Kolumna - Max Modic

  • 29.12.2010

Mački postajajo iz decembra v december bolj nemogoči. Uradne skrbi za naše zdravje tudi.

(Foto: Ivana Krešić)

Navsezgodaj ledene kocke v rit? Gozdni zeliščni čaj ameriških traperjev s posušenimi zajčjimi kakci? Spenjena mešanica svetle sojine omake in surovih jajc? Nič od tega še nisem poskusil, pravijo pa, da zanesljivo deluje. Aspirin migran? E, to je preverjeno. In deluje. Proti mačku, kakopak. Tudi bloody mary deluje, samo kdo ti ga bo v našem gostinskem okolju namešal v pravilnem razmerju in postregel z mešalom v obliki stebelne zelene za prvi jutranji vitaminski prigrizek?

Zanikrni kelnaraj, ki se giblje po tako imenovanih finih lokalih, še guinnessa ne zna natočiti, kot se šika, kaj šele, da bi vedel, kaj je koktajl iz umetelno začinjenega paradižnikovega soka in vodke. S stebelno zeleno, za božjo voljo ... Okej, da začne glava plahneti na običajno velikost, pomaga tudi prva pomoč z res dobro ohlajenim pivom nižje alkoholne vsebnosti. Ali pa radler. Ne industrijski, v katerem je pol pločevinke sladkorja
(nisem preverjal, toda okus je že tak), ampak domače proizvodnje. Iz soka ročno ožetih petih limon in malega pivca, po možnosti pšeničnega. Bomba. Če si niste vseh stlačili v anus, dodajte še kako kocko ledu in jutro bo kmalu dobilo svoj smisel.

Ah, ta veseli december. Zdaj, ko tole berete (predvidevam, da ste resni bralci Playboya in da ponj stečete že na dan izida), je namreč hedonistično vzdušje na višku, saj je muk in trepetanja glede organizacije tretjega erotičnega sejma v Celju konec. Erotika 69 je tako ali drugače v polnem teku, protistresna terapija je na delu, zdravice se vrstijo, seksi punce so stalno zraven, vsi čuti enakopravno uživajo, tri dni se grlu ni bati suše in morda v kakem skritem kotičku VIP-arene v izbrani družbi celo kadim fuente opusX, zelo posebno dominikanko, zgledno navlaženo za točno to priložnost.

Hudiček na eni rami podpihuje navdušenje, češ, stari, en sam veseli december na leto je premalo, moralo bi jih biti več, angelček na drugi pa mi prebira statistiko, ki se v medijih pokroviteljsko nagnete tam okoli martinovega in bije plat zvona vse tja do silvestra. Ljudje naj bi v povprečju zaradi škodljivih posledic pitja alkohola izgubili več kot 12 let življenja, k čemur sodi rima, da naj bi Slovenci v povprečju na leto stankali več kot 11 litrov čistega alkohola na osebo.

Grozno, vije rokce angelček, hudiček pa se mu reži in vrača statistično žogico. Samozvani zagovorniki zdravega življenja so si bržkone edini in kartelno uglašeni na znano vižo o v nebo vpijoči pogubnosti alkohola z eno samo izjemo: kozarec dobrega vina pri jedi. To je odraz kulture pitja in ne nazad­nje naložba v prijetnejše počutje in s tem konec koncev tudi v zdravje. Ni ga, ki bi vam očital kozarec vina pri jedi. Če si ga tako privoščite deci pri kosilu in deci pri večerji, to znese 73 litrov dobrega vina na leto. Ali drugače, 8,5 litra čistega alkohola na leto. Torej, zdravo je popiti skoraj devet litrov čistega alkohola letno, medtem ko je 11 litrov že tragično. Kaj je zdaj narobe s to sliko?

Koga farbaš, angelček? Naj to razumemo, da je alkohol v vrhunskem vinu bolj zdrav oziroma manj škodljiv? Da smo alkoholiki, ki si nepovratno škodimo, če namesto dveh decilitrov vina popijemo alkoholni ekvivalent v obliki šestih decilitrov piva? Neumnost, ki pa ima očitno dovolj vernikov na najvišji ravni, saj sicer ne bi dobili zakona, ki pred deseto uro zjutraj prepoveduje šilce žgane pijače, ne prepoveduje pa, da se ga v istem času naliješ s pivom ali vinom. Strokovno neoporečno in usklajeno z vinarskim lobijem. Kdo vam je kriv, da imate raje viski kot vino? Potem je tu še dovoljena koncentracija alkohola v krvi pri voznikih. Previsoka? Prenizka? In zakaj ne nična? Kaj je vendar narobe s čisto nulo, ki je edina absolutna? Jasno, potem ne bi mogli več ob kosilu popiti kozarca dob­rega vina za zdravje ...

Ma ne, saj nisem jezen. Ne šika se jeziti, ko je zunaj veseli december. Le pismo pišem. Božičku in dedku Mrazu obenem. Vem, da ljudem inteligence ne moreta prinesti. Inteligenca našega planeta je nam­reč konstanta, narašča le število prebivalstva. Zato naj letos nosita mero in čut. Kajti ne ubijajo tobak, alkohol, marihuana, sladkor, sol in kar je še teh stvari, ki so prepovedane, nemoralne ali pa redijo. Ubija nezmernost. Nezmernost kot posledica pohlepa. Pohlep pa ostaja zapovedan.

Srečnega in zdravega voščim!

TEKST Max Modic/Mladina, FOTO Ivana Krešić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri