Švicarsko smučarsko središče Zermnatt

  • 14.02.2012

Do sinonima za prestiž med smučarskimi središči je dolga pot. Zermatt leži na zahodu Švice ob italijanski meji, na koncu 30-kilometrske doline Nikolaital.

(Foto: Shutterstock)

3 fotografije v galeriji

Vse našteto ne pomeni toliko kot dejstvo, da Zermatt leži ob vznožju najbolj fotografirane gore na svetu, mogočnega Matterhorna.

Prav Matterhorn (Italijani ga imenujejo Monte Cervino), kakšna vijolična krava Milka, sir in ure so najbolj prepoznavni švicarski simboli in Zermatt se lahko pohvali z domala vsem.

Skoraj tretjina vseh štiritisočakov v Alpah se dviga v okolici tega svetovno znanega smučarskega in zdraviliškega središča, zato ga ne obiskujejo le petični smučarji, ampak vse od prvega uspešnega vzpona na goro idealnih mer tudi številni alpinisti.

Napad na Matterhorn nam­reč vsako leto načrtuje kar 3000 alpinistov, kar je nekajkrat več, kot je seštevek vzponov na vseh drugih 37 vrhov v okolici.

Hoteli in restavracije v Zermattu seveda ne zaostajajo za slovesom vasi, smučarsko središče pa ni le najvišje v Alpah, ampak sodi tudi med najmodernejše opremljene centre, ki zagotavljajo čisti užitek 365 dni v letu.

Zagotovilo za odlične počitnice sta tudi podnebje s 300 sončnimi dnevi na leto in izredno čist zrak, saj so že od leta 1947 v vasi dovoljeni le električni avtomobili. Kar 350 kilometrov smučarskih prog se vije na obeh straneh meje, saj je Zermatt povezan z italijanskim Cervinom.

Seveda jih ne boste mogli prevoziti v enem dnevu (enodnevna vozovnica za smučišča v obeh središčih stane 84 švicarskih frankov ali 68 evrov), zato raje sezite malce globlje v žep in si privoščite sedemdnevno smučarsko vozovnico za 471 švicarskih frankov, kar je 381 evrov.

Lakoto v Zermattu si lahko potešite v eni od 18 restavracij, ki se kitijo s točkami Gault Millau.

Tekst Jasmina Dvoršek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri