Evropsko in svetovno v Portorožu

  • 13.09.2013

Včeraj, 12. septembra, se je s prvo regato v Portorožu začel zagotovo najbolj mednarodno odmeven jadralski dogodek letošnjega leta v Sloveniji, evropsko prvenstvo razreda fireball, ki mu bo v naslednjih dneh sledilo še svetovno prvenstvo. Obe prvenstvi razreda fireball potekata v Portorožu med 9. in 20. septembrom

Danes, 13. septembra, pa je po še enem dnevu v lahnem vetru in današnji eni regati, ki jo je zaradi zelo nestabilnega vetra regatnemu odboru uspelo izpeljati šele po četrtem startu, evropsko prvenstvo zaključeno. Jadralci so bili z zahtevnimi razmeramu zadovoljni, saj so jim služili kot dober trening pred svetovnim prvenstvom, ki se z regatami začne v nedeljo, 15. septembra.

Evropsko prvenstvo se je končalo "po angleško", saj so vse tri prvouvrščene ekipe z Otoka, angleške ekipe pa so zasedle prvih sedem mest. Evropska prvaka sta danes postala Matt Burge in Richard Wagstaff, podprvaka Dave Wade in Tim Hartley, bronasta medalja pa je šla v roke Mattu Rainbacku in Simonu Foskettu. Naši jadralki Eva Peternelj in Valentina Baruca sta kot prva slovenska posadka na 19. mestu in na tretjem mestu v ženski konkurenci.

Evropska prvaka Matt Burge in Richard Wagstaff
Evropska prvaka Matt Burge in Richard Wagstaff

Peternelj-Baruca

3 fotografije v galeriji

Fireball, jadralski dvosed, ki je tudi v Sloveniji med najbolj množičnimi in bolje organiziranimi, je v svetu zelo priljubljen. Slovenija je najboljše fireballiste gostila že leta 2004 v Izoli.

Na prvenstvi je prijavljenih 74 posadk iz desetih držav, ki se bodo najprej pomerile za evropski, nato pa še za svetovni naslov. Za obe prvenstvi se je letos zbralo in prijavilo kar 17 slovenskih posadk vseh starosti in kombinacij. Med njimi omenimo nekdanja mladinska svetovna prvaka v olimpijskem razredu 470 Marka Kocjančiča in Željka Planinšiča, ki bosta sicer jadrala vsak v svoji posadki, med zadnjimi pa sta se floti pridružili tudi mladi reprezentantki v razredu 470 Eva Peternelj in Valentina Baruca, ki sta že na pripravljalni regati opozorili nase z zmago. Simpatični Koprčanki sta po naporni sezoni želeli nabrati izkušnje tudi v tem dvosedu in takšne izkušnje so v mednarodni konkurenci neprecenljive.

Prvenstvo organizira Športno društvo GoSailing skupaj z Združenjem razreda fireball in Jahtnim klubom Portorož ter v sodelovanju z ostalimi jadralnimi društvi in Jadralno zvezo Slovenije, uspelo doslej izpeljati dve regati.

Spremljevalni dogodki razvedrilni in dobrodelni
V skladu z usmeritvijo organizatorjev bo tudi ta prireditev ponudila nekaj spremljevalnih dogodkov, ki bodo popestrili dogajanje in goste iz tujine seznanili z raznoliko ponudbo turistične Slovenije ter jih aktivno vključili vanjo. Poleg samih regat bo med prvenstvom organizirano srečanje in regata slovenskih športnikov – olimpijcev pod naslovom "Olimpijci pod jadri", pa tudi dobrodelni koncert ene od domačih glasbenih zasedb.
Posebnost prvenstva bo tudi ta, da bo organizator del denarja od štartnin namenil v dobrodelne namene – zavodu Cirius, ki sodeluje v projektu »Mirno more« in omogoča jadranje otrokom s posebnimi potrebami.

Eden od pobudnikov dogodka in koordinator organizacijskega pogona, slovenski vrhunski jadralec in trikratni olimpijec Mitja Margon, je povedal:
"Vsekakor Slovenija in Portorož potrebujeta takšne prireditve in dogodke, ki poleg tekmovalne plati nudijo tudi druženje, dobrodelnost in nenazadnje odlično promocijo pogojev, ki jih nudi naša Obala. Vsekakor je to priložnost za slovenske jadralce, da se na regatnem polju izkažejo v primerjavi z najboljšimi iz tega razreda, za našo (turistično) infrastrukturo pa dodatna priložnost, da v izvensezonskem času vidi tudi svoj poslovni interes. Veselimo se vseh udeležencev ter spremljevalnih dogodkov, ki bodo nedvomno prinesli veliko lepega vsem vključenim."

Jadralni razred fireball
Fireball je ena najbolj priljubljenih rekreativnih jadrnic, tudi pri nas. Na njej jadrajo v isti konkurenci moški in ženske. Je tako imenovani one-design razred, kar pomeni, da so vse jadrnice dobavljene v enaki izvedbi. Prva jadrnica je bila izdelana leta 1962 in od takrat so jih izdelali že več kot 15.000, pri nas pa so prvo jadrnico izdelali leta 1975. Na jadrnici dolžine 4,93 m in širine 1,37 m jadrata dva jadralca, ki upravljata s tremi jadri skupne površine 26,3 m².

www.fireball-international.com, www.fireball.si
www.gosailing.si

TEKST: Jakica Jesih

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri