Kalifornija: Smučanje na Mamutovem grebenu

  • 12.03.2019

Na zemeljski obli je malo predelov, kjer je mogoče za zajtrk surfati na oceanskih valovih, za kosilo drseti po globokem pršiču tritisočaka in ob sončnem zahodu že jesti palačinke ali burger na plaži v Malibuju. potem ko z motorjem previjugaš eno najlegendarnejših cest na svetu. V osrednjem delu Kalifornije med Los Angelesom in San Franciscom je vse to izvedljivo.

(Foto: David Stropnik)

Los Angeles se sicer utaplja v prometni gneči, kriminalu in šotorih brezdomcev, številne soseske smrdijo po marihuani, smogu in čudni hrani, na obali Venice Beacha pa je nepredstavljiv semenj ničevosti, bolje rečeno, pravi freak show hollywoodskega zaledja. Če bi tukaj pristali marsovci, jih nihče ne bi opazil, kar niti ni slabo, glede na to, da po mestu angelov že skoraj v poletju kolovratim s smučmi.

Bližina oceana v skoraj vročem pomladnem pesku plaže deluje blagodejno, toda misli mi tavajo proti severu. Tam se prek gorovja Santa Monica vije Mulholland Highway z enim najbolj zavitih in zabavnih odsekov cest na svetu ‒ s pomenljivim imenom The Snake. In ko tamkajšnji vinogradi preidejo v neskončne gozdove sekvoj, kjer se zdi, da po dolinah kolovratijo le še grizliji, se na obzorju zablešči skoraj vedno zasnežen Mamutov greben!

Ja, vem, večina vas ob besedi Kalifornija najbrž pomisli na surfanje in števili gredo na zahod ZDA v iskanju večnega poletja, toda paradoksalno je Kalifornija tudi sinonim za smučanje. Predvsem po zaslugi Mammoth Mountain (www.mammothmountain.com) ‒ pravega mamutskega smučišča, ki ni le najvišje severnoameriško smučišče zunaj Skalnega gorovja, ampak z izjemo precej severnejšega Mt. Hooda tudi smučišče z najdaljšo sezono na zahodni polobli. Le-ta se namreč po zaslugi izjemnih količin prav posebnega, za Sierro značilnega snega velikokrat zavleče tudi v zgodnje poletje.

Za vse to je kriva lega napol poti med Las Vegasom in San Franciscom, in sicer osrednji del gorovja Sierra Nevada leži med nevadsko puščavo in kalifornijsko obalo Pacifika. To pomeni več kot 300 sončnih dni na leto in več kot deset metrov snega na sezono. Sliši se kot pravljica in je tako tudi videti. Blizu 1500 hektarjev prog z 28 žičnicami in skoraj kilometrom višinske razlike kljub velikosti sicer ne daje vtis presežnega smučišča za predimenzionirane ameriške ali tovrstno razvajene evropske pojme, toda proge so klasično ameriško široke in filigransko steptane ali pa neurejene in prav perverzno strme. Med 150 poimenovanimi progami je več kot tretjina freeride spustov. To pravzaprav pove vse!

Vrh gorovja prebada nebo 3371 metrov visoko, a v resnici mu težko rečemo vrh, ker je v resnici rob dolgega grebena, ki na severovzhodno stran proti spodnjemu delu smučišča, 200 višinskih metrov niže, pada z impresivnim naklonom do 35 do 45 stopinj in je z desetino graoc, označenih z dvojnimi črnimi diamanti, namenjen izključno ekspertnim smučarjem. Povedano drugače ‒ pogled z vršnjega grebena na sever je marsikje bolj podoben prepadu kot smučarskemu pobočju. Opozorilne table, na katerih piše Experts Only in Hard Fast Snow, se v očeh večine Američanov berejo kot Prepare to Die ('pripravi se na smrt'), za smučarje pa pomenijo najlepše vabilo v svet opojne beline. V tem delu smučišča je le ena teptana proga ‒ Scotty's, ki velja za eno najstrmejših sploh, vse druge so v domeni prostega smučanja in z nekaj grapami na meji alpinističnega, na primer Hangman's Hollow. Sneg je zaradi bližine oceana vlažen, zato se bolje sprime s skalami in omogoča smučanje prek večjih strmin, obenem pa se bolj kompaktno sesede in zato dlje kljubuje vročini.

A smučišče še zdaleč ni namenjeno le utrganim skrajnežem, bolj užitkarjem. Kontrast beline med temnomodrim nebom in svetlozelenimi gozdnimi prostranstvi je osupljiv. Kljub mrazu na vrhu je jasno, da je to sončna in svobodnjaška Kalifornija. Smučarji v kosmatih živalskih kostumih, šestletni otroci v prepadno strmih grapah, vijuganje dolgih plavolasih čopov po osončenih vesinah, vonj po burgerjih tri tisoč metrov visoko in nobene ograje na robu smučišča ‒ vse to jasno kaže na vpliv Los Angelesa. Vzdušje je v primerjavi s severnejšim Squaw Valleyem ali smučišči v Skalnem gorovju res bolj užitkarsko kot pa Die Hard športno. Tako ne čudi, da se Mammoth ponaša tudi z enim najboljših parkov prostega sloga in gigantskim, sedem metrov visokim snežnim kanalom, kjer meje svojega znanja, poguma in zdravstvenega zavarovanja iščejo vsi, ki se tudi v enem najbolj divijih pogorij civiliziranega sveta radi omejijo na urejeni del smučišča.

A tak raj ima tudi svojo ceno. Za povrečnega Evropejca je deset tisoč kilometrov oddaljenosti od doma precejšnji zalogaj. In tudi po pristanku v Los Angelesu je še 300 milj oziroma pet ur vožnje. Večina Američanov prihaja sem z letali, z direktinimi dnevnimi linijami iz San Diega, San Francisca in Los Angelesa. V ZDA je smučanje tako ali tako ena najprestižnejših športnih dejavnosti in tako ne čudi, da dnevna karta v paketu z najemom smuči presega 250 dolarjev, spanje pa ... Recimo takole: v vasici pod smučiščem se za 100 dolarjev stiskaš v motelu z nezamenjano posteljnino, za 200 dolarjev v očiščeni podrtiji, za 300 dolarjev in več pa pravzaprav ne vem, kako je videti. Vem pa, da se posmučarske 'aktivnosti' večinoma dogajajo v Shelter Distilleryju, Mammoth Brewingu, 53 Kitchenu in Clocktower Cellarju, a ne dosegajo sproščenosti naših alpskih 'challetov'.

Čudeži narave pa se dogajajo vsepovsod naokoli, predvsem tam, kjer severni greben Mammotha preide v ravnico, napolnjeno z vodo najstarejšega vodnega sistema zahodnih ZDA. Reči temu jezero je skoraj žaljivo, kajti to je pravljični prostor, kjer ostro odlomljeni stolpi kalcijevega karbonata kot ruševine potopljenega gradu prebadajo čuden vonj v zraku. Ja, Mono Lake je bolj prizor iz pravljice o Snežni kraljici kot podoba Kalifornije. Podobno velja tudi za še nekoliko severnejši Lake Tahoe, ampak to je že druga, še bolj zasnežena zgodba …

TEKST David Stropnik FOTO David Stropnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri