Linkin Park: Le talent in poznanstva

  • 16.06.2012

Recimo, da niste popolnoma gluhi za ritem, in recimo, da bi radi preskočili desetletja brenkanj po najzakotnejših beznicah. Linkin Park imajo recept za uspeh v petih korakih.

1. korak: Izberi somišljenike, ki ne bodo odnehali

Mika Shinodo v zasedbi Linkin Park prepoznate po ščepcu azijske krvi, ki se mu po žilah pretaka kot darilo japonskega očeta. Mike je v srednji šoli našel še dva nadobudneža, ki sta z njim delila ljubezen do trših rokovskih melodij. Skupaj so nato rekrutirali tri inštrumentaliste, da so začeli resneje kovati rok rime.

Čeprav jim sprva ni šlo nič od rok – še z imenom benda, takrat Xero, niso bili zadovoljni –, so se odločili, da bodo vztrajali, pa čeprav bodo vse življenje igrali za gajbo piva.

2. korak: Izberite prepoznavnega pevca

Chester Bennington, ki danes stoji za mikrofonom, ni bil prvi izbor. Šele po naporni in številčni avdiciji so s kotičkom očesa ujeli Chesterjev talent. Fant poje, kot da mu gre za življenje celo med snemanjem videospotov, čeprav bi lahko tam mirno fušal.

Da ima s peklenskim ognjem potetovirani obe podlahti, še toliko bolje. Da ima za seboj še travmatično otroštvo, pa sploh super, ker kaj je glasba drugega kot ventil za frustracije. Chester je posebnež in s tem zagotovilo, da bodo ljudje bend opazili, še preden ga bodo slišali.

3. korak: Angažirajte svoje najboljše zveze in poznanstva

Pobrskajte po imeniku in povprašajte prijatelje, se bo že našel kdo, ki ga ne bo sram stopiti skupaj z vami do založbe. Linkin Park so tu imeli več sreče kot pameti, saj jim je rit odnašal Jeff Blue, sprva z delav­sko knjižico pri manjši založbi Zomba Music, leta 1999 pa je dobil usnjeni stolček pri Warner Bros. Records.

Še isto leto je Linkin Parkom pod nos porinil privlačno pogodbo in niz zavrnitev se je vendarle končal. Fantje so še isto leto izdali debitantski album Hybrid Theory in čez noč postali najbolj vroč numetalski fenomen.

4. korak: Eksperimentirajte

Tu in tam vam je dovoljeno odta­vati od preverjenih notnih zapisov. Fani bodo tolerirali kreativne eksperimente in osebnostne izpovedi v bolečih baladah, če ste jih poprej dovolj dobro razvajali. Linkin Park so si malce eksperimentiranja privoščili šele s tretjim albumom, potem ko so z dvema prej rušili lestvice, pričakovanja in rok trende – 24 milijonov prodanih kopij de­bitantskega albuma, s čimer je Hybrid Theory postal najbolje prodajani prvenec 21. stoletja. S petim studijskim albumom Living Things se vračajo k energičnim, zgovornim, a vseeno ne klasično numetalskim ritmom. Kombinirajo glasbene trende z ustvarjalnostjo, ki jim je blizu že ducat let.

5. korak: Remiksajte

Ker se remiks včasih izkaže za še boljšega od originala. Linkin Park je to uspelo s prvim remiks albumom Reanimation in skoraj z drugim, Collision Course, pri katerem je sodeloval tudi Jay-Z.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri