh so pred volitvami skomigovali, da se ne ve, kaj jima brni po butici, v kaj verjameta, saj veste, kje sta in kje bomo mi vsi z njima. V tem smislu je seveda še kako povedno, da je bilo prizorišče njunega prvega randevuja država, za katero planet pojma nima, kje sploh je. Da, to je bilo pravo mesto za neumestljive. Pravo ime za brezimne.

Kljub vsemu, bodo rekli, promocija Slovenije je pa tole vseeno bila. Že, že, ampak kakšna?

Slogan Bushevega rodnega Midlanda gre takole: »In the Middle of Somewhere.« Sredi nečesa. Ja, zdi se, da smo res sredi, vendar nekje, kjer raje ne bi bili. Sredi nove oboroževalne dirke. Protiraketnih sistemov. Nuklearnega močefita. Rdečih telefonov, rdečih gumbov, rdečih praporjev, rdečih vratov.

Bili smo kraj, kjer se je pogajalo, odločalo, ali kraji – vasi, metropolisi in vse tisto vmes – sploh še bodo. Naši politikonti so pred tem evforizirali: glejte, to, da se srečajo pri nas, je najprisrčnejši poklon naši državi, to je aplavz desetim letom našega naprezanja. A res? Zakaj so tako prepričani?

Kje vendar vidijo razloge za gostolenje? Mar v tem, da se je pri nas brdavsalo o temi, za katero smo menili, da je že zdavnaj za nami, v tem, da so se pogovarjali o nečem, o čemer so se nekoč že pogovorili, dogovorili?

Le vprašajte se, zakaj nas vračajo v tiste hladne, hladne čase? Mar ne ravno zato, da bi izbrisali, amnezirali, ubili obdobje, ki je bilo vmes?

Rusi in Američani k nam vsekakor niso prispeli zato, da bi nas dobrohotno opazovali, kako pihamo rojstnodnevne svečke. Ne, prej so nam prišli povedat, da se jim lahko že enkrat pričnemo nehati smehljati, da so vsi ti naši ponosi – neodvisnost, okej BDP, LDS – ena takšna drobna, v trenu odpihljiva beda.

Pomislite, so v nas usmerili kazalec, kaj vse to pomeni v razmerah vojne zvezd? Menda se vam ja ne zdi pomembno, v katerem režimu živite, če se pripeti nekaj takšnega, ej, kaj vam pomaga, da habitirate v še tako posrečeni tranziciji, če vas v naslednjem hipu stali hidrogenska bomba? Odmislite. Vaša edina vloga je: da ste pepel.

Ja, bil je lep dan, tisti 16. junij. Ježil nas je obet lastnega konca. Kako dolgo bomo še, koliko časa si bomo še dali? Spet smo se spomnili Stanleyja Kubricka, to je res njegovo leto, žal. Snemal je filme, za katere je upal, da jih bomo gledali, in ne živeli.

Dr. Strangelove se trga s platna. V njegovem zaključnem prizoru se kvišku poganjajo gobasti oblaki, podijo se drug za drugim, to je fuga fungusov. Vera Lynn medtem lilimarlensko prepeva We'll Meet Again.

Ponovno se bomo srečali. Ponovno se bomo srečali. V Sloveniji. Sredi puščave. Sredi ničesar.

Kljub vsemu, bodo rekli, promocija Slovenije je pa tole vseeno bila. Že, že, ampak kakšna?

TEKST: Marko Bauer

FOTO: Borut Krajnc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri