Branko Gradišnik: Čudni dogodek ob Savji reki

  • 24.05.2007

Tu na Hrvaškem živim tako rekoč inkognito. Mogoče je to, glede na vse okoliščine, celo dobro. Pa vendar me jezi, da me ne slavijo. Moj kućigazda mi je kljub silnim kunam, ki mu jih odbrenkam vsak mesec, izrazil spoštovanje šele oni dan, ko sem mu pokazal, kdo sem (glej sliko). Rekel je: »Pa vi ste u Sloveniji ličnost!«

(Foto: Robert Semenić)

In zdaj on ob ponedeljkih in sredah in petkih tovori kanto za smeti izza hiše prek dvorišča do pločnika, da jo spraznijo smetarji. Sprva sem to vzel kot znamenje novorojenega spoštovanja, potem pa sem ga videl, kako brska po kanti. Zdaj vem, da samo išče kaj, kar bi lahko prodal paparazzom, rumenemu tisku in zbirateljem memorabilij.

Včeraj je namreč zazvonil telefon in mlad ženski glas me je vprašal, ali ji naklonim nekaj minut in odgovorim na par vprašanj. Končno me je Hrvaška opazila!

Prvo se je glasilo: »Koliko imate let in ali ste poročeni?«

V bistvu se je glasilo pravzaprav: »Koliko imate godina i da li ste ožen­jeni?«, ampak že zaradi Prešernovega zaliva se mi zdi prav, da dialoge tu in naprej prevajam v slovenščino.

Pritrdil sem.

»Koliko mlajša pa je gospa?«

»Trinajst let,« sem rekel s ponosom. »Kar se tega tiče, bi rekel, da kot ličnost ne odstopam od hrvaških ličnosti. Tudi pri teh mora biti ženska precej mlajša. Druga pesem je seveda, če je ličnost ženska. Takrat ima da se pjeva Štikla. Severina se diči z osem let mlajšim partnerjem.«

»Imate gospo ženo morda doma?«

Povedal sem, da se še ni vrnila iz službe. Po tem se moja žena razlikuje od običajnih žena ličnosti. Dobil sem jo namreč, ko še nisem bil ličnost, a sem najbrž že slutil, da utegnem kdaj postati.

Na te besede se je mlad, ženski glas odzval s prošnjo, ali sme raje poklicati pozneje, ko bo žena doma. Očitno bi želela kaj o meni slišati še iz druge roke.

Ker sem vedel, da bom moral še kaj povedati o tej temi, sem torej izkoristil premor, da sem si v opomnik zapisal zgornji memo, temu pa bom zdaj pridal še nekaj misli na temo starostne razlike med spoloma. Nanjo se vsestransko spoznam. V mladosti sem namreč 20 let živel s 34 let starejšo žensko in razumem privzgojeni odpor moških, da bi se poročali s starejšimi ženskami.

Vsi so jim bili v otroštvu izročeni na milost in nemilost. Čudno, da se borke proti družinskemu nasilju nikoli ne vprašajo, ali moško nasilje proti partnerkam ni morda samo oblika vračanja tistega, kar smo v otroštvu prejeli od mater v obliki batin, kričanja in mentalnega trpinčenja.

Ker sem umirjenega značaja in ne maram preveč revolucionarnih sprememb, sem se, ko sem se osamosvojil, poročil s tri leta starejšo žensko in preživel z njo cvet mladosti – osemsto let.

Nazadnje sem se spametoval in se v drugo poročil s 13 let mlajšo. Zdaj sem že petnajst let vseskozi v najboljših letih – po njeni zaslugi.

Ali so ta nebesa vzajemna? Če je starejši moški razumevajoč, ne da bi partnerki dajal potuho (če torej odigrava očetovsko vlogo), so praviloma zadovoljne. Zakaj? V nasprotju z moškimi, ki so uživali preveč materinske skrbi, odraščajo novodobna dekleta s premalo očetove pozornosti. Sodobni slovenski in hrvaški (pa še kateri) moški se je pred približno 65 leti prelevil v – trota.

Takrat se je namreč tradicionalna struktura s čvrstim patrom familias porušila, ko so morali moški v vojno. Naj so se čez pet let vračali iz partizanov, iz domobranov, iz kanclagerjev, iz izgnanstva, iz vermahta, iz vrst zelenega kadra, iz fojb ali iz Roga, bili so bolj ali manj strti, danes bi rekli, da so trpeli za PTSS, in želeli so se samo še greti na sončku in/ali z vinčkom. Ženska pa je morala obleči hlače in podpreti še četrti vogal. Pomagala je tudi socialistična enakopravnost med spoloma.

Očetove odsotnosti so se potem naučili sinovi. Zato današnji otroci pogrešajo očeta, hlačatih mater pa so siti. In zato si punce iščejo očetovske figure, fantje pa bežijo pred materinskimi. Ženske torej potrebujejo starejšega moža, moški pa mlajšo ženo. Nekaj pomaga tudi seks, kajti mlajša ženska moškega spolno bolj privlači, starejši moški pa da ženski v spolnosti več miru – in tega si ženska glede na svoje štiri vogale tudi želi. Da ima vsaj malo časa zase in nego telesa in obraza.

Najlepše pa je, da daje starostna razlika rožnato perspektivo staranju! Ko je moški star 40 let, se zlahka poroči z 20 let mlajšo žensko. Ko je star 20 let, tega ne more izvesti niti v teoriji. Pri 80-ih pa se lahko poroči z Anno Nicole Smith! (Resno. V tem hipu se, o tem sem prepričan, dajejo v Anno Nicole Smith preimenovati mnoge mlade naslednice.

Navsezadnje se je tudi njihova vzornica, bog ji daj pokoja, ob krstu imenovala Vickie Lynn Hogan.)

Pa tudi ženskam je isti obet rožnat. Dvajsetletnico lahko doleti, da se iz tega ali onega razloga poroči s 40 let starejšim moškim, 60-letnici pa kaj takega praktično ne more več groziti in pri 70-ih je že povsem varna pred dedci.

Do sem sem prišel v svojih zapiskih, ko je spet pozvonil telefon. Žena se še ni bila vrnila. Začel sem mlademu ženskemu glasu pojas­njevati zgornje misli, pa me je kmalu prekinila.

»Iz vaših besed je očitno, da imate svojo mlado ženo tako radi, da ji ne bi nič odrekli. Po naključju zastopam firmo s širokim asortimanom kozmetičnih izdelkov. Ob omembi izdelka, ki ga naročate, torej pritisnite 'lojtru'.« Z zresnjenim, spremenjenim, nekako mehaničnim glasom je potem začela naštevati, jaz pa sem, da ne bi opazila moje zmote, neutrudno pritiskal, dokler ni prišla žena in mi zaplenila slušalke.

Bralci Playboya, ki bi radi razveselili svoje partnerke, lahko naročijo pri meni omejene količine preparatov za nego las, nohtov in kože. (Z izjemo Hepathrombina 50.000 – tega bom zadržal za nego lastnega lasišča, ki je zaradi dogodka utrpelo nekaj izgub.) Številka je na voljo v uredništvu.

Tekst: Branko Gradišnik

Foto: Robert Semenić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri