Seksualna patologija 4: Ecstasis frustratus ali tako zelo sem zaposlen

  • 20.01.2013

Alica ni več uživala v seksu. »Poprej sem,« je dejala, »v poprejšnjih zvezah. 'Normalno' je bilo seksati trikrat do štirikrat na teden. Toda zadnje čase se izogibam seksu z Johnom.«

(Foto: Goya)

Ko si jo je John zaželel, se je vedno izgovorila, da je prezaposlena – ostala je pozno v službi, prala perilo, šla k zobozdravniku. Karkoli pač. Ko sva se z Alice začeli srečevati, mi je razkrila, da John ne vzdrži dolgo v postelji. Da mu prehitro pride. Še preden je bila blizu orgazma, je njemu že prišlo.

Ženska, ki jo moški večkrat zaporedoma v postelji pusti na cedilu, se počuti, kakor da bi jo nekdo hitro napadel in nato zbežal. Počuti se zapuščeno, zavrženo in se mu zato ne more odpreti, predati.

Tukaj mi pride na misel stara tao­istična modrost, da so moški kot ogenj – hitro se vžgejo, zagorijo in hitro ugasnejo; ženske pa so kot voda – počasi se ogrejejo in zavrejo, toda ko zavrejo, to stanje traja in se lahko še stopnjuje, nato pa se počasi ohladijo. Poanta je, da se oba spola srečata nekje vmes.

Moški morajo obvladati svojo vzburjenost in ženske se morajo naučiti, kako ostati v stanju lahkega vrenja. No, vsaj do takrat, dokler se moški povsem ne obvlada in jo zna pripeljati do najvišje stopnje vrenja. Toda nekje je treba začeti.

Z Johnom sva se lotila izboljšanja njegove vzdržljivosti – z nečim, kar je preprosto, toda učinkovito. Rešitev? Samo dihanje. Večina moških, ko se približujejo orgazmu, zadrži dih in napnejo celotno telo. Namesto tega bi morali dihati ritmično in umirjeno skozi celotno ljubljenje.

Johnu sem svetovala, naj ukrepa takole: ko pride do stopnje vzburjenosti 7 na lestvici od 1 do 10 (se pravi, ko je že blizu roba, toda še vedno dovolj daleč od njega), naj si vzame premor, se prepriča, ali diha običajno in se sprosti do pete stopnje vzburjenosti in tako nekajkrat ponovi, šele potem naj si dovoli izliv.

V kratkem času mu je uspelo dobiti nadzor nad tem, kdaj mu pride. Alice se nič več ni mudilo k zobozdravniku.

Seksologinja Kim Anami

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri