Kolumna: Pogovori z Erosom

  • 21.05.2019

Ljubezen je sila in tisto vezno tkivo, ki povezuje atome in jedrna ozvezdja naših galaksij.

(Foto: Profimedia)

Je univerzalen jezik vseh ljudi, pogosto nas vrže v čista jezera, kjer moramo s sebe zmiti prah. Vse to ljudje izkušamo in tudi lahko priznamo. Teže pa priznamo, da nas je Eros ukanil. Da nam je nastavil ogledalo, da nam dokazuje, da prepogosto ne znamo ljubiti in se predati. Mnogi ljubezen prodajo za udobje in denar, stvaritev novega življenja pa za epruveto in točnost. A Eros je večen. Pozna nas. Zato vselej zaigra na prave strune.

Jezikov ljubezni je toliko, kot je ljudi, ki jih govorijo. Skupno vsem je, da je ljubezen darežljiva in milostna. Da pozna vse barve in ne sodi po zunanjosti. Da se daje in v dajanju prejme tisto, kar potrebuje. Tej temi sem se posvetila v knjigi Pogovori z Erosom, ki je izšla lanskega aprila. Odzivi nanjo so bili in ostajajo. Knjiga je namreč zbir zgodb, ki so mi jih zaupali klienti; zbir njihovih iskanj lastnega jaza, izvora in izraza. In tedaj, ko so soočeni s krizo v osebnem, najbolj globokem in intimnem, se pokažejo njihove lepote in sence. Ko se zaljubijo, a imajo polno ovir. Ko tvegajo in prekinejo tok sporočil družbe, ki stremi h kontinuiteti ugleda. Res je, ljubiti ni greh. A Eros nas preizkuša.Vsaka ljubezen, vsako partnerstvo je soočeno s testi, ki določajo, koliko Luči, ki je esenca ljubezni, zmoremo prenesti, jo pretočiti skozse in jo dajati naprej. Zato nas Eros neusmiljeno žene k lastnemu izvoru. Nekdo v le njenih očeh najde žar, ki ga drži ob njej do večnosti. Kdo drug v iskanju tisočerih parov oči ne zmore najti utehe. In kdo smo mi, da bi sodili, nas opozarja Eros. Sta pa si jezik ljubezni in jezik moči, ki ga govorimo v materialnem svetu pozicij, nagrad in dosežkov, pogosto nasprotna, kar radi ponazorimo s prispodobo glasu razuma in občutkov srca. In čemu bomo sledili? Je možno uskladiti ta nasprotja in najti pomiritev v sebi? Možno, pravim kot avtorica, kar ubesedim v koanih in kratkih pesnitvah ter dialogih med Erosom in iskalkami ljubezni.

In se sprašujem, ali nam je Velika ljubezen zares dana izjemoma? Kot pravi Eros, si moramo Veliko ljubezen prislužiti in zanjo vselej tvegati! In ko se znamo predati v dvoje, smo milostni do potomstva in sveta, ki nas obkroža. Smo zares pripravljeni na daritve sebe tistemu, ki ga Eros izbere za nas? Odločitev je naša. In kot pravi Eros, ljubezen vedno zmaga, saj nas prej ali slej nauči tega, kar je zares vredno.

Vsak narod je močan toliko, kot je sposoben ljubiti. Ne le erotično in telesno, ampak tudi in predvsem srčno in dušno. Najlepše se je predati eni in edini, edinemu in enemu, a vsem ta pot ni dana. In vsak narod je močan toliko, kolikor je sposoben iskrene presoje. In ljubezen, ta plaha ptica, obišče prav vsakogar. In ko lekcije ljubezni ne prepoznamo v učenju partnerske ljubezni, ustvarimo potomstvo, ki nas določa. Nas definira in nas požene na novo pot iskanja sebe prek slik drugih, ki so biološko del nas. In lekcija ljubezni se šele začne. In tam nas Eros pričaka in sooči z nami samimi. Če nam ljubezen njega ali nje ni zadoščala, da bi se predali, če se nismo ničesar naučili, nam ponudi otroke. Tam se bomo pa zagotovo, pravi Eros.

Zato so Pogovori z Erosom namenjeni vsem iskalcem svetlobe in žara v očeh sočloveka. V očeh tistega, ki v nas prebudi željo. Željo, da bi postali boljši ljudje. Trud, da bi se naučili tistega, kar ne znamo. Občutek, da v očeh drugega prepoznamo tiha čustva in želje, sanje in stremljenja, ki so zasidrana nekje v prihodnosti. Mar ni najvišja oblika ljubezni biti tam, kjer je potrebno, da smo. In dati tisto, kar se potrebuje? Mar ni cilj, da nas par oči pogleda na 'tisti' način, ko se zavemo sebe in vsemirja, ki je znotraj nas?

Res je, Eros nas vodi do vseh, ki v nas vidijo več, kot smo sposobni videti sami, in ni le vladar primarne erotike. Eros je vladar dajanja in obilja. In ko nas dotakne prek roke drugega, oči drugega, telesa in spoja dveh teles ali le bežnega srečanja, v nas prebudi vihar dajanja in predaje. Postanemo mojstri svojega poklica, mojstri sebe. Eros nas najde, da v nas prebudi občutek za večno neminljivost lepote trenutka, dotika, bližine in darežljivosti.

Tekst Lucija Mulej Mlakar Foto Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri