Tresoči se temelji Bele hiše

  • 26.04.2013

V filmih Bela hiša pogosto nastrada. Gnezdo ameriškega predsednika ima tako kulten status, da je nadvse hollywoodsko, če se ta spomenik demokracije zamaje – ali kar dokončno sesuje – pod pritiskom te ali one nevšečnosti. Denimo vesoljcev v Dnevu neodvisnosti in deloma v komičnem Mars napada.

Olympus Has Fallen

A ni treba imeti zunajzemeljske tehnologije, da Belo hišo okužite z nepričakovanim vdorom. Človek bi seveda pomislil, da je institucija takšnega pomena, ki gosti šefa vodilne svetovne sile, skorajda neprebojna, a je resnica pravzaprav popolnoma drugačna. Bela hiša, ki jo bo Hollywood v letu 2013 napadel kar dvakrat, ima pravzaprav kar pisano zgodovino infiltracij, ki so se zgodile pod budnim očesom državne varnostne službe in vse elektronike, ki naj bi varovala to belo zidanico v Washingtonu.

No, da ne bomo le kritizirali. Potem ko so med letoma 1865 in 1901 ubili kar tri ameriške predsednike, so varnost v Beli hiši vendarle nekoliko okrepili. A vse do danes Bela hiša ostaja pomembna turistična točka, ki skozi svoje duri spusti tisočero obiskovalcev vsak dan. Ne le turistov, ampak tudi novinarjev, delavcev, poslovnih obiskovalcev, dostavljavcev pic in agencija Cia pač ne more nadzorovati vseh teh mimoidočih. Tako se je, denimo, nekega dne med turističnim ogledom od svoje ogledne skupine oddaljila krhka starka Julia Chase, ki je potem več kot eno uro dementno tavala po hodnikih belega dvorca in netila majhne ognje. Ja, betežna babica je neovirano podtikala miniaturne požare po predsedniškem domu.

Eden od zabavnejših tovrstnih vdorov se je pripetil tudi leta 2009, ko so v Beli hiši organizirali pogostitev za indijskega premierja. Elitni dogodek, na katerega pa niso povabili premožnega vinarja Tareqa Salahija in njegove takratne žene Michelle. To ju nikakor ni zmotilo, saj sta se mirno sprehodila mimo varnostnih pregledov (tam so med večerjo varnostniki tako ali tako težili, naj se vrsta pomika hitreje, drugače bodo vsi dobili mrzlo župo). Med samim dogodkom so ju nekateri dvomljivi zaposleni želeli identificirati, a ker jim ni uspelo, je Tareq mirno prestal večer v elitni družbi, se rokoval z Barackom Obamo in se celo slikal z Joejem Bidenom. Da se je brez vabila pretihotapil na dogodek, so ugotovili šele naslednji dan, ko se je Tareq s fotografijami z večerje hvalil na svojem profilu na Facebooku.

A zdaj je čas za fikcijo, ki prepustnost Bele hiše podvrže terorističnim ambicijam. Na prvi spomladanski dan smo namreč premierno gledali akcijski triler Olimp je padel (Olympus Has Fallen), kodni klic za vdor v Belo hišo. Tokrat se po ovalni dvorani in okoliških hodnikih ne plazijo vesoljci, ampak predsednika ugrabijo kar severnokorejski teroristi (Kim Jong-un ne bo zameril), ki dogajanje v palači spremenijo v nekakšen posezonski Umri pokončno. Edina rešitev iz situacije je namreč le pred nedavnim odpuščeni predsednikov varnostnik, robustni Gerard Butler, ki je špartansko sulico in ščit zamenjal za kravato in pištolo. Nejevoljni varnostnik, ki mu ni treba več igrati po nikogaršnjih pravilih, je edini, ki lahko prepreči, da predsednika (igra ga Aaron Eckhart) iz Bele hiše ne odnesejo z nogami naprej.

»Ko naša zastava pade, naš narod vstane,« oznani napovednik trilerja, ki ne ošvrkne le precej kilave varnosti najpomembnejše nepremičnine novega sveta, ampak obenem po hollywoodsko predvideva vstajenje patriotskega naroda v boju za njihovega velikega vodjo. V času krize vrednot, ko se iz dneva v dan tepta tiste, ki svetovne supermarkete držijo pri življenju, Hollywood računa na oživitev pozabljene ljubezni do mačehovske domovine. Zato v letu 2013 Bela hiša ne bo boleče penetrirana le v padlem Olimpu, ampak v drugi polovici leta še enkrat v podobni zatajitvi varnosti z naslovom White House Down. Nihče ni rekel, da je lahko biti šef Amerike.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri