Med globusi in oskarji

  • 15.12.2016

Na začetku januarja se je na podelitvi zlatih globusov zdelo, da je v zadnjem letu obstajal le en film – Dežela La La (La La Land).

(Foto: Profimedia)

2 fotografiji v galeriji

Romantični muzikal je namreč pobral sedem zlatih globusov, zmagal je v vseh kategorijah, za katere je bil nominiran. To ni presenetljivo zato, ker globusi ločujejo muzikal od drame (najboljše filme zvrstijo med muzikale in komedije na eni strani in preostale filme na drugi, kar se zdi smiselno in precej bolj fer) in ustrezno nagradijo oba pola, ampak zato, ker je z dominacijo v drugih kategorijah ostalo spregledanih veliko izjemnih filmov. Hansu Zimmeru je tako ostala le nominacija za glasbo v filmu Hidden Figures, najboljši scenarij pa je ušel izjemni predelavi romana Manchester by the Sea. So pa globusi dozo resnosti dobili vsaj z govorom Meryl Streep, ki je okrcala Donalda Trumpa, nas opomnila, da nasilje rodi nasilje, ter zvezdnike pozvala, naj v varovanju resnice sodelujejo z novinarji. V dvorani se je med izbrano filmsko smetano utrnilo celo nekaj zvezdniških solzic.

Zlati globusi so lakmusov papir za bližnje oskarje, a nepisano pravilo, da bo tisti, ki po­bere globuse, blestel tudi na oskarjih, po podrobnih analizah drži le v okoli 50 odstotkih pri­merov. Pa tudi volilno telo je pri oskarjih popolnoma drugačno. Zlate globuse določi okoli sto tujih novinarjev, oskarje izvoli več kot 6000 predstavnikov ameriškega filmskega ceha (igralci, režiserji, filmarji). Torej tisti, ki v javnosti radi slišijo svoj glas, sploh v času, ko Ameriko pesti nov kolaps družbenomoralnih vrednot, ko je rasna problematika spet v ospredju in ko so že samo pode­litev oskarjev zdaj že nekajkrat kritizirali, da nagrajuje samo bele filmske ustvarjalce in igralce (z znamenitim #oscarssowhite). Letos imajo izjemno priložnost, da se izkažejo kot politično korektni, saj se bo za najboljši film zelo verjetno potegovala tudi izjemna drama Moonlight, v kateri spremljamo mladega črnca od otroštva do odraslosti v boju za življenje v nepri­jaznih soseskah Miamija. Tik po Trumpovi inavguraciji bi bila zmaga takšnega filma glasno sporočilo novi politični strukturi.

Playboyeva favorita za moško glavno vlogo sta dva. Casey Affleck je prejela zlati globus za najboljšo moško vlogo v Manchester by the Sea in si vsekakor zasluži tudi oskarja. A tudi tu se ponuja še ena glasna politična priložnost, da kipec in mikrofon predajo vedno odličnemu igralcu in zagovorniku enakopravnosti Denzlu Washingtonu za vlogo v filmu Fences.

TEKST Darjo Hrib
FOTO Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri