Kolumna: Mostovi namesto zidov

  • 07.04.2019

Prav lepo zadiši z ulice po cimetu, ki se primeša mrzlemu zraku, polnem toplih čustev decembrskih večerov, ko se zdi, da je prav zares mogoče pričakovati čudež. Kdo ve? Tisoče src in umov se zbira v Stari Ljubljani, nasmejani in veseli, odprtih umov in misli gledajoč drug drugemu v oči. Kdo ve? Morda pa čudeži le niso nekaj imaginarnega, saj že naslednji trenutek lahko dogodek ali niz dogodkov za vedno spremeni pot usode tebe, mene in nas vseh.

(Foto: Goran Antley)

Čarobnost decembra, ki se začne že po prvem novembru, ko počastimo duha naših prednikov in se morda zamislimo nad lastnim obstojem in časom, ki nam je še dan, da ga preživimo, najsi bo ob morju, na jadranju, vrhovih gora, v objemu dragih, v službah, kjer začutimo lasten pomen in poslanstvo, kjer vemo, da imamo težo. Da nismo le številke, le plačni razredi in statistične kvote.

Ta čarobnost, ki se vrtinči in iskri najsvetleje okrog božiča, poudarja pomen bližine. Bližine src in umov, ki jo začutimo ob tistih praznikih, ki nagovarjajo nekaj netelesnega v nas. Nekaj takšnega, pred čimer običajno bežimo v delo, rutino, izgovore in v vse tisto, kar nas otopi, da se ne sprašujemo tistih misli, ki vodijo v neznano smer.

Nekaj, kar nas znotraj nas samih sili v občutek, da časa ni na pretek, nekaj nas v nas samih opozarja vsako leto decembra, da se vse nekje nekoč izteče tudi za nas. Zato je tako pomembno, da živimo z namenom in ne tja v tri dni le zase in svoje sebične cilje. Ne glede na to, kako močni in uspešni smo v tem trenutku, kako zbegani in nesrečni, nerazumljeni, osamljeni ali sami obkroženi z ljudmi, ki nas ne ljubijo takšne, kot smo, lahko odpremo svojo bit čudenju.

Nekaj v decembrskih dnevih, ko se prižigajo luči, tako na strehah starih hiš, ki dihajo misli in čustva prebivalcev stoletij in ostajajo kot neme priče tam, čakajoč novo zgodbo in nov čudež … Ki ga vsak december slika v bežnih nasmeških, ki pustijo sled. V igrivih trenutkih snega, kadar zapade in pobeli misel, ki se utrujena oddalji v sanje, ki jih želi živeti, a se boji sebe in svoje strasti ...

Morda je ta čudež na novo rojen pogum. Da si verjameš, da zmoreš, četudi si poskusil že devetič. Da veš, da je možen še en korak v neprehodno smer, kadar kompas srca pokaže tja, kjer veš, da te čaka le spoznanje.

Morda je ta čudež sposobnost grajenja mostov, saj veš, da zidove gradi prav vsak, in morda je ta čudež uvid v pomembno spoznanje samorealizacije, ki te za vedno ozavesti, da je sodba le faza v razvoju tvoje osebnosti. Res je, srečuješ ljudi, ki rastejo, uspevajo in cvetijo, ki realizirajo lastne želje in smotre ter nizajo uspeh za uspehom. Poznaš ljudi, ki se trudijo, a pogosto jim spodleti; ne verjamejo vase in ogenj strastne delujoče vere v njih umre skupaj s sanjami, ki jih za vselej pokopljejo. Morda je ta čudež nov iskriv pogled nje ali njega, ki prebudi željo po življenju in zopet odpre vrata veselju, upanju in pogumu?

Je res najsrečnejši tisti, ki sebe realizira v svetu pojavnosti, v svetu dokazovanj, kjer mu svet da priznanje, da je zanj vreden? Morda, in lepo je opazovati srečne oči, ki se veselijo sadov lastnega uspeha in truda.

A nekaj skrivnostnega je v očeh onih, ki so se trudili in na poti omagali. Morda so se na križpotjih življenja zmotili in ubrali napačno odločitev? Morda niso znali biti boljši očetje, mame, bratje in sestre? V očeh vseh, ki so na poti omagali, sije tihi žarek skrivnostne globine. Podali so se na pot notranjega zrenja, iščoč odgovor na vprašanje zakaj.

Nekaj skrivnostnega je v zraku letošnjega decembra. Ta sij pravi, da je ta narod zares prelep, ko poišče pot grajenja mostov namesto zidov … ko zasveti kot zaslužen, brezčasen in večen. Naj bo takšen naš december, naj bodo takšne številne dni leta 2019!

TEKST Lucija Mulej Mlakar FOTO Goran Antley

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri