5 največjih napak pri kupovanju Bitcoina in drugih kriptovalut

  • 06.04.2018

Danes so Bitcoin in kriptovalute postale svetovni fenomen, a še vedno se večina ne zaveda katere pasti jih lahko čakajo pri kupovanju in trgovanju.

Kriptovalute so virtualne valute. Ne štejejo ne za klasičen denar ne za vrednostni papir. So nosilec vrednosti in se lahko uporabljajo kot denar. Najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin. Če se vam še vedno porajajo vprašanja o tem, kaj so kripto valute in kako z njimi trgovati si preberite na povezavi.


Ko so v anketi imetnike Bitcoina vprašali, kaj je bila njihov največja napaka, ko ste investirali v kriptovalute, je večina odgovorila, da to, da so se za nakup odločili prepozno.


A da potolažimo tiste, ki se še niste odločili, je za nakup še vedno pravi čas. Največja napaka večine je ta, da se pred nakupom ne pozanimajo v kaj vlagajo svoj denar in zgolj sledijo »priporočilu« znanca, prijatelja ali naključne osebe.

5 NAJVEČJIH NAPAK PRI KUPOVANJU KRIPTOVALUT IN KAKO SE JIM IZOGNITI

1. Kupovanje kriptovalut zaradi strahu da bi zamudili hitro rast vrednosti

Da razložimo na preprost način, zakaj je slabo, če slepo sledimo drugim. Nikoli ne smete gledati na trg z idejo: »Hej vsi kupujejo, zakaj nebi še jaz, da česa ne zamudim!«. Pomembno je, da veste kaj so kriptovalute, katere se izplačajo, kako se gibljejo cene in podobno. Največji recept za katastrofo je kot rečeno to, da na slepo stečete v nakup samo zato, ker velja vsesplošno navdušenje, katerega del hočete biti tudi vi. Glejte na nakup kriptovalute kot na nakup oblačil in počakajte na »razprodajo«, ko bodo cene padale in bodo vsi ki so hoteli čez noč zaslužiti prodajali pod ceno.


2. Panične in prehitre odločitve

Trg kriptovalut je precej nestabilen in nihanja v cenah so normalna. Če se hitro prestrašite boste zagotovo izgubili denar. Panično prodajanje je najbolj pogosta napaka začetnikov, ki vstopijo na trg kriptovalut brez kakršnihkoli raziskav, saj ob prvemu padcu takoj prodajo kriptovalute, da se izognejo »večjim izgubam«. Ob nakupu svetujemo da uporabite strategijo povprečne vrednosti in nakup opravite v daljšem obdobju (npr. 2-4 tedne), tako da si razporedite tveganje.

3. Porabiti ves denar za en nakup

Zelo pogosta napaka začetnikov je tudi ta, da porabijo ves svoj predviden znesek za trgovanje s kriptovalutami v enem nakupu. Isto velja tudi, da ni pametno, da položite vsa svoja sredstva v eno valuto, saj so kriptovalute precej nepredvidljive in za nobeno ne moremo garantirati, da bo skozi razvoj kriptovalut preživela. Za prvi nakup priporočamo da investirate cca. 20% zneska ki ste ga pripravljeni porabiti, nato pa postopoma še preostanek. S tem se ob morebitni napaki npr. napačno vpisan naslov denarnice, izognemo izgubi celotnega zneska. Podatkov namreč ni mogoče več spreminjati po vnosu in napaka nas lahko drago stane.

4. Ne navežite se na kriptovaluto in se odločajte brez vpletanja čustev

Kripto vesolje je vseskozi spreminjajoče in se razvija, vsakodnevno se ponujajo nove priložnosti. Kriptovalute gredo skozi dobre in tudi slabe dneve, zato obvladujte svoja čustva, saj so vzponi kot padci redni spremljevalec trgovanja. Različne situacije bodo prinesle različne čustvene odzive in pomembno je, da vas ne zanesejo in naredite potezo, ki jo boste morda obžalovali. Pomembno je racionalno razmišljanje in predvsem uporabljajte svojo glavo. Naš nasvet je da na začetku vložite zgolj denar ki ga naslednjih 6-12 mesecev ne boste pogrešali.


5. Pazite se prevarantov!

Svet kriptovalut prinaša veliko priložnosti, a ni vedno vse tako kot je videti. Zaradi relativno novo tehnologijo kriptovalut, je na spletu polno prevar in pa tudi ljudi ter medijev, ki na račun takšnega “ustrahovanja” dobro služijo. Kriptovalute lahko prinesejo veliko denarja, a po drugi strani prinašajo tudi nekatera tveganja. Na eni strani je treba razumeti nihanja vrednosti in vzporednice z organiziranimi trgi vrednostnih papirjev, na drugi pa tudi možnosti prevar in tehnološko pogojene nevarnosti ukvarjanja s kriptovalutami, tako pri trgovanju z njimi kot pri rudarjenju. Predvsem se izogibajte vsakogar ki vam obljublja kriptovaluto »brezplačno« ali »multipliciranje« valute. Vedno uporabljajte denarnice iz preverjenih virov ter za hrambo večjih zneskov obvezno uporabljajte »cold storage« ali hardwerske denarnice kot so Ledger, Trezor.


Kako se izogniti začetniškim napakam?

Zgoraj je navedenih le nekaj napak in pasti, ki čakajo začetnike v svetu kriptovalut. Če vas kriptovalute zanimajo, a nočete narediti kakšne začetniške napake, vam svetujemo, da obiščete naše poslovalnice TREND plusa, kjer vam bodo naši strokovni sodelavci razložili, kako poteka trgovanje s kriptovalutami in kako opraviti prvi nakup.


Zakaj obiskati TREND plus? V naših poslovalnicah, ste prioriteta VI. Spremljali vas bomo skozi celoten proces in vam pomagali pri vseh korakih, ki so potrebni za nakup vaših prvih kriptovalut.


Nudimo vam možnost nakupa in izplačila v gotovini, vse skupaj vam uredimo hitro in zanesljivo, celoten postopek traja med 5-30 min. Za večje zneske vam uredimo izplačilo na vaš TRR, kjer je postopek urejen v roku nekaj ur. Naši globalni partnerji pa nam zagotavljajo tudi odlične pogoje, stroški nakupa pri nas znašajo med 1€ - 2€.

Naše poslovalnice v Ljubljani in Celju so odprte med 9h in 21h. Nudimo možnost nakupa / odkupa valut Bitcoin, Etherum, Litecoin in Bitcoin cash brez zamudnega preverjanja osebnih dokumentov in čakanja. Obiščite nas že danes in se izognite nevarnostim, zaradi katerih lahko izgubite svoj denar.

Vabljeni na delavnico o varni rabi kriptovalut

Za vse tiste, ki ste še novi v svetu kriptovalut, pa bomo organizirali tudi različne delavnice na to temo, zato spremljajte razpoložljive termine preko našega Facebook kanala.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri