Kako Apple vlada Ameriki

  • 09.12.2012

Korporacije vladajo tako, da se po­vzpnejo nad zakone, ki veljajo za vse nas. Apple je postal simbol tistega, kar ostaja velikega v ameriškem kapitalizmu: tehnološki dinamo, ki je z iznajdljivostjo svojih ustanoviteljev spremenil naša življenja.

(Foto: Shutterstock)

Toda tehnološka revolucija je sovpadla z eno drugo – z novim modelom politične ekonomije, v kateri korporativni zaslužki dosegajo rekordne višave, medtem ko zaslužki zaposlenih stagnirajo in raste neenakost.

Apple je, kot se zdi, dober primer tudi za to revolucijo.

Delovne in življenjske razmere zaposlenih v tovarni Foxconn v kitajskem mestu Shenzhen, kjer sestavljajo Applove izdelke, so razvpito slabe. Tamkajšnji delavci se pritožujejo nad 60-urnim delovnikom, nevarnimi delovnimi razmerami (zabeleženih je 700 nesreč pri delu) in nizkimi plačami.

Kako nizke so prav­zaprav te plače? Glede na aprilske podatke Isaaca Shapira iz Economic Policy Instituta naj bi 95 tisoč Foxconnovih delavcev, ki sestavljajo Applove izdelke, lani skupaj zaslužilo 441 milijonov do­larjev oziroma vsak med njimi po 4600 zelencev.

Ta skupna številka je podobna tisti, ki jo je leta 2011 Apple izplačal svoji devetčlanski upravi. Seveda, tudi zaslužki med člani uprave so bili različni. Naj­večji zaslužkar je postal novi CEO Tim Cook s 376 milijoni dolarjev vrednim paketom delnic.

Naj se nam tudi drugi člani Applove uprave ne smilijo. Letos jih je šest med njimi prejelo po 60 milijonov, prav tako v delnicah podjetja, preostali pa so se morali prebiti skozi življenje s po 40 milijoni.

Mogoče so prav ti gigantski delniški zaslužki vzrok, zakaj Apple ne stiska samo kitajskih, ampak tudi svoje ame­riške delavce. Apple goji podobo prodajalcev svojih izdelkov kot ge­nialcev, toda po pisanju New York Timesa jih plačuje komaj kaj bolje kot vaške tepce, saj številni med njimi zaslužijo 25 tisoč dolarjev na leto oziroma 12 dolarjev na uro.

To naj bi se bilo sicer spremenilo, saj je Apple (seveda popolnoma naključno) le nekaj dni pred objavo članka v Timesu, objavil, da bo svojim trgovcem dvig­nil plače za četrtino.

Applova brezbrižnost do blaginje svojih ameriških zaposlenih ne bi smela presenetiti nikogar, upoštevajoč nespoštovanje rojakov z izogibanjem plačila milijard davkov. Kot je poročal New York Times, se je podjetje izognilo plačevanju davkov denarja prepotrebni Kaliforniji tako, da je odprlo predstavništvo v Nevadi.

Apple ­je prav tako pionir v iskanju poti za pre­usmerjanje 70 odstotkov svojega dobička skozi države z nižjimi davčnimi stopnjami, med katerimi so Irska, Luksemburg in Deviški otoki. To pomeni, da je imel Apple lani efektivno davčno stopnjo pod desetimi odstotki, kar je manj kot polovica od 24 odstotkov, kolikor je znašala davčna stop­nja trgovske korporacije Walmart.

TEKST Brian Cook, prevod Tadej Golob

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri