Vrnitev v osemdeseta

 • 07.06.2008

Kultura obilja. Višek kulture. Obilje viškov. Osemdeseta. Čas, ki ga ni bilo. Ki je bil zgolj laž, projicirana v postholokavstno prihodnost. Ridley Scott je vedel. In posnel Iztrebljevalca, film o replikantih, ki so bolj človeški od ljudi. Danes lahko Roya Battyja srečate v vsakem spodobnem klubu. Zato obsedenost z desetletjem obilja in njegovimi podobami lahko pomeni samo eno: osemdeseta so resnična šele zdaj.

(Foto: Damijan Stepančič)

28 fotografij v galeriji

Preslikave podob so vsenaokoli. Donald Trump kot Bill Gates. New Kids On The Block so Backstreet Boys. Wrestling se gleda pri Springerju. Japiji se igrajo internetne baronske balone. Atari 2600 je Sony Play Station. Zakon v LA končno postane Praksa. Sploh v New Yorku. Eyeliner Boya Georgea se posuši na moških nalakiranih nohtih. Podobnikovalci Madonne dvajset let pozneje so rajši takšni kot Marilyn Manson. Je huje, ko vam Faith poje George Michael ali Limp Bizkit?

Leto po Reaganovi izvolitvi. Prvič se zavrti Thriller, prvič zavrtijo E.T.-ja. Pa Na zdravje!, Družinske vezi in Knight Riderja. Še leto prej se zdi pop kultura preostanek sedemdesetih. Blondie, The Clash, Adam Ant so spomenik diska in panka poznih sedemdesetih. Kot so smerniki za pop in dance na začetku devetdesetih Paula Abdul, New Kids On The Block in Milli Vanilli. Vsi skupaj so zbesneli Kurta Cobaina. A, tako smo torej fasali Courtney.

Plesna glasba osvoji malo rokenrola pa fanka, toliko da Prince postane zvezda. Pank, ki se v tem ali onem telesu goni naokoli od šestdesetih naprej, The Clash in Ramones zrinejo na MTV. Nič več ni bilo enako. Depeche Mode so opazili. Duran Duran so zaštekali. In enega za drugim snemali videe.

Pri vsakem smo opazili hujšo jahto. Novi romantiki, ne. Novi izdelki MTV-ja. Prva je seveda Madonna, ki ni užila slabega dne, odkar jo je posvojila glasbena televizija. Ob nobeni nagradi se jim ne pozabi zahvaliti. In tistega dne, ko bo Madge použila TV, stojte ob strani. Niti roka naj se ne premakne.

Vladavina je bila namreč trdoročna, glasbena politika izprijena, porazi redki. Ko je Bob Geldof leta 1985 Live Aid porinil skozi več kot milijardo ekranov, je MTV ugotovil, kaj pomeni globalno. Ni se več branil videov črnih zvezd. Začel jih je proizvajati. Končno se je dalo iz Bronxa na Manhattan. Obilje za vse. Vsaj v teve prividih.

Postglobalistična in postholokavstna prihodnost Roya Battyja se je zdela zelo daleč. Bil je bolj ranljiv kot ljudje. Končno smo ga ujeli.

Ko zajokajo kitare

Globalna sedmina, ki je markirala glasbeno desetletje.

 • Depeche mode
Temeljni elektro-pop bend osemdesetih, ki je svojo identiteto zgradil na sintesajzerjih. Vince Clarke, Andrew Fletcher, Martin Gore in David Gahan so skupaj zaplodili tri albume, leta 1981 pa je tekstopisec Clarke zastavil nov projekt z Alison Moyet in odšel (kasneje je ustanovil še Erasure, ki danes životari pod Madonninim Mavericom). Kar niti ni bilo slabo, saj je besedila začel pisati Gore in obsedel bend s temnim, perverznim in psihoseksualnim.

Tehnologijo je prevzel novi član Alan Wilder. Blasphemous Rumours, Master And Servant, People Are People, Stranglove so bili hudi hiti na obeh straneh Atlantika.

Leta 90 izdani album Violator in Songs Of Faith And Devotion iz leta ’93 sta iz njih naredila zvezde. Potem je odšel Wilder, pevec Gahan pa se je v heroinskem flešu neuspešno samomoril. Štiri leta premora, album Ultra leta ’97. Po prestanih frkah so leta 2001 očiščeni vstali s fenomenalnim albumom Exciter.

 • Culture club
Vsaj toliko modnega talenta kot glasovnih sposobnosti. Od 82. do 86. so bili »kulturniki« z androginim frontmanom, popoln izdelek za vzhajajoči MTV. Boy George je zabredel v težave in eksperimentiral s solo kariero, ki pa je vžgala samo v Britaniji.

Pobral se je šele leta ’92 s produkcijo Pet Shop Boys The Crying Game. In ko ga je Amerika spet zagledala, se je vrnil k svojemu zgodnjemu romanticizmu – in postal hot shot DJ. Njegov Essential Mix skriva odlične pedrske himne leta 2000.

 • Duran duran
Za publiko so bili utelešenje novega vala. Ne brez razloga. V videih so nastopali kot spolirani glamurozni modeli. Sex Pistols, ki so postali chic. Dosti bolje so znali izrabiti MTV kot njihovi novoromantični kolegi Spandau Ballet ali Ultravox. V videu Rio so bili jet-set, v Hungry Like A Wolf svetovni avanturisti, Girls On Film je bil napol pornografski.

Na vizualijah zgrajena slava se je začela ohlajati leta ’85, po hitih Union Of The Snake, The Reflex in Wild Boys. Člani so se sprehajali med različnimi zasedbami in se šlepali na staro slavo. Leta 93 so sproducirali užiten album Duran Duran. Potem je šlo spet dol. In je tam tudi ostalo. Vključno z več kot primerno naslovljenim albumom Pop Trash, ki so ga izdali lani.

 • George michael
Najprej Wham! in vse od repa, hitrega popa do balad - samo da so najstnice od leta ’82 do ’86 kričale. Vmes je uspešno zasenčil Andrewa Ridgeleyja in bil leta ’87 zrel za solo kariero. Faith, Listen Without Prejudice I. in II. ter huda sodna bitka z založbo Columbia, s katero se je močno opekel. Končno mu je uspelo priti k Dreamworks in leta ’96 je izdal album Older.

Daleč najboljša marketinška poteza pa je bila aretacija zaradi opolzkega vedenja na beverlyhillsovskem štrikplacu. Takoj je šel na CNN in ponosno priznal, kar so že vsi vedeli. Potem je posnel video za komad Let's Go Outside in maksimalno unovčil svojo seksualno preferenco. He's here to stay.

 • Kraftwerk
Ime, ki ga sempatja navrže vsak pretendent na prestol slovenskega intelektualca. In bend, ki je z izključno ekektronskim robot popom definiral pop glasbo 20. stoletja. Nemška zasedba je eksplodirala po vsem svetu z albumom Autobahn leta ’74 in elektronika je zavila v mainstream. Bera albumov z izpiljenimi koncepti se z daljšimi premori nadaljuje vse do danes, nazadnje s singlom Expo 2000 leta ’99.

 • New kids on the block
Dedki vseh saharinskih boybendov. Producent Maurice Starr jih je gnetel po motownsko trdo. Ob izidu prvenca so bili stari 16 let. Z vsakim albumom so bili kakor da trši. Problem je bil samo v tem, da je njihova publika počasi odraščala. Leta ’94 so izdali zadnji album s super primernim naslovom Face The Music, ki je bil pravzaprav čisto spodobna r'n'b plošča, žal pa je ni nihče kupil. Solo kariere so jasnoda v pogonu.

 • The smiths
Kultni britanski indie bend, ki je zaznamoval konec sintovskega novega vala in napovedal kitarski rock, ki je vladal devetdesetim. Poganjal ga je eden najbolj nenavadnih dvojcev v rokerski zgodovini: kitarist Johnny Marr, ki je bil videti kot polizani Keith Richards, in tekstopisec Morrisey, ki se je utapljal v detaširanem wildeovskem flešu.

Kombinacija naslovov Heaven Knows I'm Miserable Now in Suffer Little Children pa močnih antitatcherijanskih stališč pojasnjuje obsedenost Radioheadov z bendom, ki se je v devetdesetih skoraj poklal zaradi avtorskih pravic.

Časovni stroj

 • 1979
Leta 1979 izumijo walkman. Muzika postane prenosna. Jasno, rodijo se džogerji. Iz njih japiji. Tisti, ki so na drugi strani, v propadajočih centrih ameriških mest, še kar prenašajo večkilogramske getoblasterje. Z njimi ne morejo teči, zato brejkdensajo. Na Rapper's Delight, prvo repersko komercialo, ki jo konec leta izdajo Sugarhill Gang.

 • 1980
John Lennon podleže strelnim ranam leta 1980. In ker istega leta ustanovljeni CNN še ni izumil infotainmenta, vsi raje iščejo osebo, ki je streljala na JR-ja v versačejevskem Dallasu. Brooke Shields zašepeta: »A veš, kaj je med menoj in mojimi kalvinkami? Nič.« Oglas prepovejo. Izvoljen je republikanec Reagan. Bill Gates patentira MS-DOS. Boga prvič zaskrbi za prestol.

 • 1981
Na njegovega zastopnika Janeza Pavla II. leta 1981 strelja Turek. Pozneje dejanje obžaluje. Kot bosta kraljevsko poroko Charles in Diana. Rodi se prvi otrok iz epruvete. Eno rojstvo, ena smrt. Video killed the radio star skupine Buggles 1. avgusta odpre glasbeno televizijo MTV.

 • 1982
Že naslednje leto to koristi Michaelu Jacksonu. 20 milijonov prodanih izvodov albuma Thriller je še zmeraj nepreseženih. Michael stopi na pot strašljivih telesnih preobrazb, z njim pa – s prvim liposukcijskim posegom – cele armade od iranske nafte zrejenih waspovcev. Vprašanje »Kako sploh oblikovati telo, če nam je idealno Grace Kelly vzel prepad?« neprijetno visi v zraku.

 • 1983
Odgovor ponudi Vanessa Williams leta 1983, ko postane prva črna miss Amerike. Prodajo prvi kompaktni disk. Avstralija prvič v 132 letih osvoji ameriški pokal. Zadnji bodo prvi. Pojavijo se ponarejeni Hitlerjevi dnevniki. In prvi bodo zadnji.

 • 1984
Ko naslednje leto odkrijejo gole Vanessine fotografije, mora vrniti krono. Še vedno jo čaka glasbena kariera. Run-D.M.C. so že na vrhu s prvim zlatim reperskim albumom. Hit leta 1984 sproducira Britanec Bob Geldof z Band Aidom. Končno vemo, da božič je.

 • 1985
Tekma velesil ne pojenja. Američani leta 1985 posnamejo We Are The World. Krilatice se držijo še danes. Sledi prvi globalni televizijski napad, Live Aid. Coca-Cola napade z novo različico pijače in jo kmalu zatem nadomesti s staro. Rocka Hudsona napade in premaga aids. Madonna napade na prvi turneji.

 • 1986
Naslednji udarec ameriškemu zdravju je eksplozija Challengerja leta 1986. Svetovnemu pa eksplozija v Černobilu. Sum v avstrijsko duševno zdravje potrdi predsedniška zmaga Kurta Waldheima – navkljub razkriti nacistični preteklosti. Haleyjev komet se navzlic vsemu vrne.

 • 1987
Na Rdečem trgu pristane nemško letalo. Zima leta 1987 Moskve ne reši. Rudolf Hess pri 93-ih po dolgoletnem zaporu naredi samomor. Leto, ko se na ameriški televiziji prvič pojavi oglas za kondome. Na drugi strani Ciccolina osvoji poslanski sedež.

 • 1988
Leta 1988 prvič prodajo več cedejev kot vinilk. Bobby McFerrin pridiga Don't worry, be happy. Useka antidepresiv prozac. In steroidi v krvi Bena Johnsona, ki se mora na poletnih olimpijskih igrah v Seulu odpovedati svetovnemu rekordu na sto metrov. Konča se iransko-iraška vojna. Rodi se petmilijarditi potrošnik. V Moskvi odprejo restavracijo McDonald's.

 • 1989
9. novembra 1989 pade berlinski zid. Še zmeraj se ne ve, koliko študentov je padlo na Trgu nebeškega miru. Ko se združita Time in Warner, se zdi, da je hladna vojna končana. Laž postane resnica. Milli Vanilli dobita grammyja za najboljšega novega izvajalca. Ontološke meditacije so Roya Battyja pripeljale v smrt. Holokavst se šele začenja.

Boy George

Izid prve plošče Culture Cluba je Boy George leta 1982 pospremil z izjavo: »Tudi če nikoli več ne posnamemo plošče, smo ustvarili zgodovino.« Mislil je v ednini. Tudi Joan Rivers, ko mu je rekla, da je takšen kot »Brooke Shields na steroidih«. Leta 1985 sta dala 23-letna pop kralj in kraljica intervju za Playboy. Mislila sta v ednini.

Saj ne, da ne bi že dostikrat slišali, ampak povejte, zakaj se zjutraj uredite takole?

Glejte, preprosto je: zdi se mi, da brez mejkapa zgledam kot prašič. Če bi nosil krilo in bluzo, bi zgledal kot idiot, ampak takih stvari ne nosim. Ponavadi nosim široke arabske hlače. Tak slog oblačenja ni ne ženski ne moški. V Angliji je neki tip, ki zgleda kot jaz, če bi me zmleli v mikserju.

Debel je kot jaz in nosi pajkice; jajca mu med nastopi visijo na stran. On zgleda smešno, jaz pa fenomenalno. Androgino, ampak ne poženščeno. Velik sem in v oblekah ne zgledam butasto. Bil sem prvi moški na naslovnici Cosmopolitana. Harper's Bazaar Australia je objavil mojo naslovnico in šest strani modnih fotografij z mano. Tega ni naredil še noben moški. Na to sem ponosen.

Nekateri trdijo, da homofobija izhaja prav iz strahu, da se dečki, ki so takšni kot punce, ne bi nikoli borili v vojni in da tako ogrožajo nacionalno bit.

Ljudje so v osnovi sebični. Bojujejo se zase, za družino in ne za državo. To nima nič opraviti z oblačenjem. Zgodnji Rimljani so se porivali med sabo, pa so bili klavci. Kralj Karl se je čedno oblačil in kristijane pobijal za hobi. Spomnite se francoske revolucije in angleških vojn. Homoseksualnost je bila povsod. Tisti pedrčki so se bojevali. Državniki in vojskovodje v ameriški državljanski vojni so nosili napudrane lasulje.

Samuraji so nosili izpopolnjene kostume in se ličili, vendar so bili izjemno nasilni. Če zdaj ni pravih moških, to pomeni, da jih ni bilo nikoli. Dejstvo je, da je bila Anglija država transvestitov – totalno. Vsi so zgledali kot jaz – le da sem jaz zelo čist, oni so bili pa svinjski.

Dobro, kdo je najbolj svinjsko slabo oblečen na tem svetu?

Naj vam bo: na prvem mestu je Joan Collins, ker je v tistih plesnih oblekah takšna kot puran, preden ga daste v pečico. Na drugem je Maggie Tatcher, ker zgleda, kot da bi še zmeraj nosila steznik. Na tretjem Joan Rivers, ker si obleke sposoja, pozabi pa odstraniti nalepke izposojevalnice. Četrto mesto zaseda Brooke Shields, ker se še ni nehala oblačiti kot Michael Jackson. Na petem je Boy George, ljubosumen, ker mu njihove obleke niso prav.

Saj ni problem, bančni račun vam dovoli dobrega krojača.

Če nisi srečen znotraj, ni važno, koliko kokaina si zmečeš v nos ali koliko denarja imaš, ker nič ne pomaga. Tako napako dostikrat naredijo slavni, jaz je ne bom. Ko si slaven, je podobno kot v šoli. Slepiš se, da si zajahal vesolje, si pa samo v šoli, kjer te imajo radi toliko časa, dokler igraš po pravilih. Vse punce bi šle rade ven z glavnim frajerjem in vsi fantje bi šli radi ven z glavno navijačico. No, jaz sem glavna navijačica.

Kdo so stranske navijačice? Duran Duran?

Saj so dober bend, ampak ni mi všeč njihov družbeni komentar. Prodajajo status. Pripovedujejo nam: »Zaslužili smo kupe denarja.« Ne vem, kako je v Ameriki, ampak moj brat in sestra si ne moreta privoščiti oblek Anthonyja Pricea, ki jih nosijo Duranovci.

Ne moreta si privoščiti, da bi vrgla sidro svoje jahte in poležavala na plaži, kot to počnejo Duran Duran v videih. Jaz se trudim, da bi bilo to, kar počnemo, dosegljivo vsem. Mularija z lahkoto zgleda kot jaz. Se pa potrudim, da me ne vidijo v činčilnih plaščih.

Kako so snemali video v 80-ih?

Primer Michaela Jacksona: Bad.

 • vsaj ena bejba
Na začetku, ko zapušča šolo.

 • nobel frizura
Trajna ondulacija!

 • raztrgana oblačila
Vsi nosijo do konca zluknjane kavbojke.

 • klaviature za zjokat
Kdaj so lahko bolj za zjokat kot tam, kjer začnejo plesati?

 • vsaj ena menjava oblačil
Naš Miha potuje s kovčkom. Svet je, veste, krut.

 • posebni odrski učinki
Ko MJ prižge ventilator, začne orkansko pihati. Brez posebnega razloga, samo zato, ker še kar kul zgleda.

 • divji inštrumental ali zaskrečani solo
Po desetih minutah se komad končno začne, uletijo štirje okej sintesajzerčki.

 • zgodba!
Hja, režiral Martin Scorcese. MJ igra Darryla, ki se v hood vrne iz privatne šole. Stari frendi so se spremenili. Kradejo. Poskušajo ga zvleči v »Bad«, ampak on jim pokaže hudiča. S koreografijo.

 • kul avto (avion, avto, motocikel, vlak – vsi kul)
Na začetku se vozijo s podzemno. Jacko za večno na strani ponižanih.

 • sončna očala
Eden od genga Wesleyja Snipesa svoje nove razkazuje kakšno minuto.

Brez njih ni ejtis partija

1. Come on eileen - Dexy's Midnight Runners (Bridget Jones in kolegicam otopi čut za dostojnost)

2. La vie en rose - Grace Jones (kvadratna glava desetletja, ki so jo uporabili za dokaz, da Bond ne spi samo z najlepšimi)

3. The future's so bright i gotta wear shades - Timbuk 3 (naslov, ki povzame desetletje)

4. Smalltown boy - Bronski Beat (Summervillova himna vseh tet, ki so prišle iz omar v osemdesetih)

5. Won't talk about IT - Norman Cook (še preden se je zredil v Slima)

6. White lines - Grandmaster Flash (Don't do, don't do, don't do those white lines …)

7. Maneater - Hall and Oates (za sufrafeministe)

8. French kissin' in the usa - Deborah Harry (več droge in več seksapila kot Boy George)

9. Automatic - Pointer Sisters (disko disko disko beat)

10. Song for whoever - Beautiful South (za fene preslišanih)

TEKST: Anže Peršin

ILUSTRACIJA: Damijan Stepančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri