Kaj, če nihče več ne bo hotel gostiti Olimpijskih iger?

  • 23.08.2015

Prihodnjo jesen bo Mednarodni olimpijski komite odločal o lokaciji poletnih olimpijskih iger leta 2024, in če bo Chris Dempsey dosegel svoje, te gotovo ne bodo v Bostonu.

(Foto: Shutterstock)

»Preprosto ni smiselno,« pravi Dempsey, voditelj No Boston Olympics, vodilne skupine, ki nasprotuje igram v mestu. Ni edini, ki meni tako. Glede na anketo, ki jo je aprila izvedla bostonska javna radijska postaja, si samo 40 odstotkov Bostončanov želi, da bi bile igre v njihovem mestu.

Mesta se gostovanju OI izogibajo od leta 1997 in Andrew Zimbalist, profesor ekonomije na univerzi Smith College, pravi, da gre za vprašanje denarja. MOK zahteva zagotovila, da se bodo stroški, ki jih ne pokrijejo zasebna podjetja, financirali iz javnih sredstev. Zato, kot pravi Zimbalist, »ni ravno veliko gospodarskih razlogov za priredbo OI«.

Najnižja možna cena je 10 milijard dolarjev; Peking in Soči sta stala vsak po 40 milijard dolarjev. In celotni letni proračun, s katerim razpolaga Boston? 2,7 milijarde dolarjev.

Rio de Janeiro, ki bo gostil naslednje poletne OI, pripravlja proračun v višini 13,2 milijarde dolarjev – a stroški bodo verjetno veliko višji. Gradnja velodroma in razkošne olimpijske vasi bo zdaj imela prednost pred nujnimi infrastrukturnimi deli. Ni presenetljivo, da sta edini mesti, ki se še potegujeta za zimske olimpijske igre 2022, Peking in Almaty v Kazahstanu.

V odgovor je predsednik MOK Thomas Bond predlagal 40 reform, med drugim večji poudarek na obstoječih in začasnih strukturah ter 1,5-milijardni prispevek MOK za mesta, ki gostijo OI. Te reforme so privabile mesta, kot so Pariz, Rim, Hamburg in Doha nazaj v tekmo za OI leta 2024, a večina sprememb politik ne predvideva manjše porabe. To pa zato, ker ima malo izmed 205 držav, ki so članice MOK, resničen interes za zmanjšanje stroškov.

»Številne izmed teh držav ne gostijo OI, a dobijo del profita,« pravi Allen Sanderson, ugleden profesor ekonomije na univerzi v Chicagu.

Pa vendar, včasih vsi – tudi voditelji držav – ravnamo gospodarsko iracionalno. »Denar porabljamo za veliko stvari, ki jih radi počnemo – za pse, ladje, vzgajanje najstniških hčerk,« poudari Sanderson. OI prinesejo prestiž, tudi za ceno morebitne gospodarske katastrofe.

Zato so OI v zadnjih letih gostile države, kot sta Kitajska in Rusija, kjer državljani nimajo besede, pravi Zimbalist.

Ključno bo leto 2024. Če MOK izbere cenejšo ponudbo, bi to lahko pomenilo znamenje sprememb. Če ne, se bodo za gostovanje OI v prihodnosti potegovala le še mesta, ki si želijo pozitivne reklame v medijih.

Kakorkoli, na Boston ne moremo računati. »Imamo preudarne, izobražene meščane, ki veliko razmišljajo in postavljajo vprašanja,« pravi Dempsey. »Prebrali in videli so dovolj zgodovine drugih mest, da lahko rečejo, veš kaj, mogoče pa mi tega ne potrebujemo.«

V spodnjem videu si lahko ogledate videooglas, ki so ga v Bostonu naredili za kandidaturo za Olimpijske igre 2024.

Tekst Noah Davis

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri