10 berlinskih plažnih barov

  • 02.09.2011

Nemška prestolnica ne slovi ravno po plažah, ki jih najdete na naslovnicah katalogov. Plažah?! Kaj pa imajo skupnega Berlin in plaže?

(Foto: Elton Sapucaia, Bernd Schoenberger, promocijske fotografije)

21 fotografij v galeriji

Vse, kar lahko plaže najboljšega ponudijo! Na obrežjih reke Spree in njenih kanalov se sicer ne boste kopali, a v barih, ki vrata odprejo junija in vas vabijo, dokler prva zmrzal premraženih obiskovalcev ne prežene v zaprte prostore, lahko uživate v prav tako pestrem programu kot na obalah Ibize, Azurne obale ali Dalmacije.

Oststrandt

Ena največjih mestnih plaž leži tik za najdaljšim ostankom zloglasnega berlinskega zidu, ki se danes imenuje East Side Gallery. Oststrand ali vzhodna plaža je znana predvsem po sproščenem vzdušju, glavna aktivnost na njej je še vedno ležanje v ležalnikih in opazovanje TV-stolpa na Alexanderplatzu.

Oststrand nikakor ni in ne želi biti glamurozen, še vedno je pomembneje zagrebsti stopala v mehak pesek kot razkazovati natikače iz najnovejše kolekcije Jimmyja Chooja. V večernih urah se 7000 kva­drat­nih metrov plaže spremeni v oder, na katerem svoje sposobnosti merijo različni didžeji, plaža pa postane veliko plesišče.

Leta 2003 od­prta plaža z barom poleg osnovne dejavnosti ponuja tudi vožnje z ladjo Agnes iz leta 1907, na kateri se lahko proti TV-stolpu popelje 150 ljudi, za kulinarične užitke pa skrbita brata Antonio in Salvatore iz italijanskega Pozzuolija, kar pomeni ogromno izbiro vrhunskih napolitanskih pic.
www.strandvoelkerball.de

Deck 5 Schönhauser Allee 80

Dejstvo, da so berlinske plaže postale znane po vsej Evropi, čeprav Berlin plaž sploh nima, je navdihnilo lastnike kluba Deck 5, da so svoj plažni bar odprli daleč stran od reke, kar na strehi parkirne hiše ob nakupovalnem središču Schönhauser Allee Arkaden.

Pogled je spektakularen: prek streh okrožja Prenzlauer Berg seže vse do TV-stolpa na Alexanderplatzu. Klub Deck 5 ima vse, kar potrebuje trendna plaža: pesek, bar in celo velikanski kip sedečega Bude. Ker je berlinsko poletje nepredvidljivo, sredi 'plaže' stoji tudi ogromen šotor, kamor se lahko v primeru dežja skrijete, ko pa bo proti koncu poletja izza vogalov začelo pošteno briti, vam bodo na plaži prižgali tudi plinski gorilnik in vam postregli z dekico.
www.freiluftrebellen.de/deck-5

Metaxa Bay

Najbolj grški lokal (in to v pozitivnem pomenu besede) je zagotovo poimenovan po najbolj znani grški pijači, metaksi, oziroma njenem iznajditelju Spyrosu Metaxasu iz leta 1888. Da bi bilo vzdušje čim bolj morsko, so na plažo v nepo­sredni bližini glavne železniške postaje Hauptbahnhof prinesli najdrobnejši pesek z obal Baltskega morja, originalne senčnike iz Tajske in zasadili velike palme.

Na plaži se lahko zleknete v udobne rumene ležalnike in pokličete natakarico, ki vam bo postregla s prvovrstnim pivom ali berlinsko specialiteto, kari klobaso ali piratsko pico. Za aktivnejše so vedno na voljo mize za namizni nogomet, namiz­ni tenis in igrišče za odbojko na mivki.

Če se vam bo uspelo vriniti med lokalne pomembneže, boste med izbranimi lahko uživali na terasi na strehi enega od dveh barov in si v večernih urah ogledovali plešočo množico na 12 tisoč kvadratnih met­rih, ki jih zavzema Metaxa bay.
www.metaxabay.de

Strandbar Mitte

Bar, ki se lahko pohvali z najboljšo lokacijo ob reki Spree, je Strandbar Mitte, saj se z ležalnikov na nabrežju reke odpira prekrasen pogled na Bode muzej, najnovejšo atrakcijo slovitega muzejskega otoka.

Bar ima tudi eno najdaljših tradicij, saj je odprt že od leta 2002. Preveva ga italijanski duh, kar je jasno tudi iz ponudbe hrane, saj lahko uživate v okusu tradicionalne napolitanske pice iz krušne peči. Postrežejo vam jo na 200 kvadratnih metrih velikem vrtu tik ob reki, obdanem s palmami in oleandri, ali na dvignjeni terasi.

Ob nedeljah in ponedeljkih za dodatno zabavo poskrbijo nastopi glasbenikov, razpon glasbenih zvrsti pa obsega vse od klasičnega prek judovskega do džeza in ciganske glasbe. Že četrto leto zaporedoma so zgradili tudi velikansko gledališče na prostem, ki bo v letošnji poletni sezoni predstavilo tri gledališke igre. 
www.strandbar-mitte.de

Yaam

Nedelja popoldan: sonce, iz zvočnikov donijo ritmi raggamuffina, eksotični vonji in reka. Takšen je chill-out v Yaamu. In kaj je Yaam? Young and African Arts Market je polno ime multikulturnega zbirališča, kjer se srečujejo prišleki s Karibov, iz Brazilije, Afrike, trendno usmerjeni prebivalci iz centralnega okrožja Mitte in turški otroci iz Kreuzberga, berlinskega legendarnega okrožja, znanega tudi pod vzdevkom mali Istanbul.

Tujci se tu namreč počutijo kot doma, ilegalci so varni in problematična mladina išče nove poti. Mešanico ras je opaziti tudi pri aktivnostih: Brazilci nabijajo nogomet, turška dekleta z rutami na glavah se zibljejo v ritmih zapeljive vzhodnjaške glasbe, črnska glasba, ki jo širijo didžeji ali glasbene skupine, spremlja kuharske mojstre med pripravo afriških in karibskih jedi. Snobi med stojnicami na pesku in grafiti nimajo tu kaj iskati, vsi, ki vas navdušuje mešanica ras, jezikov in kultur, pa ... dobrodošli v YAAM!
www.yaam.de

Bundespressestrand

Birokratska četrt v bližini parlamenta, kanclerske palače in ministrstev ni ravno okrožje, v katerem bi se žuralo do nezavesti, a ravno dolgočasno okolje je leta 2003 navdihnilo novinarja, ki je izgubil službo v bližnjem novinarskem zveznem uradu, da je odprl bar, ki je kmalu postal zbirališče državnih uradnikov, tujih poročevalcev iz Berlina in lokalnih lepotic.

Od prijet­nih ležalnikov in lesenih mizic na plaži za 4000 obiskovalcev do brezmadežno belih sedežev v notranjosti paviljona, od koder je možen dostop do dveh bazenov in VIP-dela, daleč stran od oči navadnih smrtnikov. Vzdušje v Bundespressestrandu je bolj podobno zbirališču velikih živin iz finančnega sveta kot trendnem berlinskem baru, a vseeno je vredno postanka, zlasti ob koncih tedna, ko se klub ziblje v ritmih salse.
www.derbundespressestrand.de

Club der Visionäre

Med tednom je kanal Flutgraben, ki okrožje Kreuzberg deli od okrožja Treptow, oaza miru. V četrtek zvečer pa Klub vizionarjev spremeni svoj obraz – konec tedna je namreč rezerviran za elektronske ritme. A Club der Visonäre je eden najbolj priljubljenih barov na prostem v Berlinu tudi zato, ker kljub odlični glasbi v ozadju gostje še vedno raje, kot da bi plesali, srkajo pivo v ze­lenju ob kanalu.

Pogled na klub s pomolom, s katerega bingljajo noge obiskovalcev, in obilico zelenja bolj kot na Berlin spominja na amsterdamske kanale. Klub v več nadstropjih je poleti prazen, saj vsi raje uživajo na prostem, v zimskih mesecih pa ponuja prijetno toplo vzdušje ob kaminu. Na sosednjem bregu kanala si lahko v restavraciji Freischwimmer ob nedeljah privoščite pozni zajtrk, dan pa nadaljujete v Klubu vizionarjev, saj so nedeljske popoldanske zabave še posebno znane. Pogosto jih popestrijo gostujoči didžeji ... in zabava se lahko zavleče v zgodnje urice prvega delovnega dne v tednu. 
www.clubdervisionaere.com

Capital Beach

Obiskovalci, ki se v Berlin pripeljejo z vlakom in imajo srečo, da izstopijo na glavni železniški postaji, do zabave nimajo daleč. Tik ob postaji namreč teče reka Spree s kopico plaž ter barov, od katerih si jih kar nekaj deli pogled na železniško postajo. Central Beach sicer nima peš­čenega dela, na katerem bi lahko skakali po igrišču za odbojko, a je še vedno dovolj privlačna, bar pa dovolj dobro založen, da se sem zgrinjajo trume domačinov.

Ti se v ležalnikih na obrežju poskušajo otresti poslovnih skrbi po koncu delovnega dne ali pa se vrnejo ob večernih urah in ob domačih in eksotičnih prigrizkih ter koktajlih prekrokajo noč v družbi didžejev. Kljub svoji lokaciji Central Beach ni postal zbirališče turistov, zato je zelo pripraven za spoznavanje
lokalnega življa, sledilci nemške politike pa boste morda celo opazili katerega od političnih prvakov nemške prestolnice.
www.capital-beach.eu

Kiki Blofeld

Bar, ki ga je najteže najti, je ime dobil po hčeri Ernsta Stavra Blofelda, enega od zlikovcev, ki so grenili življenje Jamesu Bondu. Zaradi gradbene vneme v okolici za hektar velikega območja v Kreuzbergu, ki ga zavzema Kiki Blofeld, do plaže, bara v zelenju in kluba v nekdanjem bunkerju, ne usmerja nikakršen napis, ko pa bo vaš nemirni raziskovalni duh končno potešen in boste ugledali prve znake življenja, boste za užitke ob reki plačali celo en evro vstopnine.

A vredno je, saj je Kiki Blofeld eden najbolj nenavadnih barov ob reki Spree. Z dreves visijo kristalni lestenci, med zelenjem so postavljene biljardne mize, ob ognjišču, na katerem pripravljajo specialitete na žaru, pa visijo mreže, v katerih lahko utrujene duše počijejo.

Čez dan je vzdušje zelo sproščeno in umirjeno, v večernih urah pa Kiki zaživi z glasbenimi dogodki v klubu, ki je nastanjen v nekdanjem bunkerju, v katerega se lahko celo pripeljete s čolnom. Če imate pomisleke glede vstopnine, imamo za vas vsaj dva razloga, zakaj morate obiskati Kiki Blofeld: pijača je poceni in govori se, da je letošnje poletje zadnje, saj se bo Kiki umaknila in dala prostor novim gradbenim podvigom berlinskih arhitektov.
www.kikiblofeld.de

Badeschiff an der Arena

Na stičišču okrožij Kreuzberg, Friedrichshain in Treptow že od leta 1995 stoji ena od institucij zabave – Arena Berlin. Vsako leto dvorane, v katerih potekajo koncerti, zabave in gala sprejemi, obišče več kot milijon ljudi, v poletnih dneh pa se dogajanje preseli na obalo reke Spree.

Leta 2004 so namreč na plavajočem pomolu na reki odprli bazen, kar pomeni, da se dobesedno kopate v reki Spree, le voda je precej bolj vabljiva. Zaradi futuristične strešne konstrukcije se plaža pozimi spremeni v center dobrega počutja. Poleg pijače ob reki in plavanja v bazenu lahko čez dan uživate tudi v urah joge ali v treningih z osebnim trenerjem, ob večerih pa seveda prisluhnete glasbi, v kateri uživajo Berlinčani. Načrti za prihodnost Arene in njene plaže so jasni in drzni: na področju nekdanjega vzhodnega pristanišča želijo zgraditi rečno marino.
www.arena-berlin.de

TEKST Jasmina Dvoršek, FOTO Elton Sapucaia, Bernd Schoenberger, promocijske fotografije

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri