Igrače za velike otroke

  • 29.03.2010

Vojaške igrice, pardon, profesionalni trenažerji za urjenje, so že na meji resničnosti in z razvojem tehnologije so najnaprednejši simulatorji postali dostopni tudi premožnejšim posameznikom. Temu, kar ponujajo, sedenje pred playstationom ne seže niti do gležnjev. Če bi pač radi doživeli pravo bitko, lahko
to izkusite doma. Pri Playboyu seveda navijamo za igrice z drugačno vsebino.

(Foto: Shutterstock, Ivana Krešić, Matevž Ferjančič, arhiv proizvajalcev, Fotomontaža: Goya)

5 fotografij v galeriji

Vsi navdušenci nad helikopterji, v katerih je film Sestreljeni črni jastreb pustil prav poseben pečat, si morate najprej ogledati simulatorje helikopterjev AgustaWestland. Preizkusite se lahko v vlogi pilota, upravljate vitel in junaško rešujete navidezne ljudi iz raznih težav, ali pa potešite katerega od bolj prvinskih nagonov ter s težko strojnico, ki čisto zares močno brcne ob vsakem pritisku na sprožilec, svojim fantom priskočite na pomoč. Pilotska kabina je sestavljena iz štirih zaslonov LCD, občutljivih za dotik, ki skrbijo za prikaz inštrumentov in okoliške pokrajine.

Posadka v trupu ima v čelade vgrajene zaslone HMD (Head Mounted Display), saj računalnik budno spremlja vsak premik glave in temu primerno prilagaja sliko, ki jo v vizirju vidi uporabnik. S podobnimi senzorji so opremljene tudi kontrole vitla in strojnica. V zadregi ne boste niti, če se simulacije lotite v večji družbi. V helikopterju je prostora za štiri ljudi, vsakemu pripada drugačna vloga. Če imate veliko prijateljev, lahko več trenažerjev povežete po medmrežju.
Se bojite višine ali pa ste pač bolj prizem­ljene sorte? Potem raje sedite v AMV patrio.

Če vas zanima, kaj vse zmorejo pri nas tako razvpiti oklepniki, lahko to podoživite za manj denarja, kot je zanje odštela Slovenska vojska (no, če bi kupili samo en takšen simulator, ne pa ton ubijalskega železja, bi tak nakup nemara še podprli). Svoj navidezni oklepnik lahko povežete s sosedom, ki si je privoščil simulacijo helikopterja, ali z znanci, ki z avtomatskimi puškami v rokah pred projekcijskim platnom čakajo na podporo oklepnega vozila. Simulirani sta delovno mesti voznika in namerilca orožja.

Za interakcijo z igralci so uporabljeni LCD-zasloni, občutljivi za dotik, igralne palice in volan. Od vseh predstavljenih patria zavzame najmanj prostora. Tisti, ki sodobnim prevoz­nim sredstvom ne verjamete in svoje preživetje zaupate le lastnemu paru nog, atletskim sposobnostim in kot jastreb ostremu vidu, lahko svoje spretnosti rokovanja s strelnim orožjem urite na posebnem navidez­nem strelišču, ki ga za trening uporabljajo tudi posebne policijske in vojaške enote. Eden ali več računalniških projektorjev skupaj poskrbijo za prikaz slike, posebna infrardeča kamera pa z zaslonov odčita odboj laserskega žarka iz orožja v rokah igralca. Igralcev je lahko več, računalnik pa loči celo med različnimi vrstami orožja.

Na voljo je več različnega orožja, pri katerem za delovanje skrbi stisnjeni zrak, s posebnim konverzijskim paketom pa je možno uporabiti celo čisto pravo orožje. To pomeni, da se lahko z mitraljezom v rokah pridružite razvpitemu boju proti terorizmu ali pa ležerno, s preprogo prek ramen in požvižgavajoč si obračunate z neobritimi in prepotenimi zlikovci. Trenažer je seveda povez­ljiv v medmrežje (tudi s helikopterjem iz tega članka), zaradi dobrega ozvočenja in podpore več kot le enemu projekcijskemu platnu pa ga v sili lahko uporabite tudi kot večji domači kino.

Vsem, ki ste se zagreli za omenjene simulatorje, moramo razkriti tudi neprijetno podrobnost – ceno. Simulator helikopterja AgustaWestland (www.agustawestland.com/content/simulator-training-systems) vas pride od 40 tisoč do 140 tisoč evrov, odvisno od izbrane konfiguracije. Za strelišče LaserShot (www.lasershot-military.com/cts.html) z enim platnom boste morali z računa odtrgati 14 tisoč evrov, če pa si zaželite ploščadi s kar šestimi plat­ni, pa boste za simulator plačali do 70 tisoč evrov.

Za ceno simulatorja patrie se boste morali pozanimati sami, vendar k proizvajalcu ne pristopite z vprašanjem: »Ti, koliko pa tole stane?«, Ker če že morate vprašati, si ga verjetno ne morete privoščiti. Ste se za simulatorje res zagreli? Potem si oglejte še ponudbo VBS2 (virtualbattlespace.vbs2.com) avstralskega podjetja Bohemia Interactive Australia, ki je odgovorno za grafični pogon, uporabljen v strelišču LaserShot. VBS2 za urjenje svojih vojakov uporablja sam Nato. Za konec se ustavite še pri Kongs­bergu, ki izdeluje daljinsko upravljene oboro­žitvene postaje, ki so nameščene tudi v patriah. Če bi radi začeli na samem izhodišču, pa v spletni brskalnik vtipkajte naslov največjega evropskega sejma obram­bnih treningov in simulatorjev ITEC (www.itec.co.uk) ter se ga morebiti maja letos v Londonu tudi udeležite.

Največji na svetu

Največje na svetu v ponudbi simulacijskih tehnologij in vadbe tako za civilne kot vojaške potrebe je kanadsko podjetje CAE. Več kot 130 civilnim letalskim družbam, proizvajalcem letal in vadbenim centrom je prodalo že več kot tisoč simulatorjev. Za vojaške potrebe so njegovi strokovnjaki izdelali simulatorje za izvedbo popolnih vojaških misij. Hvalijo se tudi s tem, da so izdelali najširši nabor helikopterskih simulatorjev na svetu, tudi za helikopterja EH101 merlin in puma, in več vadbenih sistemov za C-130 hercules, najbolj razširjeno in znano transportno letalo na svetu, kot kdorkoli drug na svetu.

Vojaške treninge s simulatorji in vzdrževanje naprav ponujajo na več kot 60 lokacijah po vsem svetu. Skupaj s podjetjem AgustaWestland denimo omogočajo treninge helikopterskim operaterjem v trening centru Rotorsim v Italiji in od nedavnega v sklopu industrijskega konzorcija v Nemčiji za helikopter NH90. Če imate dovolj entuziazma in dovolj pod palcem, vam bo gotovo uspelo priti v katerega od njihovih vadbenih centrov. Saj če lahko za dovolj cvenka res­nično letite z najboljšim migom in tudi v vesolje, zakaj ne bi mogli tudi s profesionalnimi simulatorji?

Matevž Ferjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri