Nataša Pirc Musar: 'Imam zobe, lahko ugriznem'

  • 14.09.2011

Pogovor z informacijsko pooblaščenko, diplomirano pravnico, ki je bila poprej novinarka in televizijska voditeljica. Po eni strani bdi nad tem, da ne bi preveč sočnih podrobnosti o nas izvedeli veliki bratje, po drugi pa neusmiljeno po prstih useka državo, kadar ta želi pred nami kaj skriti. O tem, zakaj toliko ve o razliki med Boeingom in Airbusom, pa o tem, ali so ginekološki izvidi na varnem pred zobozdravniki, o zbiranju točk pri trgovcih kot slovenskem nacionalnem športu in o popolnem metu, s katerim podre vseh deset kegljev.

(Foto: Bor Dobrin)

PB: »Ko gre za odločitve, povezane z ljud­mi, ki so visoko v politiki, stvari niso prijetne,« ste nekje rekli. Ampak s Pahorjem niste imeli težav?

NPM: Ne, moram reči, da je premier, kar smo imeli opravka z njim kot urad, solidno transparenten. Je pa precej več molka organov te vlade, kot ga je bilo prej. To se vidi tudi iz našega letnega poročila. Predvsem je zelo veliko zavlačevanja do skrajnih rokov ali čez. Ministrstvo za javno upravo ni naredilo popolnoma nič v tem mandatu na področju transparentnosti. Vsaka pametna država vsake toliko naredi kak statement o transparentnosti. Ravno včeraj sem tvitnila na Twitterju, kako je novozelandska vlada poudarila, kaj vse bo napravila na tem področju. Proaktivna transparentnost je tisto, kar je zdaj moderno. Dajmo javnosti na razpolago podatke, tudi če jih ne zahteva.

PB: Z Janševo vlado torej niste imeli konfliktov, z njim pa, če se ne motim?

NPM: Šlo je bolj za neke vrste trmo gospoda Janše, ki se je kazala, ko je bil predsed­nik vlade. Preprosto določene stvari jemlje preveč zlahka in preveč z jezo, predvsem pa mu zamerim, da kot vrhunski politik in človek, ki so ga polna usta pravice – saj so vseh politikov, ne samo njega –, sam eklatantno krši mnogo stvari. Recimo, da se izogiba vročitvam državnih organov. Tak človek si tega ne bi smel privoščiti. Kakšen zgled pa je državljanom? Eh, če se pa Janša lahko, se bom pa tudi jaz. Ni prav in mi ni vseeno.

PB: Vas kaj skrbi za službo ob tistem, ko se nam obeta sprememba na vrhu oblasti?

NPM: Ne [smeh], moj mandat traja še tri leta. Če ne napravim kaj izredno nezakonitega, me ne more nihče zamenjati. Takrat bi lahko predsednik republike zahteval odstavitev informacijskega pooblaščenca. Prav to, da je pri neodvisnih institucijah njihov mandat daljši od mandata vlade, je njihov smisel. Moj mandat traja pet let, prav tako mandat varuha človekovih pravic, mandat računskega sodišča traja celo NPM: Ne [smeh], moj mandat traja še tri leta. Če ne napravim kaj izredno nezakonitega, me ne more nihče zamenjati. Takrat bi lahko predsednik republike zahteval odstavitev informacijskega pooblaščenca. Prav to, da je pri neodvisnih institucijah njihov mandat daljši od mandata vlade, je njihov smisel. Moj mandat traja pet let, prav tako mandat varuha človekovih pravic, mandat računskega sodišča traja celo devet let. Kolega Klemenčič, mislim, da ima tudi pet let, tako da se mandati ne pokrivajo z mandati vlade.

Celoten intervju si lahko preberete v tekoči številki Playboya, ki je v prodaji od 9. septembra 2011.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri