Veličastnih šest

 • 17.12.2007

Kdo so v resnici gospodje, ki rešujejo svet, imajo izredne sposobnosti in so vražje dobri v oprijetih kombinezonih?

6 fotografij v galeriji

Superjunaki so seksi, močni in zelo junaški. Dobro srce je del obvezne opreme. Superjunak je gospod z značajem – ta je bil tudi glavni pogoj za uvrstitev med naših veličastnih šest. Kajti svet superjunakov je velik, izstopajo pa samo nekateri. Zvezdniki. Drugi pogoj je nastopanje v filmu. Da je človek ali mu je vsaj podoben. Pa prej našteta četverica: reševanje težav – superlastnosti – teliran triko – veliko srce.

Super­he­roji so si na prvi pogled zelo po­dob­ni, a tudi zelo različni. Predvsem pa so zaviti v megleno tančico občega poznavanja. Zato si zaslužijo, da jih končno definiramo in predstavimo dejstva. Tukaj so Superman, Batman, Spiderman, Daredevil, Wolverine in Gospod Fantastični. Kmalu se jim bodo pridružili novi. Zakaj je torej teh šest pomembnejših od drugih superjunakov?

1. Značaj

Ta je odločilen. Če je izdelan. Pomembna je njegova globina in vsaj nakazane osebnostne poteze. Že blago psihološko plastenje junaka je zmaga. V navadi je, da se moža­karji s posebnimi sposobnostmi pojavijo, opravijo svojo nalogo in izginejo – hitro, učinkovito in neosebno. Karakterotvorni elementi so poleg psiholoških tudi jasno definirana življenjska dejstva.

Superjunakom se zaradi nadnaravnih komponent (lastnosti in okoliščine, ki se jim za­radi tega dogajajo) življenje lahko zelo zanimivo odvija, nenavadni elementi se kar lepijo nanje – kljub temu pa ostajajo nekatera dejstva za vse (kot pri »navadnih« ljudeh) ena­ka: rojstvo, mladost, starši, torej razmere v družini, in ljubezen, bistveni elementi razumevanja lika in dela vsakega pravega junaka.

Poseben šarm jim dajejo nejasnosti in misterioznosti, spletene okoli delov njihovih življenj, najraje iz mladostniških obdobij. Ti pogosto rezultirajo v sedanjosti, dolgoročni učinek je zagotovo navzoč, pogosto pa so celo usodni.

2. Selekcija

Širši izbor je narekoval gospode, ki počnejo nadnaravne vragolije in so izjemno privlačni v tesno prilegajočih se kombinezonih. In ki na­stopajo v filmih, kjer so jih najeli zaradi njihove stripovske slave. Plus to, da so po­zitivci. Kar pomeni, da jih lahko včasih zanese na stranpota, še več, to je celo priporočljivo, da se le vrnejo s srcem, polnim dobrega, in z mirno vestjo, vedno pripravljeni pomagati. »Z veliko močjo pride velika odgovornost,« je dahnil Spidermanov stric, preden je umrl in mladeniča za vedno pahnil v suženjstvo mora-

le in pomoči potrebnih.

Izbor »taglavnih« je bil preprost. Največji med največjimi, privilegirana skupina, so t. i. »brezmadežni tri­je«: Superman, Batman in Spider­man. V zrelih letih in s slavo ovenčani rešujejo svet pred zlikovci že več desetletij. Superman je prototip su­perjunaka, je pa vesoljec in lahko leti. Batman je bogataš s kopico do­datne opreme, predvsem električnih igračk, Spiderman pa mutiran piflarski študent, ki pljuva lepljivo, raztegljivo, splošno uporabno snov iz novonastale žleze na svojih zapestjih. Vsi se bojujejo za splošno družbeno dobro.

Daredevil iz isto­imenskega filma je slepi odvetnik z radarskimi čuti, ki ne pozna strahu, mutant Wolverine iz filma X Men pa mračnjaški pravičnež s težkim otroštvom in surovo preteklostjo, kovinskimi kremplji, ki se sprožijo iz pesti, ter presunljivo močjo regeneracije. Gospod Fantastični iz Fantastičnih štirih je briljanten znanstvenik, ki je mutiral v bitje, to pa se lah­ko raztegne ali spremeni v ka­terokoli obliko si zaželi.

3. Zgodovina

Marvel in DC Comics so ključne besede, če hočemo razumeti superjunaško zgodovino. Podjetji sta stripovska tekmeca in sta si med seboj razdelili vse glavne superjunake. DC Comics je dom Supermana, jeklene staroste superherojev (rodil se je leta 1933 in ga imenujejo tudi »človek iz jekla«), ter Batmana, drugega največjega. Marvel, živahnejši industrijski velikan, je oče vseh ostalih.Izmišljevanje superjunakov zahteva poseben talent in tudi tukaj obstajajo gospodje, ki te stvari obvladajo.

Eden zvezdniških kreatorjev in hkrati eden ustanoviteljev podjetja Mar­vel je Stan Lee, v resnici Stanley Lieber, soavtor skoraj vseh Marve­lovih superjunakov (in kopice njihovih zgodb), med drugim Spider­ma­na, X-Menov, Daredevila, Iron Mana in Icredibile Hulka.

Supermana sta si izmislila takrat srednješolca Jerry Siegel in Joe Shuster in ga ustvarjala mnogo let, vse do spora z DC Comics, ki se je sodno vlekel več kot 40 let, zaradi neupoštevanja njunih avtorskih pravic. Avtorja sta na stara leta dobila borno odškodnino, zgodba pa ima žalosten konec tudi zato, ker je risar na koncu oslepel.

Na splošno junaki živijo izjemo dol­ga življenja, nekateri od njih imajo že 70 let in več, njihove zgodbe oziroma osebna dejstva pa včasih tudi rahlo variirajo.

Vse je odvisno od avtorjev, piscev zgodb, njih vizij in tudi poslovnega uspeha. Avtorji zgodb so se v preteklosti pogosto menjavali, kar se je odražalo v shizofrenosti sosledja dogodkov. Vrhunec nejasnosti je Supermenova (stripovska) življenjska pot. Leteči gospod v trikoju je namreč že večkrat umrl, se poročil, imel različne superživali (superpsa, superkonja, superopico) in kar je najbolj bistveno, variiral v obsegu in vrsti svojih supermoči, v skladu s tem pa se je spreminjal tudi osebnostno – včasih je bil bolj super in drugič bolj man, torej človek.

4. Moči

Superlastnosti so tiste, ki naredijo superjunaka res super. Gospod v kombinezonu lahko leti, ustavi čas, postane neviden, je ekstremno močan, izjemno hiter, različnih oblik, elastičen, se hitro regenerira, ustvari nevihto in podobne pojave, strelja laserske puščice iz oči ali dela ogenj in še je nekaj teh stvari. Seveda nima vsak superjunak vseh teh lastnosti, ampak le katero – in to ga dela unikatnega in hkrati ne vsemogočnega. Pa tudi bolj zanimivo je, ker se mora možakar znajti, reševati težave na svoj način. Dobra telesna kondicija je, jasno, prvi pogoj, skupaj z vsaj minimalnim (čeprav gre pri večini kar za maksimalno) obvladovanjem katere od borilnih veščin.

Moči, ki jih superjunak ima, so povezane s tem, kaj on je – človek, mutant ali vesoljec. Superman je vesoljec s Kriptona. Batman in Daredevil sta človeka, pri čemer prvi stavi bolj na materialne dobrine (»gadgeti«, vse vrste elektronskih pripomočkov in tehnoloških pomagal), drugi pa na lastni »radarski občutek« in znanje borilnih veščin. Spiderman, Wolverine in Gospod Fantastični so mutanti, radiacija se je v vsakem primeru izkazala za ču­dežno. Spiderman je dobil žleze z lepljivo snovjo na zapestjih in dober oprijem, Wolverine izredne čute, ne­verjetno sposobnost regeneracije in jeklene kremplje, ki ob nevarnih priložnostih švignejo na plano, Gospod

Fantastični pa neizmerno elastičnost telesa, ki mu omogoča raztegovanje, spreminjanje v različne oblike, stanjšanje na debelino lista in zoženje na velikost bucikine glave ter odbijanje in vračanje izstreljenih metkov in podobnih nevarnih stvari. Wolverine in Gospod Fantastični pa imata še eno posebno lastnost – oba sta namreč timska igralca. Prvi s svo­jo druščino drugih mutantov s superlastnostmi, imenujejo se X-Men, rešu­je težave mutantov in ljudi, Gospod Fantastični pa rešuje svet s prijatelji, in skupaj si rečejo Fantastični štirje.

5. Profil

Skoraj vsi superjunaki živijo dvojno življenje. To pomeni, da obstajajo tudi »navadni oni«. In da imajo tudi »navadna« imena. Poznate Clarka Kenta (ki je bil prej Kal- El), Brucea Wyna, Petra Parkerja, Matthewa Michaela Mur­docka, Jamesa Howletta in Re­eda Richardsa? Superman je tudi novinar, Batman je bogataš in raziskovalec, Spiderman je študent in bodoči znanstvenik, Daredevil je slep in od­vetnik, Wolverine, no, je bolj vaga­bund, precej se je klatil naokrog in se za denar bojeval v ringu, zato je pa Gospod Fantastični nadinteligenten (odličen v matematiki, fiziki in mehaniki; ima doktorata iz fizike in elektronskega inženiringa; že kot najstnik je obiskoval najmanj pet univerz, dokler ni doktoriral na Harvardu; izumitelj in znanstvenik z Nobelovo nagrado za odkritje nove dimenzije, paralelnega sveta, ki je podedoval silen denar, tega pa porabil za raziskave).

Skrivnostnost je sicer eden glavnih atributov uspešnih superherojskih dejanj. K temu prispevajo kostumi s priporočeno masko (ni obvezna), neznana identiteta (izjema so Možje X in še posebej Fan­tastični štirje – že vzdevek, ki so si ga nadeli, kaže na željo po zvezdništvu) in mračnjaški vzdevki (Batman je npr. »temni vitez«, Daredevil je »mož brez strahu« in Superman »mož iz jekla«).

Vsi supergospodje so tudi sirote, pri čemer so njihovi starši največkrat umrli skupaj, hitro in grozljivo, podprto s kriminalom, kar je pozneje tudi dalo krila njihovi maščevalnosti ali pa vsaj želji po pravičnejšem svetu. Izjema je Gospod Fantastični, čigar oče še vedno živi v drugi di­menziji, na paralelni Zemlji, in se, vsaj v stripu, s sinom sreča šele na stara leta. Manko bioloških družin so superjunaki nadomestili s sorodniki, najetim osebjem ali rejniki, zagotovo pa je to odločilno vplivalo na njihovo večjo vsesplošno samostojnost. Fantje so zato postali individualci, večina pa jih je kljub temu in ob hektičnem življenjskem slogu našla tudi svojo usodno žensko. Verjetno tudi zato, ker so prekleto seksi.

6. Obleka

Ja, obleka naredi človeka. In maska ni vse, ampak pomaga. Kombinezoni superjunakov so oprijeti, zato zahtevajo popolno, natrenirano, mišičasto telo. Tako telo je za boje z zlikovci tudi nujno potrebno, dobra fizična pripravljenost pa pride le z vztrajno vadbo. Kombinezoni se delijo na mehke in trde. Trdi so vse usnjene in usnju po­dobne izpeljanke. Ponavadi so temni, najraje črni. Take nosijo Batman, Daredevil, Wolverine in Gospod Fantastični, čeprav gre pri zadnjih dveh za generičnost, konfekcijski značaj oprave, ker pač pripadata skupini, te pa dajejo velik poudarek enotnemu stajlingu.

Spidermanova oblačila so lastni proizvod kreativnega štu­denta, ki si je oprijeti kostum sprva zamislil kot opravo za rokoborbo, s katero je želel zaslužiti nekaj denarja, potem ko je odkril svoje čudežne supermoči. Zares pa je ta kombinezon leta 1962 narisal Steve Ditko, legendarni risar in tesen sodelavec Stana Leeja.

Sredi 90. let prejšnjega stoletja je Spidermanova priljubljenost začela upadati, zato se je začasno preoblekel – v črn kombinezon z belim pajkom na prsih – kar je povzročilo negodovanje, še več, proteste in grozilna pisma zvestih fe­nov. Prav tako se je izkazalo, da je bila nova obleka organska, imela je svojo voljo in jo je bilo vedno te­že sleči, tako da se je Spiderman oblekel v svoja stara oblačila. Iz organskega kostuma pa sta nastala Venom in Carnage, dva nova grozna sovražnika.

Supermanova obleka, najbolj legendarna med vsemi in hkrati prototip vseh superjunaških kostumov, je pravzaprav triko – dres oziroma oprijeta majčka, pajkice in čez še ... spodnje hlače? Kratke hlače? Kopalke? V mladih letih je nosil sandale, pozneje si je nataknil dostojnejše škornje. Ampak bistvo se skriva v ogrinjalu. Ki vihra. Predvsem vihra, nima pa nobene uporabne funkcije, če odštejemo (potencialno) aerodinamično. Tako kot vihra tudi pri Batmanu in Daredevilu. Verjetno gre za slog. Drugi namreč prisegajo na gladko.

7. V rokavičkah

Ja, gladko in sladko, tako potekajo boji superjunakov. Boji­mo in bojujemo se z njimi, dok­ler tudi v našem imenu ne premagajo groznih, hudobnih, nevarnih, nasilnih, nesramnih hudodelcev, falotov, zlikovcev, ki hočejo zasužnjiti svet, ga spremeniti v leglo kriminala, ko­rupcije in nemorale. In bi jim to tudi uspelo, imajo namreč vse potrebne atribute, če ne bi bilo naših pozitivcev s posebnimi močmi. Ki se težave lotijo hitro in so pri tem izjemno uspešni. Pridejo, pospravijo in odidejo. Ali, kot večkrat reče Superman: »Up, up and away!«

Batman

 • Pravo ime: Bruce Wyne, bogataš in raziskovalec
 • Ozadje: starše mu je ubil ropar, zato je zanj skrbel butler Alfred
 • Vzdevek: »Temni vitez Gotham Cityja«
 • Asistent: posvojil je siroto Robina, ki je pozneje postal njegov pomočnik
 • Sovražniki: Joker, Pingvin,
 • Riddler, Poison Ivy ...
 • Detajl: človek, opremljen z vrhunsko tehnologijo
 • Lastnosti: volja po maščevanju, sovraži zlo, trenira, se izobražuje
 • Trivia: igrali so ga: Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale

Daredevil

 • Pravo ime: Matthew Michael Murdock, odvetnik
 • Minus: slep
 • Rajon: New York, okrožje Hell’s Kitchen
 • Vzdevek: »Mož brez strahu«
 • Ljubezen: Elektra Natchios, ubita
 • Plusi: borilne veščine, radarski čut
 • Trivia: v filmu ga igra Ben Affleck

Wolverine

 • Pravo ime: James Howlett, kličejo ga Logan
 • Po rodu: Kanadčan
 • Rojen: leta 1974 kot junak za potrebe Hulkovih dogodivščin (»tazeleni«, The Incredible Hulk)
 • Lastnosti: divjaško vedenje, vonj krvi mu ni tuj, a je tudi romantik; močan in agresiven, brez preteklosti in spominov, mutant, izostreni čuti, jekleni kremplji, sposobnost hitre regeneracije
 • Povezave: član skupine X-Men

Gospod Fantastični

 • Pravo ime: Reed Richards
 • Rojen: leta 1961 v Kaliforniji, dela v New Yorku
 • Poklic: znanstvenik, izumitelj, nobelov nagrajenec za dokaz paralelnega sveta – nove dimenzije
 • Povezave: vodja skupine Fantastični štirje (v njej so še Nevidna ženska, Stvor in Človeška bakla, sami mutanti
 • s superlastnostmi)
 • Ljubezen: Susan Storm, Nevidna ženska, njegova žena
 • Finance: njegov oče se je preselil v paralelni svet in mu zapustil dve milijardi do­larjev, prav tako dobiva vladni denar za znanstvene poskuse – gradnjo vesoljskega plovila in raziskave vesolja
 • Ključni dogodek: na poskusnem poletu v vesolje so ga obsevali radioaktivni žarki, zato je elastičen, telo lahko spremeni v kakršnokoli obliko, pa tudi odbije izstrelke
 • Sovražniki: Doctor Doom, Galactus, Silver Surfer ...

Superman

 • Pravo ime: na rodnem planetu Kripton Kal-El, na Zemlji Clark Kent, novinar
 • Rojen: leta 1933, svoj osebni strip je dobil leta 1939
 • Ljubezen: Lois Lane
 • Največji sovražnik: nori znanstvenik Lex Luthor
 • Vzdevek: »Človek iz jekla«
 • Trivia: »edini pravi Superman« naj bi bil igralec Christoper Reeve; prvi film je bil posnet leta 1978; Marlon Brando je v filmu igral Supermanovega očeta Jor-Ela in za desetminutno vlogo dobil štiri milijone dolarjev

Spiderman

 • Pravo ime: Peter Parker, študent
 • Interesi: znanost
 • Ljubezen: Mary Jane Watson
 • Ključni dogodek: ugriz radioaktivnega pajka, zato je mutiral
 • Plusi: žleza z lepljivo snovjo na zapestju in dober oprijem
 • Trivia: ropar mu je ubil strica, ki mu je pred smrtjo rekel: »Z veliko močjo pride velika odgovornost!«, zato je postal borec proti zločinu in krivicam?

TEKST: Nina Rupel

FOTO: Continental film, Everett Collection/Rex Features

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri