Popoldanski bojevniki

  • 19.05.2008

Moški smo lovci. Bojevniki. Kar izvira že iz pradavnine, ko smo morali z lastnimi mišicami in kakim ostrim kosom okolja oskrbeti družino s hrano, prepoditi nevarne živali in občasno mahniti po glavi soseda, ki je oprezal za družico. Ja, takrat je bilo to še dovoljeno.

(Foto: Bor Dobrin)

8 fotografij v galeriji

Toda nekaj deset tisoč let evolucije nas je civiliziralo. Deklet, recimo, ne osvajamo več s kolom po glavi, temveč se okoli njih smukamo s povabili na večerjo. A vse to je le površinsko. Navidezno. Globoko v nas še vedno gori prvobitna sla, ki jo vsak sprošča na svoj način – z adrenalinskimi športi, sočnimi filmi, računalniškimi igricami, v katerih so mlake krvi in odtrgani udi tako vsakdanji kakor jutranja kavica ... In tu so še realistične taktične vojne igre!

Packanje

Kdo ne pozna paintballa? Puške, ki s stisnjenim zrakom izstreljujejo roževinaste kroglice, so napolnjene z barvno želatino. Za okoli štiri tisoč tolarjev (cene so različne) dobite vojaško uniformo, zaščitno čelado, kakih petdeset nabojev in puško. Nakar se lahko greste streljat. Težava pri paintballu je, da so jeklenke s stisnjenim plinom velike in moteče, še hujši pa so okvirji s strelivom.

Ti so največkrat pritrjeni kar nad cevjo, tako da je skoraj nemogoče meriti res natančno. Nekoliko bolje je pri notranjem paintballu. Tam dobite še kar uporabno pištolo, za katero imate cilinder s plinom pritrjen na hrbtu, okvir s kroglicami pa vzdolž cevi, tako da ne moti merjenja. Kljub pomanjkljivostim je paintball hitra, dinamična in adrenalinska igra, ki jo še vedno igra veliko Slovencev. Pred leti je bil pri nas igra številka ena, nato pa se je zanimanje zanj ohladilo, zaradi česar so paintball klubi tudi znižali cene.

Paintball klub Spyder (http://users.volja.net/paintball/) tako za najem opreme, orožja s 50 kroglicami in uporabo 20 kvadratnih kilometrov velikega zemljišča računa le tri prešerne. Paintball klub XCITED (http://gajba.net/paintball/) za enako zabavo računa 3300 tolarjev, a doda 80 kroglic.

Naslednja generacija

Airsoft je dodobra izboljšana različica paintballa, kar je najbolj očitno pri strelivu. Namesto želatinastih se uporabljajo kar plastične kroglice s premerom 6 milimetrov. Ogromnih okvirjev je tako konec. Za »pogon« ne služijo več jeklenke s stisnjenim plinom, temveč električni motorji, ki jih poganjajo majhne baterije. Te so ponavadi skrite v kopitu puške ali v plastični oblogi okoli cevi.

Rezultat: ni več motečih jeklenk s plinom. Zaradi naštetega so airsoft puške lažje, enostavnejše in kompaktnejše, igra pa bolj tekoča, zanimiva in realistična. Odsotnost motečih elementov je dala zagon tudi oblikovalcem. Namesto enoličnih paintball puškic lahko pri airsoftu izbirate med replikami najbolj znanih pušk. Tu so nemške Heckler&Koch, italijanski SPAS 12, za nostalgike je poskrbljeno z domačim AK-47 kalašnikov ... Izbirate lahko med puškami, pištolami in celo mitraljezi. Edini oviri sta širina vaše domišljije in globina denarnice.

Kje, kako in za koliko

Ste se odločili, da boste poskusili? Vendar bodite pripravljeni na stroške, saj si morate opremo in orožje nabaviti sami. Obvezna oprema je predvsem zaščita za oči. Če vam prileti kaka kroglica v oko, se lahko zgodi, da boste dosmrtno igrali kapitana Kljuko. Priporočamo očala za brušenje, ki se jih da dobiti v vsaki Merkurjevi trgovini.

Nato potrebujete puško, kar ni majhen strošek. Edina prodajalna pri nas je AFEKT Airsoft na Tržaški 2 v Ljubljani (www.airsoftshop.net), lahko pa si puške in opremo naročite tudi neposredno s Tajvana ali Japonske, kjer jih izdelujejo. Samo opremo in orožje boste tako dobili napol zastonj, se boste pa za glavo prijeli ob cenah za prevoz in carino!

Končne cene so enake. Najcenejše so pištole, ki jih lahko dobite že za 10 tisočakov. Sledijo puške različnih modelov, ki segajo od 80 do 120 tisoč tolarjev. Brez davka in poštnine. Mitraljezi so najdražji. K vsaki puški razen »pumparic« spadajo še baterije in polnilnik.

Strelivo je najcenejši del vaše vojaške avanture. Ena kroglica namreč stane pol tolarja, v enem dnevu igranja pa jih težko porabite več kot 1500. Za primerjavo: paintball kroglica stane 15 tolarjev! Zadnji kos opreme, ki pa ni obvezen, je vojaška uniforma.

Drugi igralci vas sicer ne bodo izobčili, če ne boste nosili možate barve naše vojske, a tudi za vas bo bolj zdravo, če boste vsaj pogojno maskirani – razen če hočete biti prerešetani že v prvih petih sekundah. Uniformo in vojaške čevlje dobite v vsakem Army shopu, in sicer za okoli 10 tisoč tolarjev za hlače, srajco in čevlje. Veliko ceneje lahko kupujete na bolšjem trgu. »Jurja« za srajco, dva za hlače, tri za čevlje. Rabljeno orožje lahko kupite tudi od igralca airsofta, ki ga ne potrebuje več.

Naslednji korak je vpis v enega od slovenskih airsoft klubov, SANG v Novi Gorici ali DTI v Ljubljani (dti.netsi.net). Članarina znaša 5000 tolarjev na leto, kar v primerjavi z denarjem, ki ste ga že zapravili, ne boli prehudo. Klubi z zbranim denarjem kupujejo rezervne dele za orožje svojih članov, financirajo pa tudi popravila opreme. Člani kluba imajo tako popravila svojih puškic zastonj, razen pri hujših poškodbah.

Na spletnem forumu kluba (http://dti.netsi.net/tforum/) se predstavite in povprašajte, kje in kdaj se bo klub izvolil naslednjič spopasti. Lasten prevoz je obvezen, lahko pa se seveda tudi dogovorite s kakim airsoftovcem, da vas prvič zapelje. Člani kluba so na splošno priljudni in uslužni. Dokler ste v istem moštvu ...

Akcija!!

Nedelja. Ste nekje na planoti Kurešček, dobre pol ure vožnje od Ljubljane. Prišli ste na prvi spopad, na vaš ognjeni krst. Dodeljeni ste v moštvo, ki bo branilo na pol podrto stavbo. Nadrejeni vam natančneje razloži potek celotne operacije in vas popelje na vaše mesto. Še deset minut, da se branilci in napadalci udobno razmestijo, nato tišina. Napadalci se nekje zunaj plazijo bliže in bliže.

Na okno raje ne pojdite gledat, saj vas lahko hitro opazi kak ostrostrelec! Sledi krogla »usred čela« in odhod na zbirno mesto ali respawn, kjer čakate na konec akcije ali pa se po desetih minutah vrnete v bitko. Odvisno od pravil igre. Doživeli ste svoj ognjeni krst.

Opisani primer je le eden od mnogih načinov igre, ki so jih iznašli nadebudni igralci taktičnih iger. Obstajata še klasična obramba in napad, kraja zastave (capture the flag), uničevanje določenih objektov, varovanje oseb (VIP escort), boj do zadnjega moža in še mnogo drugih scenarijev. Menjava vlog, terena bojišča, nalog in včasih tudi orožja zagotavljajo zanimivost in pestrost akcije tudi pri dolgoletnem igranju.

Suma sumarum

Kaj torej izbrati? Če iščete občasno sprostitev oziroma izživljanje svojih prvinskih nagonov enkrat na mesec, potem vam bolj priporočamo paintball. Bo ceneje, pa še vse boste dobili in situ, na samem kraju dogajanja. Prideš, plačaš, streljaš in odideš. Preprosto.

Airsoft je drugačna zadevica. Za ta šport, ki je za večino članov bolj način življenja, potrebujete več časa. In veliko denarja. Pravzaprav so drage le začetne investicije, oprema in orožje. Dodatne tolarje vam iz žepa vlečejo zgolj naboji. Udeleževanje vsakotedenskega bojevanja je povsem opcijsko. Če se vam ne ljubi, pač ne greste.

Igranje taktičnih vojnih iger je veliko več kot le tekanje po gozdu s puško. Več kot le alternativa drugim rekreacijskim športom. Poleg telesa in kondicije si krepite še vse kaj drugega: preverite čut za taktiko, se naučite hitrega odločanja, okrepite sposobnost delovanja v stresnih situacijah in se predvsem naučite delovanja v skupini. Solisti tipa Rambo ali Terminator ne živijo dolgo!

Ob koncu tedna, ko so vaši živci že dodobra razrahljani zaradi raznih šefov, tajnic, prometnih zamaškov, sosedovega psa ali kakšnega drugega stresnega dejavnika sodobnega sveta, morate negativna čustva nujno spraviti iz sebe! Lahko greste na dolg sprehod ob kakem jezeru. Lahko svoje težave zaupate prijateljem ob vrčku piva. Lahko pa izprašite poln okvir nabojev v igralca iz nasprotnega mošta. Izbira je vaša!

Pravni vidik

Kakšen je pravni status orožja za paintball in airsoft? Rekviziti za paintball in airsoft po veljavnem zakonu niso definirani kot orožje, torej zanje ne potrebujete dovoljenja. Lahko se mirno sprehajate po mestu, oboroženi do zob, pa vam formalnopravno nihče ne more nič.

V praksi pa bo malo drugače, vsaj kar se airsofta tiče. To orožje je namreč tako identično pravemu, da vas bo ustavil vsak policist in hotel vedeti, s katere fronte ste ušli. Vendar vas bo ob ugotovitvi, da ujčkate le napol plastično igračo, hitro spustil. Toda pozor! Če boste z airsoft igračkami oropali kako prodajalno, vas plastika ne rešuje več. Po veljavni zakonodaji vas bodo obravnavali, kakor da ste uporabljali pravo orožje.

TEKST: Gregor Logar

FOTO: Bor Dobrin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri