Usodna vsevednost

 • 19.04.2008

Tisti trenutek, ko so se v Sloveniji pojavile športne stave, se je nekaterim ljubiteljem športa zdelo, da so v življenju čakali samo še na to. Končno bomo lahko unovčili vse tiste ure, dneve in mesece, ki smo jih preživeli pred televizorji, na stadionih in v različnih dvoranah, so si mislili. Res se je začelo obetavno. Glasovi o tistih, ki vsak teden zaslužijo mastne denarje, so se širili kot blisk. Nikogar ni skrbelo, koliko so pred tem izgubili. Vsakdo je bil prepričan, da je njegovo vedenje o športu zadostno zagotovilo za uspeh. Pa vendar se je začetni zanos kmalu ohladil, namesto njega se je naselila previdnost. Vsevednost je bila nemalokrat dvorezni meč, ki je nekatere stal kar precej denarja.

(Foto: Bor Dobrin)

5 fotografij v galeriji

Športne stave so pri sosedih Hrvatih povzročile pravcato evforijo, ki je sorazmerna s količino moških, ki se spoznajo na šport. Slednjih seveda ne manjka tudi pri nas, čeprav je ponudba veliko manjša kot na trgih nekdanjih republik, kjer se množijo zasebne stavnice. Seveda je poslovanje takšnih stavnic pogosto na robu legalnega. Nihče namreč nima nadzora nad denarjem, ki ga ni malo.

Povsem drugače je pri nas, kjer ima država popoln monopol. Denar od športnih stav gre v dobre namene, kakor radi povedo na Športni loteriji Slovenije. Osemdeset odstotkov ga konča v fondaciji za šport, dvajset pa jih dobi fondacija za invalide. Zakaj v bistvu gre, nam pove že geslo »šport je velik biznis, zakaj ne bi imeli od njega kaj tudi vi«, ki nas vabi k izpolnjevanju stavnih lističev!

Presenečenja, ki jemljejo denar

Ob koncu lanskega leta se je od aktivnega igranja poslovil košarkar Olimpije Slavko Kotnik in na svojo poslovilno tekmo povabil tudi nekaj zvezdnikov iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Tako sta iz Beograda priletela Dražen Dalipagić in Zoran Slavnić – Moka, vendar sta spektakel spremljala s klopi. Ko smo Moko zbodli, zakaj ne igra, nam je v žargonu beograjskih frajerjev odgovoril:

»Ne igram ja sa amaterima!« In to je bila vsa komunikacija tega slovitega košarkarja z domačimi novinarji. Vsaj kar zadeva košarko. Ob svojem vnovičnem obhodu nas je namreč vprašal, koliko je igrala Olimpija. Najprej nam ni bilo jasno, za kaj gre, nakar se nam je posvetilo. Bežigrajčani so tisti večer igrali nogometno prvenstveno tekmo proti Rudarju iz Velenja.

Že prav, toda zakaj bi Slavnića iz Beograda zanimal izid nogometnega srečanja v neki srednjeevropski ligi, kjer se ne igra bog ve kakšen nogomet? Jasno, zato, ker je stavil. In to seveda na Olimpijo, ki bi morala po vsej logiki premagati Rudarja. Toda kaj, ko so bile vremenske razmere tistega dne vse prej kot normalne, kar so izkoristili borbeni gostje in stresli najbolj resnega kandidata za osvojitev naslova.

Ko smo Moki povedali, da je zmagal Rudar, se je ustavil in začel bolščati v nas, kakor da ne more verjeti. Vprašal nas je, ali se mogoče norčujemo, ko pa je videl, da je vrag odnesel šalo, je skrušeno odtaval proti dvorani. Vsaj za trenutek je tudi on postal amater. In to samo zato, ker je verjel, da je bila Olimpija zanesljiva stava. S tem je prekršil prvo pravilo, ki pravi, da zanesljivih stav ni!

Tudi stave so hazard

Nekdanji košarkar očitno sodi med tiste igralce športnih stav, ki gredo na sigurno – kar pa pogosto ne prinaša sreče. Presenečenj, kakršno se je zgodilo tisti večer, je vsak teden toliko, da se račun preprosto ne izide. Tisti, ki stavijo na favorite, se ujamejo v past »verjetnostne slepote«. Najlaže je verjeti moštvu, ki ima kvoto 1,20. Ker pa je takšna kvota za normalne smrtnike, ki za povrh živijo v utopiji, da je mogoče s športnimi stavami zaslužiti, premajhna, dodajo na stavni listek še nekaj »zicerjev«, kakor v žargonu imenujemo zanesljive stave.

Več ko je takšnih, večja je možnost, da se v kombinacijo prikrade kakšno presenečenje ali po domače »kukavica«. Precej resničnih zgodb obstaja, ki pričajo o tem, da gre tudi pri športnih stavah za hazard, od katerega postaneš enako odvisen kot od rulete, black jacka, pokra ali katerekoli druge igre na srečo. Edina razlika med kazinojem in stavnico je, da slednja lahko tudi propade, česar za igralnice ne moremo trditi.

Pa vendarle to ni tolažba za vse tiste, ki so se odločili, da bodo živeli od športnih stav. Takšne najdemo zadnje čase tudi v naših krajih, da o sosednji hrvaški in ZRJ sploh ne govorimo. Tisti trenutek, ko nekdo pomisli, da lahko s svojim športnim znanjem ukani stavnico, sebi pa priskrbi gmote lahko zasluženega denarja, je obsojen na odvisnost. Najhuje, kar se mu lahko zgodi, je, da na začetku zadene nekaj stav in si tako poveča samozavest. Začne se počutiti kot specialist, ki mora zgolj zaupati svojemu instinktu in zaslužek bo njegov.

Nehajte, dokler je še čas

Eden takšnih »poznavalcev«, ki nam seveda ni hotel razkriti svoje identitete, je priznal, da je na koncu sreča edina, ki ti lahko prinese uspeh. »Začel sem z majhnimi vsotami in jih počasi povečeval. Nekaj časa je bilo vse skupaj še vzdržno, saj sem tu in tam kaj tudi zadel. Ko pa so začeli kopneti še moji zadnji prihranki, je bilo že prepozno. Nisem se mogel več ustaviti in nazadnje sem na eno tekmo stavil ves svoj denar.

Bilo je pred leti, ko je eden velikih favoritov doma igral neodločeno. Da bi bilo vse še huje, sem si tekmo, ki mi je vzela denar in zdravje, ogledal v živo. Vsaka stoodstotna priložnost za mojega favorita mi je vzela kakšno leto življenja. Da o vratnicah in prečkah niti ne govorim. Na koncu se je tekma končala brez zadetkov in jaz sem izgubil vse.« Naš junak je po tem šoku za vedno opustil športne stave, na katere gleda danes zelo trezno. Pravi, da je edina filozofija v tem, da še pravočasno odnehaš, sicer lahko ostaneš brez vsega.

Pri tem je vseeno, če staviš na več dogodkov hkrati ali zgolj na enega. Tisti, ki pravijo, da so internetne stavnice boljše od naše športne loterije, ker ponujajo tudi stave na en dogodek – kakor vemo, je na edini slovenski stavnici obvezno povezati tri dogodke – se po njegovem motijo, saj je smola povsod enaka. In tudi o redkih profesionalcih, ki naj bi živeli od športnih stav, ima svoje mnenje: »Vse je odvisno od tega, koliko denarja imaš. Če staviš en evro na dan, lahko igraš vse življenje, če pa te doleti smola v kontinuiteti, potem denarja kmalu ni več.« Občutek, ki ga pozna vsakdo, ki se je kdaj preizkusil z black jackom ali ruleto.

Peterka proti stavnicam

Domovina športnih stav, Anglija, ima tudi najbolj znane internetne stavnice, med katerimi je najbolj razvpita Willhill. Glede na to, da je mogoče v internetu staviti s kreditnimi karticami, je na njih tudi veliko slovenskih ljubiteljev športa. Le-ti so bili gotovo zelo dejavni na začetku sezone smučarskih skokov, ko je eksplodiral naš orel Primož Peterka. Ravno Willhill je imel na zmago Peterke postavljeno neverjetno visoko kvoto 201, kar je pomenilo, da ste za deset stavljenih dobili kar dva tisoč evrov. Tako visoka kvota je bila postavljena na podlagi rezultatov iz prejšnje sezone.

»Boomakerji« seveda niso računali, da bi se lahko dvakratni zmagovalec svetovnega pokala vrnil tako veličastno. Ko je Primož dosegel prvo mesto v kvalifikacijski seriji, je bilo pričakovati, da bodo kvote močno padle, toda zgodil se je čudež: kvota se ni spreminjala vse do začetka uradnega tekmovanja. Seveda to ni ušlo svetovalnicam, ki so na to opozarjale. Kar 6000 takšnih, ki so bili na preži in opazili, da se kvote tudi po treningu niso spremenile, je svoj denar položilo na Peterko. Vsi so dobili zajetne kupčke bankovcev, ko se je naš skakalec zavihtel na vrh.

Tisti, ki so bili na stavnici Willhill takrat dežurni, so očitno spregledali to nevarnost. Drugače si ne moremo razlagati take napake, ki je štiri »bookmakerje« stala celo službe! Dokaz, da je šlo za precejšnje milijone, je tudi dejstvo, da so morali dobitniki do šestih zjutraj naslednjega dne čakati na izplačila. Primer Peterka kaže, kako se splača staviti!

Družina ali stave

Čakanje na napake stavnic je eden od načinov, kako zaslužiti na lahek način. Seveda pa se tudi tu skriva past, saj vam takšen pristop vzame ogromno časa. Kmalu ste postavljeni pred dilemo, ali naj se »zaposlite« v lastnem podjetju, ki se ukvarja s športnimi stavami. Branje časopisov, preverjanje statistik in komuniciranje z internetnimi svetovalnicami lahko traja dan in noč. Če k temu dodamo še spremljanje športnih dogodkov v neposrednih prenosih, potem vam res ne preostane drugega, kakor da se ločite od žene in postanete okoreli samec. Odločitev je seveda vaša.

Nič čudnega ni, če je med igralci vse več otrok, ki se še kako dobro spoznajo na šport. Na voljo imajo več časa za spremljanje statistik in nabiranje koristnih informacij. Velikokrat se zgodi, da prav najmlajši gostje stavnic dobijo največje zadetke. Poleg nogometa jih zanima liga NBA, v kateri je veliko dejavnikov, ki vplivajo na rezultate. Treba je vedeti, katero moštvo je na turneji in koliko časa, kdo je utrujen in kateri igralec je poškodovan ali bolan.

Vse to je treba upoštevati in se šele potem odločiti za stavo. In tudi potem je veliko možnosti, da vas pokoplje kakšna malenkost. Težko je namreč predvideti, kakšne volje bo to ali ono moštvo NBA v danem trenutku. Morda se je ta ali oni zvezdnik ravno tisti dan skregal z ženo ali pretepel ljubico, kar je v njem pustilo posledice. Obstaja na stotine mogočih naključij, zaradi katerih lahko izgubite na videz zanesljivo stavo.

Medtem ko v Angliji še vedno stavijo na konjske in pasje dirke, sta pri nas na prvem mestu nogomet in košarka, sledijo hokej, tenis, rokomet in drugi športi. Po mnenju specialistov ponuja največ možnosti za zadetek ženski tenis, v katerem so razlike med tekmovalkami največje. To še zlasti velja za sestri Williams, ki se na vsakem turnirju uvrstita vsaj v finale. Kvote so v njunem primeru sicer zelo nizke, toda če ste po naravi skromni, za nameček pa še bogati, je to tisto pravo.

Zlata pravila

 • Zanesljiva stava
Ljubitelji športnih stav morajo vedeti, da zanesljivih stav ni!

 • Informacije
Več ko jih imate, tem večja je možnost zadetka. Največ jih lahko najdete v časopisih in na spletnih straneh, kjer so različne svetovalnice in stavni forumi.

 • Stavite na čim manj parov
Če vam to omogoča stavnica, potem je najbolje, da se odločite za en par. Manj ko je parov na vašem listku, tem več je možnosti, da boste zadeli. Pri enem paru obstajajo le tri kombinacije, medtem ko jih obstaja pri treh parih kar 27. Kvota na treh parih je sicer večja, a jo tudi laže izgubite.

 • Ne stavite kar tako
To pravilo velja predvsem za tiste, ki ne znajo čakati na pravo priložnost, torej za neracionalne igralce. Enako velja za ljubitelje stav, ki včasih stavijo iz dolgočasja. Pridejo pač dnevi, ko ni pravih tekem, in takrat ni priporočljivo igrati iz gole potrebe. Bolje je počakati nekaj dni in potem izbirati med več dogodki.

 • Domačini so v prednosti
Statistika nam pove, da so domačini v precejšnji prednosti pred gosti. Pogled na tekme večine evropskih lig odkrije, da so bili domačini vsaj enkrat boljši.

 • Mestni derbiji
Takšna srečanja se pogosto končajo brez zmagovalca, torej z neodločenim izidom.

 • Zamenjava trenerja
Moštva, ki imajo novega trenerja, igrajo vsaj eno tekmo ali dve bolje kot pred tem.

 • Pokalne tekme
Izogibajte se pokalnih tekem brez večjega pomena. Predvsem močnejša moštva se na takšnih srečanjih preveč »sprostijo«. Njim ni mar, če ste vložili svoj denar na njihovo zmago.

 • Zaupajte instinktu
Če sem vam zdi, da obstaja vsaj majhna možnost za presenečenje, jo izkoristite. Poslušajte svoj instinkt, da vam pozneje ne bo žal.

 • Zabava ali posel
Če ste opazili, da stavite skoraj vsak dan in vlagate čedalje večje vsote denarja, potem je napočil čas, da se vprašate, ali še vedno igrate za zabavo ali pa želite s tem »športom« doseči kaj več.

 • Disciplina
Ne postanite pretirano samozavestni, če dobite nekaj stav zapovrstjo. Ne začnite pretiravati in se držite začrtanega. Po mnenju strokovnjakov je disciplina edina postavka, ki res kaj šteje. Poleg sreče seveda!

TEKST: Esad Babačić

FOTO: Bor Dobrin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri