Prepovedane igre

  • 06.06.2008

Sredi pomebnega poslovnega sestanka vam naenkrat močno popusti koncentracija. Pričnete se potiti in migrena je vse bolj neznosna. Katastrofa. Komunikacija postaja nemogoča in namesto s konkurenco se bojujete s samim seboj. Viroza? Hm, mogoče so vam nastavili sondo, ki vas s primerno frekvenco dobesedno povozi!

(Foto: *)

7 fotografij v galeriji

Operacije, ki so jih nekdaj zmogle samo najsposobnejše obveščevalne in protiobveščevalne službe, lahko danes opravi vsakdo. Vaš delodajalec, sosed ali partner. Mogoče vedo, kje ste včeraj parkirali, kaj ste sredi večerje zaupali prijatelju, kakšno je stanje na vašem računu, ali kdo spi z vašo ženo.

Brez panike, ni nujno, da vas ves čas poslušajo in opazujejo. Morda sploh niste zanimivi. Toda na prostem trgu so se znašli tudi najzahtevnejši vohunski pripomočki. Posedovanje tovrstne opreme ni kaznivo, onkraj zakona vas pripelje šele uporaba. Nič ni dovolj neverjetno, da ne bi bilo možno, saj tehnologija napreduje s svetlobno hitrostjo.

Storilnost je za delodajalca edino, kar ga zares zanima. Eden izmed zoprnih načinov, kako ugotoviti, ali sodelavci res izpolnjujejo delovne naloge, je tajno nadziranje: s kamerami, mikrofoni ali kar z računalniki. Banke poznajo v zgodovini nešteto zlorab in poneverb, ki so jih zagrešili njihovi uslužbenci.

Denar je najbolj privlačen, vendar gre mnogokrat tudi za maščevanje ali izsiljevanje - vedno se najde kdo, ki vas poniža, opehari ali preprosto vrne milo za drago. Če ste za konkurenco dovolj zanimivi in ste v svojem podjetju pogoltnili že preveč krivic, lahko z rezultati, pridobljenimi z vohunskimi pripomočki, spremenite svojo prihodnost. Je v Sloveniji sploh kdo tako dobro plačan, da se ga ne bi dalo kupiti?

Znanec, ki se ukvarja z varovanjem, mi je zadnjič zaupal: »Poznam tipa, ki večino časa preživi v svojem stanovanju, sedi pred desetimi, morda dvanajstimi monitorji, dviga telefone, preklaplja stikala in tipka po računalniku. Na zaslonih opazuje ljudi in prostore. Po želji naročnikov.

Opazovani ljudje telefonirajo, seksajo, igrajo biljard, sestankujejo ... Nekdo opazovanje in snemanje naroči in plača!« Kako se splaziti v intimni svet nekdanjega šefa, ki vas je mnogokrat ponižal pred sodelavci? Prava hardverska in softverska oprema, dober heker in iznajdljiv operativec na terenu!

Tudi v avtomobilu niste nič bolj varni ali »svobodni« - namestiti je treba le majhen oddajnik in naročnik lahko izve, kje je vaše vozilo, kako hitro se premika in koliko kilometrov ste prevozili.

Ko zaprete vhodna vrata svojega doma, si gotovo mislite, da ste končno »na svojem«. Vendar je danes mogoče zavzeti tudi poslednjo trdnjavo zasebnosti. Poznam človeka, ki se je zaljubil v čudovito vilo, toda lastniki se o prodaji sploh niso hoteli pogovarjati. Znanec je bil v svoji ljubezni neomajen, tudi denarja je imel dovolj. Nekaj dni po posvetu s strokovnjakom so se v vili znašle majhne, komaj opazne sonde.

Oddajale so zvok s frekvenco, malenkost višjo od tiste, ki jo zaznava človeško uho. Stanovalci so se v hiši počutili vedno bolj neznosno, postopek je izvedenec prekinjal in ponavljal, hkrati so občasno prejemali mikavne ponudbe namišljenih kupcev. Čez leto dni se je vselil v to prelepo hišo in v njej živi še danes.

Verjetno ni edini in vprašanje je, če mu je po uspešni »operaciji« zagotovljena popolna intimnost v lastni hiši. Žal ni nihče povsem varen pred »zunanjimi vplivi«. Svet špijonaže in nadzorovanja je večji, kot si mislite, in manjši, kot si ga predstavljajo nepopravljivi paranoiki. Seveda vas nočemo strašiti, v pričujočih primerih smo vam le nakazali, da včasih niso krive nenadne viroze, hišni duhovi, polne lune ali kakšna podobna »twighlight« naključja. Torej, pazite nase!

Majhne naprave z velikim učinkom

  • Prisluškovanje in opazovanje poslovnega ali stanovanjskega prostora
Naprava je sestavljena iz digitalne mikrokamere in miniaturnega mikrofona, ki sta skrita v bambusovi palici za podpiranje sobnih rastlin. Objektiv mikrokamere omogoča ostro sliko med dvema centimetroma oddaljenosti in neskončnostjo. V palico je mogoče namestiti tudi oddajnik, ki omogoča brezžično povezavo s sprejemnikom, nameščenim nekje zunaj prostora. Na voljo so oddajniki različnih zmogljivosti.

  • Nadzorovanje nadzorovanega prostora
Uporabimo napravo, ki je sestavljena iz laserskega oddajnika in laserskega sprejemnika. Laserski oddajnik usmerimo v okno nadzorovanega prostora. Glasovi v notranjosti povzročajo rahlo vibriranje okenske šipe, ki prevzame funkcijo membrane pri mikrofonu. Usmerjeni laserski žarek se odbije do laserskega sprejemnika, ki ga konvertira v zvok.

Razdalja med oddajnikom in sprejemnikom je lahko od nekaj metrov do pol kilometra. Naprava lahko z dvema 1,5 V baterijama deluje nepretrgano 50 ur, laserskega žarka ne moti niti dež.

  • Nadzorovanje zaprtega prostora, v katerega nimate vstopa
S posebno pištolo izstrelimo oddajnik na zunanjo steno, okenski okvir ali šipo. Oddajnik je opremljen z vlažno gumico, ki se v dveh dneh posuši, da oddajnik pade s stene. Lovi vse glasove 10 metrov v globino prostora in oddaja v radiju 150 metrov. Oddajnik meri 10 × 110 milimetrov in tehta 32 gramov, deluje nepretrgoma 10 ur.

  • Diskretno vizualno opazovanje
Na videz povsem običajna avtomobilska antena vsebuje zahteven optični sistem. Premer mikroobjektiva znaša le borih pet milimetrov, zato je skoraj neopazen. Objektiv je lahko neposredno povezan s fotografskim aparatom, ki ga upravljamo brezžično na daljavo, ali z digitalno mikrokamero, ki omogoca snemanje na videorekorder. Možen je tudi brezžični prenos slike prek videooddajnika, ki lahko oddaja do oddaljenosti treh kilometrov.

Na »cilju« je nameščen sprejemnik, ki signal pretvori v vidno sliko in omogoči gledanje in snemanje. Vrtljiva antena meri 800 milimetrov v višino in tehta 1,5 kilograma. Zorni kot objektiva zajema 70 stopinj, fokusiranje je fiksno, globinsko ostrino je mogoče nastaviti od treh metrov do neskoncnosti. Kamero in oddajnik lahko priključimo na omrežno napetost 12, 110, ali 220 voltov, sprejemnik pa le na napetost 110 ali 220 voltov.

  • Nadzorovanje pogovorov na golf igrišču
Mikrofon, ki ga s primerne oddaljenosti usmerite v skupino ljudi, s paraboličnim odbojnikom zazna domala vse odtenke človeškega glasu in izloči šume iz okolja, ki motijo nemoten sprejem. Pogovor lahko poslušate s slušalkami ali posnamete na magnetofon. Premer paraboličnega odbojnika znaša 300 milimetrov, napravo napajata dve 1,5 V bateriji, deluje lahko 75 ur.

TEKST: Andrej Blatnik

ILUSTRACIJA: Damijan Stepančič

FOTO: Richard Fegley

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri