Edvard Kadič: Pogovor, seks in rdečica na obrazu

  • 11.02.2015

Nimam posebnih zadržkov, ko beseda nanese na seks. Rad se pogovarjam o seksu in na nek način sem celo ponosen na to, da se o tej temi lahko pogovarjam enako sproščeno kot o nogometu ali Freudovih izpeljavah.

(Foto: profimedia)

Seveda si na tihem tudi rad mislim, da je resnična trditev, ki sem jo nekoč nekje prebral, da so tisti ljudje, ki se ne sramujejo pogovora o seksu, veliko boljši ljubimci kot pa tisti, ki jim je nerodno, ko nekdo omeni p***o ali k***c.

Saj vam ni nerodno, kajne?

Gandi, pameten in velik možakar v mnogih pogledih, je nekoč baje dejal: „Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu." No, jaz sem ga, kot mlad fant, in še posebej glede seksa, upošteval zelo dosledno. Vadil sem in vadil toliko časa, da sem se kljub zavijanju prijateljev z očmi, navadil sproščeno govoriti o seksu. Seveda sem začel to svoje udobje, v pogovorih z dekleti, nekoliko kasneje raziskovati tudi v praksi. Marsikatera je seveda tudi zavijala z očmi, a o tem kdaj drugič.

Ok, malo šale na račun Gandija ne škodi. Je pa res, da je več znanstvenih raziskav na to temo dejansko prišlo do zanimivih in med seboj zelo podobnih zaključkov. Ugotovili so, da je sproščena komunikacija o seksu res povezana z zadovoljstvom v postelji. Baje bodo ljudje, ki se brez težav pogovarjajo o seksu, ta svoj pogovor prenesli tudi v posteljo. No ja, če razumemo, da se večina spolnega odnosa izpelje v glavi, potem ni težko razumeti takšne povezave. Erotično govorjenje, ki poteka skupaj z vsemi fizičnimi dražljaji, pravzaprav mora voditi do boljšega seksa, kot pa je seks v popolni tišini, mar ne?

Priznam, da me je kot človeka, ki se ukvarja s komunikacijo, ta vidik od nekdaj še posebej zanimal. Neverbalna komunikacija, še posebej govorica telesa, pri seksu predstavlja namreč manjšo „grožnjo" kot pa verbalna. Ja, grožnjo. Dobesedno. Vzdihovanje in gibanje, ter s tem sporočanje, kaj nam paše in kaj ne, je pač veliko lažje, kot pa govorjenje o tem. Govorjenje je v tem primeru veliko bolj direktno in prav ta neposrednost lahko koga tudi preplaši ter s tem odvzame čar, ki ga seks prinaša sam po sebi.

Vseeno pa ne morem mimo dejstva, da je seksi govorjenje v bistvu veščina. Žal so mnogi, fantje v tej naši dragi dolini Šentflorjanski pa še posebej, zelo slabo izurjeni v tem. Pojdite malo na kakšno spletno klepetalnico. Fantje razen fraz tipa „Oj, bi se ti dala dol z mano?!" ali pa „Sem vzdržljiv, te zanima?" redko spravijo kaj več skupaj.

Ženska pečica se ogreva ...počasi. Prižge se skozi vzbuditev zanimanja, odtali se skozi vzpostavljanje medsebojnega zaupanja, temperaturo pa pridobiva skozi strpen in vztrajen razvoj pogovora, seveda ob pomoči domišljije. Poudarek je na pomoči, ne na domišljiji kot takšni.

Je torej čudno, da so prav politiki pogosto na vrhu lestvic najbolj zaželjenih moških? Pravzaprav ni.

Če politik ne zna lepo rožic saditi, kdo jih bo pa potem, mar ne?

Včasih sem prav šokiran, ko kakšni ženski stranki v pogovoru z menoj vidno odleže, ko omeni kaj v zvezi s seksom in ob tem ugotovi, da se lahko pogovarjava tudi o tem. V začetku me je to nekako motilo. Nisem razumel, v čem je trik. Z leti pa sem ugotovil, da je vse, kar je pomembno z moje strani to, da ne sodim. Da ne sodim in pametujem, ali je npr. prav ali narobe, če je ali pa ni spala z dotičnim, ki ga npr. povezuje z določeno situacijo.

Prav sodba je tisto, kar nas potem tako obremenjuje. Kljub vedno bolj liberalnemu odnosu do seksa v Sloveniji, je še vedno prisotna gora nekih sodb in moraliziranja o tem, kaj je prav in kaj narobe.

Je torej prav, da sta skupaj dve dekleti ali pa dva fanta? Koga briga. Pomembno je ali sta dotična srečna ali ne. Nič drugega.

Bi vi kot starš raje videli svojo hčerko nesrečno v zakonu s fantom ali srečno v zvezi z dekletom? Jaz npr. sem že eden izmed tistih, ki si srčno želim svojo hči videti srečno in nasmejano. Če ji bo ustrezalo dekle, naj bo pač dekle.

Res pa je, da se je tudi o tem potrebno pogovarjati. Potrebno je komunicirati in se skozi pogovore osvobajati spon in pričakovanj. Verjetno se strinjate z menoj, da nekaj že ni v redu, če se z nekom pogovarjate o seksu, on (ali ona) pa na vse kriplje zardeva, gleda v tla in samo čaka, da bosta lahko zamenjala temo, mar ne?

S kakšnim veseljem bi se šele ljudje pogovarjali o seksu, če bi se zavedali, da so celo znanstveniki ugotovili in dokazali, da sproščena komunikacija o seksu vodi do veliko lepšega in bolj izpolnjenega seksa tudi v domači spalnici.

Sledi torej preprost zaključek: pogovarjamo se!

Pogovarjajmo se o seksu in pogovarjajmo se o seksu kolikor se le da.

Srečno!

Za kolumno se je razpisal Edvard Kadič, predavatelj, coach in svetovalec na področju razvoja osebne karizme

Pogledi in razmišljanja, ki so objavljena v rubriki Kolumne, se ne skladajo nujno tudi s stališči uredništva Playboya.